Friday, 22 October 2021

Istimewa dari D'Permatang Homestay

Assalamualaikum bloggers and readers..😊


Bila kita memulakan bisnes kita mesti memikirkan keperluan orang dan bukan hnaya untuk kita semata-mata.

Bagi aku senang ja.

Buat sesuatu untuk memudahkan orang.

Win win situasion.

 Kita selalu mendoakan untuk dipermudahkan segala urusan.

Jadi mana yang boleh kita mudahkan setakat yang mampu, kita cuba penuhi  dan pikir juga keperluan pelanggan.

 

Oleh yang demikian macam itu lah motivasi homestay ni dalam memenuhi kehendak pelanggan. D’Permatang Homestay Ayer ( Air) Hitam Kedah.

Selalunya Homestay sediakan unit rumah sahaja,

Namun ramai yang bertanya kan ada dak bilik sbb  nak transit dua orang saja.

Takkan nak sewa satu rumah untuk 2 org RM200 semalam. Kos yang tak berbaloi. Bisness adalah bisness, dan Ada policy. takkan nak reduce harga seperti satu bilik kan. Sebb ada ja yang nak sewa satu rumah pada masa yang sama. So tak logic jual satu bilik sahaja

 

So untuk memenuhi keperluan tetamu yang perlukan satu bilik sahaja maka D’Permatang Homestay sediakan satu unit bilik khas yang baharu.

 

Baru dan menawan.






 

D’Permatang Homestay Air Hitam ada unit bilik juga tau. Dan dalam tu ada bilik air.

Bukan setakat 2 orang. Malah boleh 4 org mendiami. Homestay ni mengambil kira satu keluarga . Bukan setakat 2 orang malahan 5 orang , kalau termasuk kanak2. Dewasa confirm selesa 4 orang. Kanak2 berkongsi katil.

Bilik luas.

Bukankah ianya memudahkan??

Menjimat kos untuk tetamu dan memenuhi keperluan.


Untuk maklumat lanjut KLIK SINI




Monday, 18 October 2021

Kerana masakan...

Assalamualaikum bloggers and readers..


Jumpa stranger(A)  mulanya. Sembang-sembang maka terkait dengan Kawan yang lama lost contact. Kawan kepada A merupakan orang yang aku cari.

Sebab aku dok teringat kesungguhan dan perwatakan beliau yang sederhana. Rajin dan asyik senyum. Tak lah rapat sangat tapi aku dok teringat dia sebab masa bujang dulu dia jenis suka masak, kat umah sewa dia. Aku dol umah sewa lain.

Kebetulan ada nak bincang assignment kat rumah sewa dia, sampai lunch dia kata makan sini. Eh org bujang bersungguh ajak.  Aku kata takpalah ,,kita banyak nak buat,, kita tapau.

Dia inssit nak masak. Simple sahaja satu rumah bau..Hahahha. Kejap ja dia buat

Daging goreng.. perghhh panas panas.. Layan.. Tu ja lauk..dgn kicap

Sampai la ni aku teringat peristiwa tu, Memang student masa tu susah. Masak sendiri jimat.

 

Aku dengan dia orang kampung.. Dia pantai timur aku orang utara.

A bagi nombor phone dia. Aku telefon. Jenuh nak recall dia tu la, Sbb lama.. Dua puluh tahun lebih…

Tapi dia ingat la kat aku..hahahah. Peristiwa tu dia tak ingat.

Kita yg diraikan ingat sampai la

 

Sebab makanan kan.. Sebab tulah kita dok ingat masakan mak. Air tangan mak. Darikecik bersuap. Kemudian masak hari2. Tapau? Tak ada dalam kamus aku kat kampung nak tapau, Kedai pun jauh. Kalau keluar dengan motor dengan ayah baru lah makan kat kedai.. Mee hun sup ka? Mak tak pi juga sbb motor kan.. Mana kami ada kereta.

So dengan masakan kita merindui seseorang yang Bernama emak.

Pasal Kawan masak kat kita pun kita ingat…

 

p.s Argghh nak cari tomyam putih..seafood sotong banyak,,sedap juga tu. Tiber.

 

 

 


Wednesday, 6 October 2021

Tu dia.. 3 sekaligus. Selesai sudah.

Assalamualaikum bloggers and readers..

Sedang menunggu..
Anak anak sudah dicucuk vaksin.

Sedang dipantau di ruang pemantauan.
Aku ambil cuti.
Sekali harung bawa 3 orang anak dicucuk.





Semua dalam family divaksinasi.
Jaga diri. Pelihara nyawa dan juga jaga orang lain.

Sakit cucuk sikit saja berbanding manfaat.
Sebaik baik manusia ialah yg memberi manafaat sesama kita.
Bukan yg pentingkan diri.


Ayuhh...
Dapatkan dos anda. Percuma tau. Hahah
Dan tak sakit. Apa yg ditakutkan. Anak2 kecil 13 tahun pun sudah.


#jagadirijagasemua

Monday, 4 October 2021

Another good news

Lurvy.. a name I call my wife in this blog.

Because of my daughter .. she was very excited when we bought the car and called it Lavy.
Not MyVi.

Small kid she was., still learning to speak.
"Nak nek keta Lavy"

so i inspired and changed to Lurvy.. quite catchy.

My wife..she doesn't give much thought about promotion and the reward. 

Just doing her job day in day out. Not much complain, at least to me. 

Told me that her friend said congrats but she doesnt bother to check . Don't believe. Unless being informed formally. 

"Err. Pengetua tak ckp. Tak kata apa pun. Biar lah"
"Buat apa nak sibuk2 tanya  ke apa. Tak banyak beza pun"

But she is doing great.

I remembered she struggled so hard undergraduate. Tried to get a scroll in Acctancy. Of course i was the tutor. Studied together. Till graduated.

I was the one who convinced her to stay and did degree here instead of going to UK. She stayed bcoz i was staying, and believed in Uitm.  What a thought of me!

( Apa punya fikiran kan..kan?.Org semua nak pegi oversea. Reason kedua, jimat duit kerajaan. Beratus ribu nak spend untuk kita. Hahaha,, Ada ka masa tu nak jikat duit gomen.

Reason ketiga,, kalau mak ayah sakit senang nak balik kampung.. Heheh..anak emak)

Anyway we made rights choices.. Stayed here, Studied here.  Near with family.

(Beraya dgn keluarga sepanjang setiap tahun)

Now she promoted to DG54. Baru dia wassap tu pun kawan bagi link suruh check, Kalau tak dia tak selidik punya. Apa org bagi infor dia check. Takde nak tanya2 punya
  
Aku bukan tahu sgt gred-gred kerajaan ni. Itu dia punya pangkat dan aku kerja swasta kan. So tak kisah sangat. Asal dia happy dengan kerja dia. Happy dengan environment.




Eh DG54? Level apa eh.

Start DG41. degree kan . 
banyak juga nombor ni 54. aku pun google.. MAcam maximum dah sebelum JUSA..


Dulu ada joke dengan dia.. Kalau  kerja kat sekolah ni boleh naik JUSA tak? 

Ye lah aku mana tau. Tapi aku yang menyibuk

"Eh. Takkan kot."" Cikgu je pun"

Aku pun tak tau kelayakan JUSA ni. Lurvy lagilah tak ambil tau bab2  pangkat ni. Bukan la tak peduli langsung tapi tu lah cara dia.

Dapat. dapat.. 
apa org bagi amik. Dan bersyukur

Dia dok buat keja dia ja..itu lah dia. Tak yah pening pening.

Apapun tahniah Lurvy. Keep up the good job!!




Sunday, 3 October 2021

Alhamdulillah

Assalamualaikum bloggers and readers..
Bertungkus lumus anak anak bujang pasang perabut dan lekapan bilik mereka dan bilik bilik lain. 

Seharian di sini bersama keluarga. Anak yang balik awal sebab kerja..

Hasilnya wonderful and amazing  view tonite. Dah semua dah settle.

Alhamdulillah..
Kepuasan dapat staycation di tengah2 kota.
Pagi tadi jogging area klcc.
Just 12 minutes walk to park.

Then start jogging..dapat km .slow slow..pastu balik breakfast.

Now typing this with the view.. subhanallah. Nikmat mana yang kamu dustakan?
Jgn sesekali.

Sentiasa bersyukur. Sentiasa mengingatiNya.

Semoga berkat dan dilindungi dari segala bahaya.

Anak2 pun ok ja ajak tolong..

Semlm Akmal menghadiri majlis penganugerahan biasiswa YTN.

Sebenarnya amat jarang aku update fb pasal anugerah atau kejyaan anak2
 Blog selalu sbb tak ramai kenal
 Kalau fb segan la..

Tu dulu.

Bila fikirkan tak salahkan update. Org berjaya panjat gunung pun update. 
Takkan anak berjaya kita rasa segan nak update.

Haha..kamu jogging pun update. Haish ok je kot kalau raikan apa saja kejayaan.

Celebrate a success.. even a little one.
Hope it inspired for more success to more.

In Sya Allah.

Ni semalam..eh. hari jumaat. Petang. Aku amik halfday. Celebrate  with him.
Lurvy injured..fisio bahu.
Hmmm dah lama aku ajak pi fisio..
So aku dan Akmal je Jumaat tu.


Hari ni kami kemas rumah kat sini.
Install apa yg perlu.


Depa ni memang minat kerja-kerja ni.
Macam puzzle, pasang ikut manual.
Bila siap pergh..happy dan puas.


My view tonite..while i am typing this







Friday, 1 October 2021

Siap sudah my condo

Assalamualaikum bloggers and readers..

Alhamdulillah.. Dalam kesibukan pkp dan pelbagai extension of pkp spt pkpb la pkpd la.. akhirnya kerja pembaikan minor defect rumah pun dah disiapkan. 
Dan pandai juga kontractor ni utk skip sesetengah kerosakan.
Walaupun sedikit tapi rumit.

Contohnya bila tile lopong ( hollow). Satu kerja yang rumit dengan nak kena buka tiling lama dan nak ganti.

Dan aku pula bab nak buka tiling dan berdebu satu rumah ( walaupun akan dibersihkan), aku tak gemar.Walaupun bukan aku yang buat.

Dan yang keduanya tiling tu tone color munkin tak sama.

Ketiga, defect ni tak mudarat dan mungkin kita tak perasan. Kalau guli jatuh kita tau situ lopong. Kalau tak, tak perasan pun.

Tapi tak salah dan memang hak kita untuk menyuruh developer atau contractor baiki. Pilihan memasing. Dan kebetulan kontractor ni takmau kerja rumit dan amik masa. ngam dengan aku. 

Hari tu," Bang, saya nak baiki defect rumah abang ni. Saya X dari YYY"

Aku," Ok beres, Buat elok-elok ya. NAnti apa2 infor. Kunci semua dah ada kan."

X " Ada ni, saya dalam rumah"

"oh ok"

X," Bang saya dah check dah  lepas habis rumah sekarang ni kami terus buat rumah abg, tapi saya nak cadangkan yang tiling ni ..yang abang tanda hollow ni, saya minta tak payah ganti lah bang. Saya tukarkan kerja untuk cat rumah abg.Free. Abg bagitau kod cat je. Kami beli semua"

Aku" Hermm ok juga"
Dah memang aku pun 50-50 bab ganti tile ni."Ye lah suppose to be free la kan. Tiling tu pun mahal. Kerja nak buat lagi. Tapi tak pe lah. Nanti saya bagi kod cat"

Maka bertukarkah dari warna putih asal ke warna pilihan aku.

Seminggu kemudian" Bang , bilik master ni takkan warna sama dengan lain"
" Kasi lah warna romantik sikit, baru best"

Aku dalam hati. Eh pandai pulak suggest nya. Dari warna putih aku tukar satu kaler je. Tu pun pening nak pilih warna. Nak cari warna lain. Tahu lah kan nak matching lagi dengan perabut dan fitting. Nak kena ngam lagi dengan Lurvy punya color.

X sambung ,'"Ok nanti abg beli ya" Kami catkan. Kasi la warna lembut sikit"

Huh. tak ok ke kaler aku pilih sebelum ni aku dok pikir. Arghh lantak la. Pilihan aku . Nak dengar orang punya taste semua lain2.

dia sambung lagi " abg letak je dalam rumah, kami uruskan"

Takdan nak kata aku kah yang patut beli. ?
ok lah .. ok lah.


Pikir punya pikir maka beli pilihan hati. Kan. Korang mesti experience betapa susahnya nak buat decision waima nak beli cat pun susah kan.

Pastu dah beli ok je...

Done . Settle.


Misi cari perabot.. 

Argh takmo pening. All Ikea product. Survey Ikea store. Rasa tilam lembut ke keras..macam mana. 

Yang decision simple.Shortcut, sebab dah shortlisted. Cuma nak finalise je. Tengok dan decide. Done.

 Ni senang sbb dah lama buat keputusan.









...akan complete dan penghantaran tak lama lagi..In Sya Allah.

Minggu ni pasang langsir dan,.. kena beli tilam yang tak boleh order delivery. Kenapa ek? Ada juga yang tak boleh beli online dan deliver? 

Tapi tilam dia vacum pack.. akan jadi nipis dan transportable dgn kereta. No worries.


 

Monday, 27 September 2021

Game on..lets roll

Oh yeah..big win for ManCity against Chelsea on Saturday
Total in control and i was surprise with the game plan.
Massive boost for Mcity, as i regard Chelsea is the contender. What more with Lukaku joining early of the season and Mancity seemed couldnt find the no 10 man.

Looking for the matches against PSG and Liverpool next

 Game on.

Vamos Manchester City.!!!

Sunday, 19 September 2021

Lama tak travel sampaikan...

Assalamualaikum bloggers and readers..

Lama sangat ke aku tak travel kat Lebuhraya Utara Selatan.

Sampai harga naik setinggi ni..
Rasanya baru setahun..
Masa kat bukit gantang tak silap.buah potong satu cup rm6.. ok maybe buah honeydew.
Ok.

On the wat balik kat rnr ulu bernam.. 
Jambu pootonh rm3.50.

Eh memang harga ni ke..rasanya dalam rm2.00.

Ke sebelum ni anak2 je beli. Tak tanya berapa RM.

Aku tak pasan.. anyway it is what it is.
Mcm 5 tahun je kenaikan nya..
Hmmm


Tuesday, 7 September 2021

Reminding and gotten permission..


Hilang bebanan..bila dah inform owner and mintak permission.
But it was given to me, may without realising it.. Hahahah.. I am just reminding.

Orait..but maybe i am not gonna use it. Maybe.

But who knows..

Poyossss

Sunday, 5 September 2021

Tanpa tajuk buat masa ni

Bahagian 1

Terkejut dan keliru sekejap. Kepala terhentak di tempat duduk . Trak ala truk tentera terlantun . Mungkin terlangar batu dan menyentak kepalaku kedepan . Besi yang karat tertanggal. Ku sapu terasa debuan serpihan karat dan terasa basah sedikit. Atas kening sebelah kanan. Hampir ke anak rambut. 
Luka.
Perit. Namun darah tak banyak yang mengalir.
Koyakan kecil sahaja dan akan sembuh sendiri.

Ala biasa tegal biasa. Luka sedikit bagi aku anak kampung yang masa kecilku selalu berkaki ayam. Tak pernah mengeluh.

 Menyepak bola dan memang akan tersepak batuan. Tersagat kaki juga. Atau kekakang melepuh kerana selalu berlarian main polis sentri.
Mungkin cuaca yang panas nak kering di utara tanah air membuat tanah jadi keras "kedekiang." Kalau berlarian selalu dan tanpa kasut akan melepuh lah kaki. Dan akan ada "air bisa" di dalam.
Apalagi dicarinya  aku duri pokok bunga kertas dan dicucuk hingga keluar air bisa tersebut. Ditepuk-tepuk sehingga kulit yang melepuh merapat.

Sambung main lagi. Apa lagi anak kampung nak buat. Habskan masa bermain diluar rumah. Sehingga senja baru lah meluru masuk kerumah. Cari tuala yang disangkut entah di mana. Ditanggalnya baju. Berjelepuk dia di atas lantai kayu.

Terus berlari keluar. Dari dua anak tangga terus melompat ke tanah. Cari selipas terus menuju telaga
Guna timba diceduk air. Mandi kerbau. Cebus cebus, siap!

------------------
Shriekkkkkk. Lain macam bunyi brek. Mungkin lapisan pad brek dimasuki pasir. Nasib baik berfungsi lagi. Enjin pun yang ku dengar bunyinya dah memang enjin yang berusia tapi tetap gagah.

Trak berhenti. Aku meninjau di sebelah kanan. Hanya lautan ppadang pasir. Aku tak pasti disekeling tadi  kerana mengisahkan kepala yang terantuk dan mengunkapi kisah silam.

" Bro! Sampai dah. Ok juga depa set-up kem sini " Dwan tepuk bahu aku.
"Alhamdulillah. sampai juga.Engkau ni asyik tidur ja. Boleh pulak kau lelap jalan  macam ni" bebel Dwan dalam bersyukur.

"Ala. Terlelap sekejap je aku ni"

Aku toleng kepala kearahnya yang duduk di kerusi sesebelahan. Gigih juga dia bangun tepuk aku dulu. KAmi duduk berselang kerusi manakan sampai . Kerusi sebelahku penuh dengan beg kami dan kamera aku. 

Ya memang disebelah kiri trak banyak khemah dipasang. 
Di situlah pengembaraan aku sebenar akan bermula,,

" Hah, apalagi , Jom turun..." Dwen sekali lagi tunjal tepi dahiku,

"Weh, agak-agak la. Cakap je lah" Marah juga aku.

" Habis tu, kepala dok fikir apa tah kau ni" Balas sahabat aku sambil ambil beg sandang dan peralatan dari atas kerusi sebelah. 
"Ni beg kau . Angkat !!"

" Sabar lah...." Aku terus bangun.

Pasang meja dan katil.

Sebelum buat wainscotting, beri tugasan anak anak pasang barang Ikea, Sementelah cuti panjang, larat dok main game saja. Sekali sekala kena buat kerja.



Lori tiba dengan muatan .. Bila nak angkat tilam naik tingkat atas yang jenuh nak memikir. Tangga dua level. yang jenis kona kat tengah. Masa nak kona tu tak lepas. tetapi sebab dia  lembut boleh la henyak henyak sampai lepas. Nyaris tak koyak cover. Plastik je koyak, cover kotor sikit. Adus belum digunakan !!Takpe lah cadar kan ada.



OK lah tang tilam dan katil senang saja, Buat yang susah dan banyak. Kerusi 8 meja makan satu.
Memang ramai kat umah. Dan aku keluar la semua tool dan electric driver ( drill), Jadi mudah dan cepat. 

Dalam pada tu ada juga yang dpasang terbalik. Yang sandar kerusi dipasang mengadap ke belakang.. Buka balik. Pasang balik. huhu




Dan akhir nya siap meja makan untuk lapan orang. Tambah kerusi kat hujung jadi lah sepuluh orang.. Just nice. Lurvy nak yang saiz ni..Alang2.
Aku pulak prefer 6 seater je.. tapi baik guna yang lama ja dak kalau 6 seater.


So settle for 8 seater.. senang dan siap!


Dan ni frame  katil ikea pulak. King saiz ganti yang lama dan 15 tahun kot.  Tapi pasang katil ni simple ja. Dengan kerjasama 3 org anak-anak dan tools yang cukup cepat la juga.





Friday, 3 September 2021

Siri yang ditunggu.

Assalamualaikum bloggers and readers..


Tak sabar pulak nak menunggu Final Season siri ni. Alamak dah final season..Dalam Part 5 ni,,apakah semua akan mati atau akan bersudah dalam kegembiraan.
Tiber aku sokong geng2 ni. Tak pasti betol ke tak diaorang ni. Fighter with cause ataupun geng-geng yang suka buat menace.
Entahlah..sometime ok juga dok belah dark side sekali sekala

Apakah strategi Prof, Tokyo dan lain-lain?? Tak de ke watak KL ke? Kan nama depa mengikut nama bandar,,,hahahaha

Kita tunggu bila nak masuk Neflix..err should be today kan...

Yezzaa


Thursday, 2 September 2021

Apabila pingat emas ditarik

Assalamualaikum bloggers and readers..


Pingat Emas!!!

Hatiku tak terkejut kerana beliau adalah pemegang pingat pada edisi yang lalu.
ALhmadulillah bertambah lagi satu pingat emas untuk Para Malaysia.

Seriuos ly aku tak terkejut langsung kerana beliau adalah harapan emas kita. Dan kalau kalah pun adatlah. Bersukan , ada yang menang ada yang kalah. Walaupun semua nak menang kan.. walau 1/1000 saat tetapada ukuran membezakan. Walau 1mm jarak jika boleh diukur akan membezakan suasana tangisan gembira atau tangisan kecewa.

Lempar cakera.
Sukan yang aku tak tonton. Mungkin kerana Paralympic atau kerana kekangan masa. Jujurnya mungkin kerana Paralympic. Kalau itulah peserta Olimpic Malaysia yang menjadi taruhan mungkin ramai yang menunggu.  Waima Astro pun hanya satu saluran untuk sukan ini berbanding 10 kot masa olimpic,

Baik. Menang tak terkejut. Yang terkejut sikit bila dibatalkan. 
Eh kenapa pula detik hatiku. 
Dan tahulah ketika itu sebab lambat masuk Call Room. hokey.. apa pulak call room. Pun tak pasti kan, Jangan semua kita tahu..ada yang tak tahu..Call room ialah bla bla bla..
Dari nama pun dah agakkan.

Loh awat lambat pulak? Ini persoalan yang utama. Bukan org yang membuat aduan.
Aku ahli sukan, aku main sukan..aku minat sukan. Aku main nak menang..nak sihat. 
Kalau aku letak tempat Ukraine, mungkin aku komplen, Itu hak peserta, Mana ada ruang untk komplen memang depa akan komplen. Jujur.

Kemabali kepada persoalan. Kenapa peserta lambat. Tiada org uruskan. Tiada pebgiring ambil berat? Atlit tidak peka.?
Ok, banyak jawapan yang kita tunggu.

Manakala yang kedua pula, bila level Paralympic buat keputusan aku jangkakan memang susah untuk ubah. Wehhh.. ini level dunia kot. Bukan pertandingan antara kolej atau asrama.

Depa professionl kot..

Dan seperti aku jangka rayuan Msia ditolak.
Dua kali sedih la org yang kecam.
Sebenarnya org yang kecam ni maybe tersangat patriotik. Salute!!

Tapi ni rule kot. 

ok lah , aku rasa tiada sapa nak aniaya Msia dalam hal ni. Semua nak menang, Jury adalah profesionla.

So elok kita kembali kembali root cause..kenapa Atlit Msia lambat masuk call room?? Apakah punca,,dan ikutlah rules.
Bila rules yang digunapakai menyebelahi opponent,,, belajarlah menerima.

Soalan aku, dalam suasana lain,
 adakah kontinjen Malaysia tak akan komplen jika peserta yang mengalahkan kita terlambat juga dan menang ..Adakah Msia menerima kedudukan tempat ke2 walaupun dari segi teknikal kita rasakan aduan kita berjaya? Atau mencuba mencari ruang untuk diupgrade ketangga pertama.. ???

Rasanya tak molek serang oku Ukraine.
dan tak molek serang jury.dan press further dlm kes ni.

Mengalah bukan bererti kalah.
Mengalah untuk membina lonjakan kehadapan, yang lagi jauh.
Mengalahlah bila perlu...
Mengalah utk elak lebih malu..

Sukan bukan sekadar memang tetapi menang berhormat dalam erti kata peraturan kita patuhi.
Jika rule mengatakan kita terkhilaf,, lapangkan dada..teruskan usaha.

Itu lah bangsa yang berjaya
Bangsa yang pentingkan masa
Hormat pada undang2 nusa dan undang2 mereka.

Sukan mendidik kita..



Friday, 20 August 2021

Mudahnya memasang Wainscoting dan kos nya.

Assalamualaikum bloggers and readers..

Akhirnya siap juga project memasang wainscotting kat rumah. Setelah seminggu cat dinding tersebut maka sampailah barangan yang di order. Bila sampai, hujung minggu bermula operasi. Daripada takde apa nak buat kan. .(.ehem, sebenarnya lama dah Lurvy suruh buat).

Step pertama baca sini


Belian di shoppee:

1. Rail chair 80mm 4 batang. Sebatang panjangnya 1.5 m
2. Wainscotting 40mm 22  batang. (1.5 meter panjang)


Kedua-dua dibeli dari kedai berlainan. Sebab kalau nak tunggu satu kedai di shopee ada stok dua barangan  ni memang kena tunggu lama.

Dan ini peralatan lain yang perlu . Aku beli di kedai DIY. Level air tu memang dah ada dibeli bersama dengan drill.

1. Gam( Adhesive sealant)
2. Masking tape.. ( masa mengecat dah beli banyak)
3. Device untuk Sealant .
4, Triangular ruler.
5. Gergaji.




Gambar bawah pula ialah Chair rail 80 mm. mulanya masa nak order  rasa besar tapi sebenarnya memang saiz ngam elok.

Penting masa sampai korang check ada defect tak kat hujung sebab kalau nak kena sambung, hujung ni kena lurus elok. Manalah tahu masa delivery, pecah ke sumbing ke.

Yang aku terima semua ok.



Masking tape guna banyak juga . Bukan apa, senang kerja. Nak elak melorot kebawah, sebelum gam kering.



Ok mula, korang ukur lah saiz dinding korang. 

Guna excel senang untuk design macam mana.


 


Pilihan aku design yang tengah. Ingat masa ni lah korang nak kira jumlah berapa batang nak beli

So inilah pilihan design : kotak kecik kotak besar.
Bincang punya bincang pilih yang ke 2. Yang warna coklat tu. Kaler pun aku dah bayangkan dan lukis sama dengan warna cat dinding.

Tip:
1. Chair rail( Border yang besar tu) patutnya... 35 inci dari lantai.
Ni step yang pertama.
lepas tu yang lain korang buat lah macam mana pun.

2. Jarak petak kecik dalam 4 hingga 5 inci.


Chup.!!!. design ni buat sebelum order .. Setelah puashati design. baru lah kira jumlah nak di order.
Biar lebih ya.. jgn tak cukup. Lebih pun jgn la lebih banyak , membazir la pulak 


Ni cara letak sealant. Jangan terlalu banyak, Nanti lebih meleleh. Jangan risau sealant ni kuat.



Ini lah triangular ruler tu. Kat DIY harganya RM5 plus jer. Senang nak potong 45%. Letak ja. Garis dan potong.

takpayah beli mitrebox bagai. 



Guna gergaji ni jer. PVC memang senang dipotong. Yang penting sudut tu kena 45% sharp!




Aku buat mula-mula buat border chair rail dulu. (yang saiznya 80 mm tu. )
Sebab ini yang nak jadi guide yang lain2. ala... first time buat kan.. 

nak test gam ok tak.. line ok tak. so ini lah permulaannya.



Lepas tu susun dulu petak kecik-kecik kat bawah. Ambil feel,, ok tak design macam ni.

Kemudian baru la lekatkan yang kecik-kecik tu di dinding  menjadi petak. Ikut la saiz macam mana korang suka. Semua design ok sebenarnya.
Bila siap cantik je.




inilah yang gap 5 inci tu. antara chair rail 5 inci..antara petak sebelah pun 5 inci.



Oh ya . Aku sampai "la ni" tak decide nak cat ke tak wainscotting yang dah siap pasang tu.

Rancangan asal nak cat sama seperti warna dinding.
tapi bila pelekat wainscotting putih ni menyerlah juga. So, sekarang ni biarlah putih. Kalau nak tukar kaler nanti kita cat dia.

Ni perbandingan warna asal dengan warna yang telah dicat. (Aku test cat wainscoting yang lebih, macam ok jugak)


Ok ni gambar yang dah siap.


Sealant yang dibeli di kedai DIY. Harga dalam RM9..
 sama juga sebabnya kenapa beli asing, kenapa tak order online jer. Sebabnya, kedai online tu hanya jual wainscoting je. Accesory lain tak de.



ok .bila dah siap. puas hati. Seriously..



Kos:.
Wainscoting chair rail 4 batang . harga semua RM36.00
wainscotting frame  22 btg semua: RM 119.40

Dibawah ni Anggaran ya: resit tak simpan
Sealant 2 botol : RM20.
Triangular: RM5.90
Tape Rm10.00
Gergaji Rm20







Friday, 13 August 2021

Little note today.

Assalamualaikum bloggers and readers..

Allow me to write about artiste.. Siti Sarah.. Arwah.. Innalillah. Alfatihah untuk beliau dan semua yang telah  meninggalkan kita.

I am not a fan of her. Can't remember the song that she sang. I know she's was singer. Yang  I boleh recalled dia tang babak komedi dengan Sepahtu or Shuaib kat dalam wad.

Anyway,, I believe she was a good person. Seperti mana yang diperkatakan semua orang. And rightly so.

Actually semua orang adalah baik, atau akan jadi baik. Cuma detiknya kita tak tahu. Baik adalah impian semua orang. Kesudahan yang baik lagi lah. Semua orang inginkan.

Just to remind myself and my friend... jgn leka. Memang jadi asbab covid ni. Ajal datang pelbagai cara. dan kita kena usaha elak dari penyakit dan lainnya serah pada Allah.

Ketentuan dan perancangan Allah mengatasi segalanya. Dont worry about tomorrow. Jadi kan yang masa sekarang ni yang terbaik. Insya Allah esok esok lagi baik.


Semoga kita semua dijauhi mala petaka, penyakit berbahaya, bencana dan fitnah.

Stay safe semua

Thursday, 12 August 2021

Berjuang dan perjuangan..


Biar hujan hapuskan airmata mu.
Biar arus lenyapkan duka.
Lupakan sedihmu yang berkongsikan ribuan warga.

Pengalaman guru yang bermakna.
Amatan mengajar waspada
Ia mempunyai jiwa, ia mempunya warna.

Jangan semuanya musnah dek jengahan  di dinding dinding puaka.
Kerana mereka tidak pernah merasa.
Rasa dan jiwa mereka juga berbeza.

Kau dan laluan mempunyai hala.
Mereka "berkelewaq" di merata wadah.


Senyum mereka pura pura.
Tulisan mereka merebak hina.
Tiada yang ihlas malah durjana.
Tidak betah mengenal sirna.
kerana kelibat hampir serupa.

Teguhkan dirimu.
Pasakkan iltizam mu.
Bergerak dan terus maju. 
Kerana segalanya utk dirimu, demi yang Esa.
Bukan untuk meraikan mereka, yang tak pernah bersyukur cuma.

Bekalkan dirimu dengan penuh cangkir cangkir ilmu.
Penuhi lah telaga kebajikanmu
Akan berguna berhadapan mereka.
Dengan ilmu kau pasti berjaya.
Mereka rebah menjerit berdusta.
Mereka kan dihina, waktu menentukan segala.

Bersenyumlah, 
Bersyukurlah dalam jaya.




Thursday, 5 August 2021

Step pertama nak pasang wainscotting.

Assalamualaikum bloggers and readers..

Aktiviti di rumah sempena PKP. Sebenarnya tak banyak aktiviti yang dijalankan sepanjang pkp kali ni. Kerja jalan macam biasa. Work from home. Virtual meeting dan lain lain. So menunggu hujung minggu. Ada banyak yang dirancang. 

Yang pertama pasang winscoating. Dan lama juga tertangguh. Lurvy asik tanya dan tanya. Sbb dia menunggu nak order barang dan nak susun di ruang tamu

Lepas tu bila selagi  tak start buat wainscotting, memang tak leh susun la ruang tamu ( Living area ).

 Sebab nak kena cat dinding dulu. Kalau pasang perabutan lain, nanti terkena cat pulak.

So kerahan tenagaaaa!!! Anak2 yang dok memerap dlm bilik dan nampak boring tahap gaban tu kita kerah,..

Pertamanya buka wall paper lama. Macam senang sahaja. Tengok youtube.. Letak air. Berupp! tarik turun sekeping. 

Teori ya, tuan-tuan. Tu lah jangan percaya sangat Youtube..tengok boleh ..bersiap sedia utk hadapi realiti yang berbeza dari Youtube..wohahaha

Praktikalnya hampeh. Kena kikis juga. Ambik masa woo.. tapi masih ok lagi. sebab buat santai santai kan. Releks sudah..

Kemudian cat,,hehehe ..siap ahad nya.

Aku pilih Jotun .. Code name Champange 1998




Sebab apa buat jugak??. Mesti kena cat dulu sbb barang ikea nak sampai petang Isninnya. Tu yang kalut.. Siap tak siap barang akan sampai..tu yang pulun

So boleh la kerah anak2 yang dok rumah buat kerja-kerja. Suka rela atau paksa rela.. kena buat jugak

Now baru masuk shoppee..tengok stok kayu wainscotting ada yang ada stok . ada yang sold out.. 


"pending" lagi la nak..



Ni color dan code cat.. Spring Champange 1998


Update:
Disertakan photo- photo kerjasama anak beranak dimusim pkp..

Spray spray..tarik wall paper

Susah jugak..sib baik tak satu rumah!

Helping hand


Proses mengecat


Update 2:
Wainscoating dah di order.. tapi kena dua kedai sbb ada yg tak ada stok.. kita tunggu delivery ya.


STEP KEDUA. MUDAHNYA MEMASANG WAINSCOTING . BACA DI SINI

Wednesday, 4 August 2021

Nak tulis cerita lain, jadi cerita lain

Assalamualaikum bloggers and readers..

Banyakkkkk perkara berlaku dalam masa yang singkat. Too fast too furious! Seminggu yang lalu..

Mula-mula parlimen bersidang Isnin lepas. Tu diaa, dia punya meriah sampai tak hengat dunia. Aku yang tak follow pun terasa kemeriahan dari pada posting2 dalam medsos.

Ada yang post gambar zoo la . Ada yang post gambar monyet, ada yang post lutung. Meriah,!! Tak hengat dunia. ( dua kali dah aku tulis tak hengat dunia) 

Rupanya ahli politik ni kalau tak leh bertekak tak puas rasanya kot. 

Sekali dapat microfon..depa pelepas geram..

 Tup tup ..proklamasi darurat dan ordinance punya isu timbul. Gegar lagi sekali. Sebelum ni depa dok berbalas teriak. Kali ni dok hinggut pokok pulak. Perumpamaan ya.
 Betapa kalut dan meriah.
Last last tutup kedai (parlimen).

Tak habis situ ,sambung berdemo org muda baju hitam. Kemudian org tak berapa muda di dataran. Yg muda Syed Saddiq ja. Parti dia pun nama MUDA.

Yang lain -lain muda juga. Muda pada tahun 1965 kot.

Aku tulis pasal rentetan yang berlaku ni pun rasa kalut. So bawa bertenang,, bukan nak pi mana. Kalut sat saja. Lepas tu macam tu la kita. 

Fuhh..ok cool cool. tetiba.. parti UMNO tarik sokongan pulakkk. Kali keberapa UMNO ni dok habaq tarik sokongan aku pun tak pasti. Tarik sokongan ada banyak peringkat kot. Tarik tak tercabut cabut lagi kot. Kejab sungguh .. dok tarik dan tarik...

takpa negara demokrasi. nak tarik ka nak sokong ka memasing boleh buat pilihan memasing.

Eh aku nak tulis pasal lain tapi terbabas jauh ni.

Lagi satu PM jatuh ke idak ni?? Apa cer..??
Menarik kemelut politik kali ni, Sangat menarik. Kita tunggu dan lihat. 

Nak komen bebanyak tak reti sangat. Pusing kona kot sana sini. Kita ja yang tak boleh pi sana sini. Kes makin naik, Org kata dok rumah, depa dok kalut hal memasing. Dok kalut hal politik, Pasal jak jadi PM..pasal sapa  nak naik, Pasal nak pejatuh,

Memang kelaut semua perancangan . la ni rakyat juga yang naya.

Thursday, 29 July 2021

1 dalam 32

Assalamualaikum bloggers and readers..

Risau dengan keadaan sekeliling di mana kes mencanak-canak naik.
Bayangkan kes dah sejuta lebih.

Makna kata setiap 32 orang,  seorang dah positif rakyat Malaysia ni. Itu yg dah disaring atau yang sendiri ke klinik akibat ada simptom.
Kalau tak tak da simptom entah entah dah berapa ribu lagi.
 Jadi kita kena ambil precaution dan melakukan apa yang sepatutnya.


Hari ni aku nak pi buat blood screening kat klinik. Dah call dan follow up.
Sebab lama kot tak check.. 

Last year dah buat appointment kat IjN untuk buat full screening dan stress test tapi tak boleh sebab covid.
So mana yang dan je lah . Kita buat blood screening dan urine screening dulu.

Dan cuba try exercise setiap hari. 

Nak jogging pun seriyau. Mana tau org yg selisih tu positiv ke apa. Aku cuba seawal pagi dengan Lurvy , bila org tak ramai. tu pun selang sehari.

p.s Staysafe semua


Tuesday, 20 July 2021

Salam Aidil Adha


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA.. SEMOGA PENGORBANAN KITA DIBERKATI ALLAH TAALA.
#STAYSAFE 

Saturday, 17 July 2021

Skip lagi today...

Assalamualaikum bloggers and readers..

Khamis Jumaat Sabtu.. Dah kira 3 hari after vaksin kan.. Complete 2nd dose

Khamis- First day, ok tak dak apa-apa side effect. Makan durian, melawan nasihat Dr Wassap Asap.

Jumaat- Second day ok juga. Nak jogging tapi kemalasan.. hampeh.  Malam tadi anak nak peluk masa nak tido kata badan abah macam panas. So telan panadol sebiji.

Sabtu- Hari ni nak jogging tapi set waktu petang..tengok tu, tangguh lagi..wohahahahah.

Alasan doctor wassap kata jangan buat activiti berat , yang ni aku pulak ikut. Dasar cari alasan utk tangguh jogging.

Petang tadi lepas zohor:
Lurvy:" Ada lelong durian RM5 sekilo. Maximum 10 kg ja boleh beli" Ni ha kat FB
Aku: krik krik. 
Nota:-Orang lelaki diam ni bukan tak nak respon tapi otak dok pikir, Nak beli ke. NAk jogging. Kalau beli memang balun punya. Hmmmm..masih berfikir fikir.

Layan Netflix dulu lah > Citer Protector. Cerita Turki. Lokasi Istanbul. So teringat la tempat2 yang dah pi dulu. Grand Bazar, Fatih Sq dan Hagia Sofia serta Blue Mosque.. Dan bersiri pulak,, tahu lah kan..

Dekat Asar. Teringat pulak tak jawab soalan Lurvy tadi, Kan,.. lama nak respon.Wohahaha.
"Jadi ke beli durian??? "Aku pulak tanya. 
"La tadi diam. Selalu macam tu." Lurvy respon.

So bila macam tu. Jawapan helok yang positif tau.
"Okay lepas asar kita pi tengok" Mana. Mana boleh pi tgk saja, Mesti beli punya.
Dan jogging tinggal jogging dalam kepala. Settle beratur dan beli dan 6.45pm.
Selalu sempat je 30 minit kalau nak jogging .
Tapi tarikan durian membuat aku kata:
" Yang , buka satu yang ni , nak tengok isi cantik ke tak?

Selesai dengan ayat tu, skip lagi jogging.. Khalas!!

Friday, 16 July 2021

Kawan perlu bantuan oksigen akibat covid

Assalamualaikum bloggers and readers..

Bersyukurlah bila masih lagi bangun pagi dan celik mata.
Bersyukurlah bila mendengar suara anak menangis.
Bersyukurlah bila isteri bebel atau merajuk.
Bersyukurlah bila masih terdengar riuh rendah anak2 bergaduh.

tenanglah dalam semua keadaan kerana syukur merungkai segala masalah.

Bersyukurlah kerana ramai lagi yang rasa putus harap.
Putus kasih , putus simpati dan buntu dalam segala.

"Nikmat manakah yang kamu dustakan"

jadi..bersyukurlah..

Semalam aku ke PPV untuk vaksinasi dos ke2. Alhamdulillah antara jutaan, 37 juta rakyat Malaysia, aku antara jutaan awal yang lengkap ke dua dua dos.  


Balik aku singgah beli durian, pergh. Sebab suka durian.
Tapi bukan peminat tegarlah. Kalau org letak beberapa biji durian depan aku, bagi aku semua sama ja. Musangking ke Tekka ke IOI ke Udang merah ka, sama saja. Sedap serupa. Memang rasa lain2 tapi kekadang D24 aku rasa sedap dari MK. Kalau orang bagi tau ni MK baru lah ..oooooh,, sedap sedap! Hahaha.

Lurvy hairan, Sampai umah " Eh baru cucuk, beli durian?
Aku;" Terjebak, lalu tadi tersinggah"
Lurvy: " Boleh ke makan durian lepas ambil vaksin"
Aku: " Ada ke doctor kata tak boleh" Walaupun cuak juga.
Lurvy:" Kalau makan jangan lebih lebih, sederhana sudah"

Ni dah terbuka ni Yang... Depa koyak pangsa terus tadi , bagi senang kopek.. so kalau simpan tak sedap! Jom jom.
Tiga ulas done. Tengahari..

Malam tadi  makan ringan2. soto 2 ketul ja..
 tapi kopek 2 pangsa bagi ayah makan. Aku join lagi.
So far vaksin and durian is ok.
Malam gomol Lurvy pun ok wohahahaha.

apalak tak ok kan..


So far tiada side effect dan aku tak makan panadol, Sama macam dos pertama. Selagi tak dak simptom deman ke apa, tak perlulah ubat.

Alhamdulillah...

Cuma petang semalam dapat mesej dari grup ofismate masuk wad akibat covid, Sedih juga. Ujian yang dia hadapi , satu family positif namun diasorang  yang kena masuk wad utk diberikan oksigen. MAsa dia mesej masih dalam ambulan.

Malam dia hantar gambar dengan hidupnya ada tiub oksigen. Allahhu Akbar,, semoga covid ni segera hilang dari bumi kita.

13000 and no sign of coming down. Jangan lah kita jadi sebahagian dari statistik.

#Staysafe





Tuesday, 13 July 2021

Janganla macam ni

Assalamualaikum bloggers and readers..

Jika berjaya disanjung sampai tak ingat dunia. Bila gagal atau silap dikecam sampai tak boleh angkat muka.

Itulah manusia, hanya nampak sisi yg buruk walaupun banyak kebaikan.
Telah banyak kejayaan dan kebaikan dilaku hanya dek satu kegagalan terus dilupakan segala yang sebelum ini.

Cuba renung kembali yang telah seseorang tu buat, yang baik dan yang telah memberi manfaat. Dan beri peluang kalau dia pernah tersilap.

Mezut Ozil.. antara yang dikecam. Bila Germany tersingkir di world cup. 

Kini, Rashford, Saka dan Sancho pulak..
Tak guna melutut bagai sebelum game kalau perangai peminat macam ku klux klan atau ganaz macam org gasar.

Now org paham kenapa mezut ozil bersara dari national team..

Dalam kehidupan kita macam tu ..beringat jangan sampai org give up dan putus harap..walaupun asalnya niat dia baik. Tapi kalau kena kutuk , sapa pun tak leh tahan.

Monday, 12 July 2021

Forza Italia.. try again England

Assalamualaikum bloggers and readers..

Italia campione d'Europa: i rigori e la gioia finale



Mengantuk today ..layan Euro final. 

Kedua-dua team yang bermain finale adalah team yang aku tak berapa sokong tapi terjaga sbb lampu study  tak tutup. Tengok jam pukul 3.05am. Layan..

Best pulak dramanya..Langsung tunggu sampai penalti dan  kesudahannya Italy,

Team yang aku harap menang tu menang. England bukannya tak sokong sangat cuma "hype" depa ni lebih. So better Italy lah yg menang. Wohahahaha

Kesian juga England lama tak menang kejohanan peringkat tinggi macam tu. Lagi lama dari Argentina . Last England menang ialah 1966 kot.. Bapak lama..

Kelab England macam gah juga tapi team nasional gagal untuk menghilangkan derita penyokong yang lama menunggu kejuaraan.

Tapi bagi aku apa apa pun ok ja. sapa memang tak jejas ranking Malaysia..Wohahahah ..situ pulak.

Permainan macam ni memang ada yang gembira dan ada yang kecewa. sbb nya nak cari siapa juara.

Nak nak bila membawa ke sepakan penalti. Peluang adalah 50/50 lah. 

Keeper nak selamatkan penalti adalah 50% atau less peluangnya. Sebab dengan 4 penjuru nak teka.atas bawah kiri kanan..
Atau stay tengah tengah..

 So kira dive je belah mana yang dijangka. Untung mengena. Tak kena  atau tak boleh selamatkan, keeper tak salah.

Bila selamatkan penalti,,keeper adalah hero

dan akhir Italy membawa pulang piala.. 

Sunday, 11 July 2021

No more cry this time..



Assalamualaikum bloggers and readers..

No more cry for Argentina.

Aku tengok fb live hari ni. Memang minat betul dgn team Argentina ni. Dari zaman Maradona, Buruchagga, Cannigia,Diego DeigoSumeone ..zaman dolu2 ni..dan sebelum Messi ada Pablo Aimar serta Riquelme. 

Dan setelah menunggu sekian lama..28years. Baru lah Argentina menang di peringkat dunia atau tepatnya benua. So, kita tunggu pulak World Cup kat Qatar next year

. Hopefully Argentina Championes again.

Berpagian tadi tu yang tengak Fb live jer.
Lurvy tanya: "Nak jogging ke nak ke pasar."

Pukul 8 ada Argentina lawan Brazil..
Tapi tak pasti Astro ada live ke tak sbb sibuk dengan Euro ja kan. Macam Copa ni tak disiarkan kot..
SO ok kita pergi pasar. 

So sampai je drop Lurvy, pergi cari parking layan live. Call dulu kata tunggu dalam keta sambil tengok bola. Tengah layan batery pulak nak habis. Aduyai. 
Pergi  Cari  Lurvy . Minta phone.. Wohahahahah.. 
Sib baik tengah have time..
Dah leading 1-0.

Pastu layan la sambil menunggu kat luar. Last 15 minit drive balik , sempat sambung kat rumah. Dah champion.

Bagi aku tak tengok takpa,  janji menang. Tengah pun kekadang stress ja dengan team Argentina ni ,, Ada ja yang menghalang. Dengan France la. German lagi la..Kalau peringkat worldcup la. Tu yang tak sokong German.

Tengok highlight rupanya ada juga "sitter' Messi tak leh score minit 88. Nasib baik kesilapan tak menghantui skuad Argentina lagi. MAhunya Brasil score last last mint, Dah masa tambahan. Dan masalah.

Kalau lah Messi dapat secore tadi tentu tak jadi masalah dan Brasil sempat nak bangkit. Tapi Brasil tak boleh lolos.

Anyway, Argentina dapat rangkul juara !!1 Yehaaa..

Credit photo: Facebook Kun Aguero



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...