Tuesday 25 October 2011

..Mayat busuk dan hitam...memang la kot

Memang la kot..kalau dah lama tak dikebumi. Eh bukan Islam mengajar kita mengkebumikan segera. Walaupun sezalim mana orang itu, mayat kena lah dihormati. Ini bukan zaman barbarik lagi. NTC , jangan jadi seperti Gadaffi, tunjukkan contoh yang baik kepada dunia yang kamu boleh memerintah lebih baik, dan ianya bermula sekarang. Menghormati mayat ( walaupun sekejam mana dia) yang masih ramai pengikut ataupun kaum kerabat ( kalau masih ada) boleh mengundang ketidaksenangan dan menjemput kemarahan... Pikirkan lah dan mata dunia Islam dan bukan Islam sedang memerhati..


Mayat Gaddafi berbau busuk

Berita:
MISRATA, Libya - Mayat bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mula mereput dan berbau busuk selepas empat hari ditempatkan di dalam sebuah bilik sejuk simpanan daging di sini sejak Khamis lalu.
Pejuang-pejuang yang mengawal jenazah Gaddafi dan anak lelakinya, Motassim bertindak meletakkan lapisan plastik di bawah jenazah mereka ekoran cecair mayat mula mengalir di dalam bilik sejuk beku sebuah pasar tempat kedua-dua jenazah itu disimpan.
Warna kedua-dua mayat itu menjadi semakin hitam selepas tidak dikebumikan selama empat hari.
Para pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) mula memberikan topeng bedah kepada para pelawat untuk melindungi daripada terhidu bau busuk yang tersebar ke dalam bilik sejuk beku tersebut.
"Tuhan mencipta firaun sebagai teladan kepada manusia lain," kata seorang penduduk, Salem Shaka yang melawat kedua-dua jenazah itu semalam.
"Jika beliau seorang yang baik, kami pasti akan mengebumikannya.
Namun, beliau sendiri yang memilih jalan ini (jalan kehancuran)," tambahnya.
Gaddafi dan anak lelakinya, Motassim mati dibunuh di bandar kelahiran Gaddafi, Sirte selepas mereka ditangkap pada Khamis lalu.
Seorang lagi lelaki menyatakan dia memandu sejauh 400 kilometer untuk melihat mayat Gaddafi.
"Saya datang ke sini untuk memastikan dengan mata saya sendiri. Semua penduduk Libya mesti melihatnya," katanya.
Pengebumian Gaddafi masih menjadi perbalahan dalam kalangan anggota-anggota NTC yang memerintah Libya buat sementara waktu.
Para pemimpin NTC mahu mayat Gaddafi dikebumikan di sebuah lokasi rahsia supaya makamnya tidak dipuja.
Namun, suku kaum Gaddafi mahu mayatnya dikebumikan di bandar kelahirannya di Sirte.

1 comment:

  1. walau macam mne pun perangai orang tuh
    baik ke buruk ke
    tggjwb orang yg masih idup untuk smpurnakan / kebumikan org yg dah meninggal

    wallahualam

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...