Thursday, 29 July 2021

1 dalam 32

Assalamualaikum bloggers and readers..

Risau dengan keadaan sekeliling di mana kes mencanak-canak naik.
Bayangkan kes dah sejuta lebih.

Makna kata setiap 32 orang,  seorang dah positif rakyat Malaysia ni. Itu yg dah disaring atau yang sendiri ke klinik akibat ada simptom.
Kalau tak tak da simptom entah entah dah berapa ribu lagi.
 Jadi kita kena ambil precaution dan melakukan apa yang sepatutnya.


Hari ni aku nak pi buat blood screening kat klinik. Dah call dan follow up.
Sebab lama kot tak check.. 

Last year dah buat appointment kat IjN untuk buat full screening dan stress test tapi tak boleh sebab covid.
So mana yang dan je lah . Kita buat blood screening dan urine screening dulu.

Dan cuba try exercise setiap hari. 

Nak jogging pun seriyau. Mana tau org yg selisih tu positiv ke apa. Aku cuba seawal pagi dengan Lurvy , bila org tak ramai. tu pun selang sehari.

p.s Staysafe semua


Tuesday, 20 July 2021

Salam Aidil Adha


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA.. SEMOGA PENGORBANAN KITA DIBERKATI ALLAH TAALA.
#STAYSAFE 

Saturday, 17 July 2021

Skip lagi today...

Assalamualaikum bloggers and readers..

Khamis Jumaat Sabtu.. Dah kira 3 hari after vaksin kan.. Complete 2nd dose

Khamis- First day, ok tak dak apa-apa side effect. Makan durian, melawan nasihat Dr Wassap Asap.

Jumaat- Second day ok juga. Nak jogging tapi kemalasan.. hampeh.  Malam tadi anak nak peluk masa nak tido kata badan abah macam panas. So telan panadol sebiji.

Sabtu- Hari ni nak jogging tapi set waktu petang..tengok tu, tangguh lagi..wohahahahah.

Alasan doctor wassap kata jangan buat activiti berat , yang ni aku pulak ikut. Dasar cari alasan utk tangguh jogging.

Petang tadi lepas zohor:
Lurvy:" Ada lelong durian RM5 sekilo. Maximum 10 kg ja boleh beli" Ni ha kat FB
Aku: krik krik. 
Nota:-Orang lelaki diam ni bukan tak nak respon tapi otak dok pikir, Nak beli ke. NAk jogging. Kalau beli memang balun punya. Hmmmm..masih berfikir fikir.

Layan Netflix dulu lah > Citer Protector. Cerita Turki. Lokasi Istanbul. So teringat la tempat2 yang dah pi dulu. Grand Bazar, Fatih Sq dan Hagia Sofia serta Blue Mosque.. Dan bersiri pulak,, tahu lah kan..

Dekat Asar. Teringat pulak tak jawab soalan Lurvy tadi, Kan,.. lama nak respon.Wohahaha.
"Jadi ke beli durian??? "Aku pulak tanya. 
"La tadi diam. Selalu macam tu." Lurvy respon.

So bila macam tu. Jawapan helok yang positif tau.
"Okay lepas asar kita pi tengok" Mana. Mana boleh pi tgk saja, Mesti beli punya.
Dan jogging tinggal jogging dalam kepala. Settle beratur dan beli dan 6.45pm.
Selalu sempat je 30 minit kalau nak jogging .
Tapi tarikan durian membuat aku kata:
" Yang , buka satu yang ni , nak tengok isi cantik ke tak?

Selesai dengan ayat tu, skip lagi jogging.. Khalas!!

Friday, 16 July 2021

Kawan perlu bantuan oksigen akibat covid

Assalamualaikum bloggers and readers..

Bersyukurlah bila masih lagi bangun pagi dan celik mata.
Bersyukurlah bila mendengar suara anak menangis.
Bersyukurlah bila isteri bebel atau merajuk.
Bersyukurlah bila masih terdengar riuh rendah anak2 bergaduh.

tenanglah dalam semua keadaan kerana syukur merungkai segala masalah.

Bersyukurlah kerana ramai lagi yang rasa putus harap.
Putus kasih , putus simpati dan buntu dalam segala.

"Nikmat manakah yang kamu dustakan"

jadi..bersyukurlah..

Semalam aku ke PPV untuk vaksinasi dos ke2. Alhamdulillah antara jutaan, 37 juta rakyat Malaysia, aku antara jutaan awal yang lengkap ke dua dua dos.  


Balik aku singgah beli durian, pergh. Sebab suka durian.
Tapi bukan peminat tegarlah. Kalau org letak beberapa biji durian depan aku, bagi aku semua sama ja. Musangking ke Tekka ke IOI ke Udang merah ka, sama saja. Sedap serupa. Memang rasa lain2 tapi kekadang D24 aku rasa sedap dari MK. Kalau orang bagi tau ni MK baru lah ..oooooh,, sedap sedap! Hahaha.

Lurvy hairan, Sampai umah " Eh baru cucuk, beli durian?
Aku;" Terjebak, lalu tadi tersinggah"
Lurvy: " Boleh ke makan durian lepas ambil vaksin"
Aku: " Ada ke doctor kata tak boleh" Walaupun cuak juga.
Lurvy:" Kalau makan jangan lebih lebih, sederhana sudah"

Ni dah terbuka ni Yang... Depa koyak pangsa terus tadi , bagi senang kopek.. so kalau simpan tak sedap! Jom jom.
Tiga ulas done. Tengahari..

Malam tadi  makan ringan2. soto 2 ketul ja..
 tapi kopek 2 pangsa bagi ayah makan. Aku join lagi.
So far vaksin and durian is ok.
Malam gomol Lurvy pun ok wohahahaha.

apalak tak ok kan..


So far tiada side effect dan aku tak makan panadol, Sama macam dos pertama. Selagi tak dak simptom deman ke apa, tak perlulah ubat.

Alhamdulillah...

Cuma petang semalam dapat mesej dari grup ofismate masuk wad akibat covid, Sedih juga. Ujian yang dia hadapi , satu family positif namun diasorang  yang kena masuk wad utk diberikan oksigen. MAsa dia mesej masih dalam ambulan.

Malam dia hantar gambar dengan hidupnya ada tiub oksigen. Allahhu Akbar,, semoga covid ni segera hilang dari bumi kita.

13000 and no sign of coming down. Jangan lah kita jadi sebahagian dari statistik.

#Staysafe





Tuesday, 13 July 2021

Janganla macam ni

Assalamualaikum bloggers and readers..

Jika berjaya disanjung sampai tak ingat dunia. Bila gagal atau silap dikecam sampai tak boleh angkat muka.

Itulah manusia, hanya nampak sisi yg buruk walaupun banyak kebaikan.
Telah banyak kejayaan dan kebaikan dilaku hanya dek satu kegagalan terus dilupakan segala yang sebelum ini.

Cuba renung kembali yang telah seseorang tu buat, yang baik dan yang telah memberi manfaat. Dan beri peluang kalau dia pernah tersilap.

Mezut Ozil.. antara yang dikecam. Bila Germany tersingkir di world cup. 

Kini, Rashford, Saka dan Sancho pulak..
Tak guna melutut bagai sebelum game kalau perangai peminat macam ku klux klan atau ganaz macam org gasar.

Now org paham kenapa mezut ozil bersara dari national team..

Dalam kehidupan kita macam tu ..beringat jangan sampai org give up dan putus harap..walaupun asalnya niat dia baik. Tapi kalau kena kutuk , sapa pun tak leh tahan.

Monday, 12 July 2021

Forza Italia.. try again England

Assalamualaikum bloggers and readers..

Italia campione d'Europa: i rigori e la gioia finale



Mengantuk today ..layan Euro final. 

Kedua-dua team yang bermain finale adalah team yang aku tak berapa sokong tapi terjaga sbb lampu study  tak tutup. Tengok jam pukul 3.05am. Layan..

Best pulak dramanya..Langsung tunggu sampai penalti dan  kesudahannya Italy,

Team yang aku harap menang tu menang. England bukannya tak sokong sangat cuma "hype" depa ni lebih. So better Italy lah yg menang. Wohahahaha

Kesian juga England lama tak menang kejohanan peringkat tinggi macam tu. Lagi lama dari Argentina . Last England menang ialah 1966 kot.. Bapak lama..

Kelab England macam gah juga tapi team nasional gagal untuk menghilangkan derita penyokong yang lama menunggu kejuaraan.

Tapi bagi aku apa apa pun ok ja. sapa memang tak jejas ranking Malaysia..Wohahahah ..situ pulak.

Permainan macam ni memang ada yang gembira dan ada yang kecewa. sbb nya nak cari siapa juara.

Nak nak bila membawa ke sepakan penalti. Peluang adalah 50/50 lah. 

Keeper nak selamatkan penalti adalah 50% atau less peluangnya. Sebab dengan 4 penjuru nak teka.atas bawah kiri kanan..
Atau stay tengah tengah..

 So kira dive je belah mana yang dijangka. Untung mengena. Tak kena  atau tak boleh selamatkan, keeper tak salah.

Bila selamatkan penalti,,keeper adalah hero

dan akhir Italy membawa pulang piala.. 

Sunday, 11 July 2021

No more cry this time..



Assalamualaikum bloggers and readers..

No more cry for Argentina.

Aku tengok fb live hari ni. Memang minat betul dgn team Argentina ni. Dari zaman Maradona, Buruchagga, Cannigia,Diego DeigoSumeone ..zaman dolu2 ni..dan sebelum Messi ada Pablo Aimar serta Riquelme. 

Dan setelah menunggu sekian lama..28years. Baru lah Argentina menang di peringkat dunia atau tepatnya benua. So, kita tunggu pulak World Cup kat Qatar next year

. Hopefully Argentina Championes again.

Berpagian tadi tu yang tengak Fb live jer.
Lurvy tanya: "Nak jogging ke nak ke pasar."

Pukul 8 ada Argentina lawan Brazil..
Tapi tak pasti Astro ada live ke tak sbb sibuk dengan Euro ja kan. Macam Copa ni tak disiarkan kot..
SO ok kita pergi pasar. 

So sampai je drop Lurvy, pergi cari parking layan live. Call dulu kata tunggu dalam keta sambil tengok bola. Tengah layan batery pulak nak habis. Aduyai. 
Pergi  Cari  Lurvy . Minta phone.. Wohahahahah.. 
Sib baik tengah have time..
Dah leading 1-0.

Pastu layan la sambil menunggu kat luar. Last 15 minit drive balik , sempat sambung kat rumah. Dah champion.

Bagi aku tak tengok takpa,  janji menang. Tengah pun kekadang stress ja dengan team Argentina ni ,, Ada ja yang menghalang. Dengan France la. German lagi la..Kalau peringkat worldcup la. Tu yang tak sokong German.

Tengok highlight rupanya ada juga "sitter' Messi tak leh score minit 88. Nasib baik kesilapan tak menghantui skuad Argentina lagi. MAhunya Brasil score last last mint, Dah masa tambahan. Dan masalah.

Kalau lah Messi dapat secore tadi tentu tak jadi masalah dan Brasil sempat nak bangkit. Tapi Brasil tak boleh lolos.

Anyway, Argentina dapat rangkul juara !!1 Yehaaa..

Credit photo: Facebook Kun Aguero



Friday, 9 July 2021

Happy and hope for the best..

Assalamualaikum..

Hari ni aku ingin mencatatkan tentang perlu nya kita mencari atau menciptakan suasana yang menggembirakan walau apa saja halangan atau duri ranjau yang mencelahi perjalanan hidup kita.

Agak sukar mencari sesuatu yang positif dalam situasi yang meruncing, dikelilngi pandemik dan rencah politik serta ekonomi yang masih tak ketahuan hala tujunya.

Tetapi kalau kita ingat susah, jadi susah semuanya. 


Now lets begin

Pernah tak aku nukilkan kat catatan tentang banduan survive dalam kem Nazi ??..yang kita semua tahu betapa azabnya.
Semua dikelilingi dipenuhi dengan orang yang stress dan depress. Di mana lain-lain tahanan pikirkan lebih baik mati dari menderita, Dan dari hari ke sehari ramai yang mati atau menjadi gila akibat tekanan.

Sehingga lah bila tamat perang, detik dia diselamatkan, para doktor hairan dengan tahap mentalnya.
Disaat semua dah tak serupa orang , dan hampir hilang akal ditahan dan didera beliau tenang dan para doktor kaget. 
Saat org sepatutnya "mental" dia sorang tak mental, seolah2 dia yang gila sebenarnya.
 Lain dari yang lain.

Apakah rahsia?
Senang dia menjawab. Hope!
Dia ada harapan dan tanggapan yang positif.
Dia melayan fikiran dan meneka tentang apakah makanan esoknya. Adakah makanan dia tiada lalat.? Atau "portion"nya lebih. Atau adakah akan ada makanan. Kalau tak ada pun dan kalau betul tekaan dia, dia dah happy.

Setiap detik akan diraikannya. Dapat makan pun dia dah happy. Kalau betul apa yang dihidangkan seperti dijangkan, dia senyum puas, Hanya memikirkan makanan akan dihantar dan harapannya akan kenyang esok hari cukup utk dia survive.

Ofcoz bila kita berbicara kat sini seolah2 senang nya kau mencoret, tapi thats life. So pikir yang positif je lah dan berharap semuanya akan pulih. Dan sbg org Islam kena usaha lah dalam pada tu.

. What the worst?? mati kan. Well everybody dies. cepat atau lambat je..  So .. yup, that how it is..

Jangan overthinking.. just ride your life and yeahh.. do as apa yang kita mampu dan jangan give up.
Give up hope it the worst thing you could ever give up.

Baca apa yang org buat,, observe and laugh at it . kalau pemimpin buat perangai,,just laugh at them. You could do better kan.. hmm. but at the moment governing is not your job. Bukan amanah you untuk dipikul. So biar depa menjawab.. Kan senang tu. Bila sampai masanya pilihlah yg sepatutnya. Pilih secara bijaksan.

Okay ..cara lain untuk bagi happy. Dengar musik yang happy and just immerse yourself dalam lagu tersebut. Jgn lagu sedih.. payah.
Best part sometime it bring memory takkala masa lagu tersebut berkumandang. Kalau lagu happy dan ceria ofcoz yang datang memory yang best. Masa sekolah dulu. Masa nakal2 dulu. Masa celebrate something. It will make you smile. cuba try test!! Wohahaha

Just hope / look for brighter tomorrow.. Sun will rise. Even if it rains, it would be good. 
No worries..

kehidupan adalah anugerah..raikan nya .


Wednesday, 7 July 2021

Dua situasi hari ni

Assalamualaikum .
Mendoakan semua dalam kesihatan yang baik.
Meneriam perkhabaran duka satu keluarga rakan sekerja positive covid. Semoga beliau segera sembuh dan dipermudahkan segala urusan.

Itulah, tiada sapa yang sangka dalam keluarganya boleh positive. Musuh yang "invisible".

So take care guys. Please..

Hari ni semi final, Messi and team lawan Columbia utk Copa America..dan seperti yang aku harapkan, Argentina menang.. YEahhhh..My  Favourite international team..

Its was struggle for Argentina dengan tektikal play mcm ni. Apabila mendahului seawal 3 atau 5  minit pertama, terus bertahan. And Columbia bukan calang2 pasukan kat Copa America ni. Mereka terus mangasak dan mengasak akhirnya..Dapat gol penyamaan. Tu lah. 

Then baru Argentina nak try win the game tanpa masa tambahan dan penalti. 30 min terakhir its Argentine's game. Open gol tak masuk. Messi hit post..akhirnya penalti juga jadi penentuan.

Tahu lah kan penalti adalah 50-50. Dan Argentina berjaya..

Harapan seterusnya dapatlah mengalahkan Brazil.. Vamos Argentina!!


Monday, 5 July 2021

Cerita pengalaman anak hari ni

Assalamualaikum .

Alhamdulillah.. 

Walau pun sudah agak lama, masih tetap ku zahirkan kesyukuran kepada Ilahi dengan result Akmal.Danial.. spm yg di umumkan June baru2 ni..June kan?


Tak tertulis dlm fb dan kini nak blog coretan ni sbg kenangan. Dia berjaya dapat straight A dlm spm tahun 2020.. (examnya 2021 .) Covid punya penangan exam lambat. 

 Sebahagian dari kenangan juga anak2 yg amik spm tahun lepas..tahun pun masih tak berubah.. belajar on line dan cabarannya banyak. All the best candidate spm 2021.
  
Berbalik kepada cerita Akmal ni. Jenis pendiam.macam abahnya juga..wohahha. ye ke?

Hari ni interview scholarship. So cubalah.. kalau ada rezeki berjaya. Semoga dipermudahkan ..

Yang penting usaha. Dan mendapatkan pengalaman berhadapan dengan suasana interview. Online je.
Akmal ni, kalau interview ni aku boleh agak lah jawapan macam mana..hehe

Contoh soalan..
Awak ada masalah kewangan ke memohon biasiswa?
Jawab Akmal..No.

Hai bertuah.. kau memang la xde masalah. Abah nak hantar g oversea mana lah mampu Mal..confident je ea..

Biasiswa tu selain dari pasal kewangan, org nak bg sebab result  kau dan tahu serta yakin kau boleh buat..so inSyaAllah dengan usaha dan keyakinan yang diterjemahkan, dapatlah anugerah biasiswa tu.

Dijawabnya No!.. tapi tak pe lah yang penting jujur.

Mana tahu abah dimurahkan rezeki lagi. Aminnn..dan boleh sponsor anak2 belajar hingga oversea..

Sbb tu lah abah nak Akmal dapat scholarship.Sbb adik2 ramai lagi Mal..

Yg penting cuba. 

Soalan lagi satu..berapa banyak penajaan mintak.. 

Jawapan. Dlm 6 penaja.

Apabila  disuruhnya rank penaja akan menjadi pilihan..dicakap nya kepada interviewer tu organisasinya akmal rank no4.

Aduyai..tepuk dahi abah. Bila pulak kau boleh pilih2 ..Dah la ko ckp dia no 4..

"Betul la abah"..
memang tak target depa first.
Mal target bla bla..

Eh.. kau pasti ke yg lain boleh dapat.
Patutnya rank sama rata..siapa bagi kita terima.  

Mungkin ada hikmahnya..Akmal. Jujur dan panic bila interview.

Ye lah betul kau target biasiswa dari organisasi bla bla..tapi ..anak bertuah..

Itulah coretan anak2 hari ni.

Kalau orang memberi kita terima seadanya

Assalamualaikum..

Sehari dua ni social media dan berita online  ada berbicara pasal adanya masalah, mungkin ..jika ambik vaksin Astra Zaneca (AZ) di mana penerima vaksin tersebut akan menghadapi kesukaran untuk ke negara Eropah.. dan ramai yang tak senang duduk. Ini baru kemungkinan ja. 

Namun ramai yang kecewa.

What???
Kecewa sebab maybe tak leh masuk Europe? Takleh melancong??

Relaks tenang ok semua.
 
Usah lah berbicara tentang travel bagai.. tambahan lagi ke Eropah. Fuyoo..bukan tak boleh folks. 

Tapi di kala ramai yang membenderakan putih di rumah. Kamu sedang berangan untuk ke Eropah. Bukan tak boleh berangan tapi senyap2 la dulu ok. Jaga kita dan org disekeliling dulu. Adik beradik, sedara mara dan jiran tetangga..




Yang penting amik vaksin dulu.. Safety first! Selamatkan nyawa dulu.. Tu yang penting.
Dan tak perlu stress tension nak dapat vaksin apa. Benda tak perlu pilih dan bersyukurlah dapat cucukan percuma. Nanti nak pi travel nanti amik la vaksin lain.apa susahnya..
. Kalau kena bayar, bayarlah. Tokok la sikit budget untuk travel tu.. Tiket ribu riban tambah seratus dua untuk vaksin.

Dah dah tak yah stress2. Amik dulu vaksin yang gomen sediakan. FOC dan demi untuk semua..
Khalas!!!

And live happily.. yang ke depan nanti..bila sampai ke jambatan nanti kita pikir sesama dak??...

isunya sampai ke idak ke jambatan depan nu.. Mau tergolek sebelum sampai>>>??? camner.

So sapa yang berniat nak sedekah ke apa..buat lah..tak banyak, sikit jadilah. Yang penting berterusan.

Kalau ada jiran2 yang kita rasa agak kesusahan dan malu nak declare kat public,,jengok2lah dan tanya2lah.



Sunday, 4 July 2021

Janganlah memburu angin yang berlalu..

Salam hujung minggu.

Kebetulan pepagi teringat nak reply dokumen pasal kerja. So buka la laptop.
Sebelum tu bersantaian hujung minggu sambil baca news dan result euro2020 kat handphone. England nampak ukan main garang lagi.. Gudluck jumpa Danes nanti. Italy good and hopefuly boleh sampai final. And opponent nya highly likely England kot.

Dah pasal Euro. Pagi tadi terlayan England v Ukraine sebenarnya. Tak sengaja. Tu yang pagi ni lemau nak jogging. Woaahahahha..
Lurvy dah pergi awal tadi. Maybe petang petang ni kot. So far berat dah kurang 5 kg. Fit and lean sikit. Baru lah tak berat nak bawa badan kalau b=main badminton ke apa. Ni tak satu set dah mengah, Tapi, bila boleh bersukan macam dulu2 lagi ya. Bahana covid dan pandemik ni  merubah banyak benda.

Dalam hidup banyak yang berubah..masa..pandangan dan kedukaan atau kegembiraan
ada yang lenyap dimamah usia.. ada yang terus membungkam jiwa, Just let it go..
terus kan perjalanan yang kita tak ketahui samaada jauh atau dekat. Akhir perjalanan bukan kita yang tentukan. We never know the checkpoint..but we know that we will get there somewhere, some time.. Jalan dan terus berjalan .. lari santai kalau ada kudrat.. no stress..keep cool..life not end here ..it will continue thereafter.


"......hakikat dikurniakan padamu
Bukankah cita-citamu memperjudikan kasih sayang
Kita mampu merancang hanya Tuhan menentukan.tak perlu dikisahkan
Janganlah memburu angin yang berlalu kelak kau terima.Jawapan yang kecundang
Pulang saja di mana permulaan langkahmu Biar saja angin terus berlalu"

Lagu dan lirik yang lama aku tak dengar tetiba terkeluar dari auto play fb ni.. gila lama seehh.

layan jap...





Friday, 2 July 2021

Semoga dipermudahkan,,nak jual rumah

Assalamualaikum bloggers and readers..

Ada berita baik dan moga dipermudahkan. Tenant yang senang berbincang,  nak teruska nniat nak membeli rumah yang disewakan sekarang. Aku pulak macam dah sampai certain target dan tahun pelaburan ( timing) ..so ok ja.
So far kena dengan harga 1m plus. So kita orang on saja. Benda boleh senang, kenapa nak susahkan.

Tempat tu memang menarik. Design dah suasana memenuhi kehendak kami untuk stay dan  reno bagai. Rumah corner dah plan nak buat small pool utk berendam..wohahaha.. Bukak sliding tepi side tu boleh berfantasi santai tepi kolam,, kecik ja but shud be nice.

Anyway, we should review everything, Financial review, plan macam mana, what current status. How to  improve it , how to make better.
Apa yg berubah dari plan asal? Shud we stick to the plan or change it?

So after discuss all the option, we should sell. Done reviewed and decided

 Time change, environment change and sometime the feel also change. So we go with the flow,, cannot be rigid . Ada juga la dulu katanya nak go with the flow tapi sekerat jalan pun ada, Hampess.Wohahahhaha.

Cuma challenges, the pandemic. yup the movement and the meeting dgn lawyer bagai. So kita tunggu jelah . Relek tenang dan jangan rushing.

Dia pun memang sewa situ. Semoga dipermudahkan..

Note to reader. 
As i keen on property investment , i suggest that kita .reader should consider the property part of longgg term investment planning and to grab the return when time is ripe. Time fly fast, so why wait.




 

Sunday, 27 June 2021

I jump u jump?

Assalamualaikum bloggers and readers..
Persiapan untuk jump-start kereta..
Tu la kereta ni tak jalan sgt ..
Yo lah pkp kan.. kalau nak bawa dia pun pergi shopping groceries.. kekadang. Mileage pun berapa ja.

Sib baik kereta Lurvy.. so tak lah di ngomel sangat. Selalu dia ingatkan suh start kereta mana2. Ni keta dia..so..

Kereta ni katanya last naik dan bawa beli belah baru ja, 
Tanya baru bila ? dah  tak sure ..hmm.

Ok. Done start..so far ok. Biar injin berjalan 10 minit. Start balik. Hidup.

Apapun pergi ke workshop juga .. check batery punya status.
Dan ok kata mekanik.

Done. Kos: Air batery dan one cup tealive sambil menunggu.. plus rm5 service caj. 
Selesai ...



Friday, 25 June 2021

My pizza in the morning

Assalamualaikum bloggers and readers..
Hari ni baru lengan kiri terasa sakit. 
Semalam ok ja. Dos pertama baru.
Kau orang dah di vaksin ke.?

Aku dapat Comirnaty from Pfizer. So far ok ja.
Tak dak side effect. Panadol pun tak makan.

Berpagian Lurvy jogging manakala aku hari ni...prepare breakfast.
Tau aku masak apa..wohahahaha
Pizza..ya pizza..ala yg guna roti gardenia dgn telur.
Then tabur la apa kat atas. Hotdog ke ..cheese ke.


Tiga keping roti dan 2 biji telur dapat satu size personal.

Sat lagi anak2 nak makan masak lagi. 10 minit siap.

Simple dan cepat dan mudah.


Pagi ni aku nak jogging..tapi nak jadi cerita smlm.. Petang..selepas vaksin paginya, ingat nak jogging.
Jumpa jiran..
Tunjuk gaya cucuk dqn bertanya  dah dapat date ke?
Aku ckp..eh sudah pagi tadi.
Eh..ptg nak jogging ke..baik jangan.
Oh..aku diam.
Dia sambung; ada kes kat Sgp ada komplikasi kalau bersenam.

Aku mcm biasa la tak react negatively..dengar ja.

Aku tak setuju dengan berita tu sbb hearsay dan entahlah macam macam teori kat medsos.

Aku briskwalk dan enjoy the evening run.

Pagi ni kerja..oh ya smlm cuti..company bagi cuti hari appoitment cucuk.

So gotto work dan tangan kiri sengal sikit ..aku decided x jogging.. 
Masak pizza ja..yummy.

Wednesday, 23 June 2021

Hasil usaha tanpa jemu..

Assalamualaikum bloggers and readers..
Alhamdulillah ketemu lagi..

Euro 2021 masih hangat berlangsung my favourite team is Belgium. Walaupun macam tu ada sedikit soft spot untuk Turki namun gagal melepasi peringkat kumpulan. Next team utk diperhatikan ialah Italy, satu team yang telah bangkit setelah kecewa dalam worldcup 2018. Rasanya boleh pergi jauh.

Dan another team yang mungkin ada peluang untuk jadi johan ialah German. 
England? Hmm macam tu lah ,Agak gempak ceritanya sebab kita agak familiar dengan pemainnya, namun peringkat Eropah ni aku diskaun sikit team ni. The best setakat semi final..

So tak leh lah ulas pilih semua team kan sebab peringkat ni dah tak banyak team lepas. kalau teka semua team dan ulas mesti betul lah satu.. Stop pasal ulasan team. Tunggu dan lihat ja..
Team aku wish (jahatnya..) untuk tak pergi jauh walau depa kuat ialah Portugal, Hahahaha.


So harini masuk ofis. Alhamdulillah ada few meetings and progress baik semuanya.
Dan ramai juga yang berselisih setelah lama tak jumpa. Ya lah datang pun  ofis pun, dok diam2 tempat kerja, Mana boleh jumpa orang.. SOP perlu dijaga.

Teguran ceria yang best, kata aku dah kurus. Katanya nampak sangat..Nampak muda macam bujang dulu sbb kurus.

Hahaha..make my day!! 
Mungkin sebab aku banyak jogging kot. Sapa kat tak dak kesan. Memang berkesan dan awet muda...wohahahhaaa
.
Takde lah.. tak baik menerima pujian sedemikian kan.. Kita patut bersyukur diberi kesihatan yang baik.

Esok appointment dos pertama. Semoga dipermudahkan..
Jumpa lagi

Tuesday, 22 June 2021

Tercapai juga bawah 20 minit.

Assalamualaikum bloggers and readers..


Welcome back. Yup  tried to blog once a week. Trying.. because sometime banyakk idea tapi masa tak de. Kekadang bila tulis tu meraban perginya topik.

Sekejap tadi anak2 masak mee segera Samyang kot. Pedas ya amat. 
Aku rasa sesudu. Bukan tak pernah rasa tapi Lurvy offer,. jamah la sikit.
Duh, hakikatnya sedap lagi mee segera Malaysia. Apa apa brand lah.
Yang dok layan keluaran Korea dan menderita pedas tu kenapa. Tak paham lah.

Tapi tu lah dunia. Banyak faktor membuatkan orang memilih pilihan mereka. Ada sebb ikut2 orang. Ada sebab nak lain dari lain dan bermacam2 lagilah  faktor kenapa mereka memilih. Yang pentingnya pilihan tu yg terbaik.


Oh ya . Morning run tadi aku pun macam tak percaya. Larian biasa yang aku selalu rekod guna app sejauh 3km. Memang aku lari santai2 tetapi kekadang teringin nak tengok pace kat jam kan. Itulah bila ada gadget, kita nak monitor juga kan progress.
Sebelum ni tak kisah la pulak. Bukan tak kisah je, lari pun tak minat. Kalau lari pun rentas desa, road run atau warm up keliling oadang sebelum train hoki samada untuk sekolah atau untuk uni. 
Lain tu memang jaranglah dan tak minat lari.

Tetiba PKP 2 aku bosan dan mula jogging seriously. Dan mula set target dari segi kurangkan berat. Sebab pernah sampai 74.9kg. Melampau la kan. Aku nekad dan sekarang 69.4kg. Boleh la kan. Untuk orang yang tak minat jogging ni.

Dan bila ko dah ada app itu ini mula la tegnok pace la kan. So aku biasa lari 3 km . First sampai 28 minit. penant nya tak terkata.
Kemudian 25 minit
kemudian 24..23 minit
Best 20 minit lebih untuk 3km

Tetiba pagi tadi aku try , km pertama 6 minit 29 saat.
Oh maybe boleh dapat bawah 20 minit utk 3 km. So aku lari lah laju sikit..

Sampai 3km check phone 18 minit 48 saat. like ..betul ke ni.
Bagi aku lah , masa ni improve gila. bawah 20 minit. in fact bawah 19 minit..yuhuuuu

hahahah.. next slowly increase the range etc..and improve masa

chow..



 

Saturday, 5 June 2021

KISAH BOLA DAN IMPORT

Assalamualaikum bloggers and readers..

Aku tak mau komen kat fb pasal bola, tetapi mungkin aku akan speak my mind kat Fb juga. Anyway to keep this blog alive, aku akan menulis dan terus menulis di sini.

side note: Reducing my weight for about 5kg. And still keeping fit amid the lockdown. Juast try to getting lighter and lighter. Takde la makan je kan.
Kekadang lucu juga, sikap alpa kita..mula2 huru hara, kemudian jadi biasa.
Macam mana covid nak dihapus binasa.

Kecoh dulu nak buat ingatan tarikh lockdown pertama. pastu buat buat lawak macam mana kita lawan. nak habaq anak cucu. 
Tak lawan macam mana pun.. Duduk rumah je. kan lawak la kan?

Hmm lawak  la tu.
La ni:
Duduk rumah pun tak boleh.
Ikut SOP pun tak boleh.Susah sangat ka

MAcam kawan aku habaq, kita ni rasa nak menang terus enjoy. Game belum habis. dah last last kena tibai.

Sama la perang covid ni. Belum pun menang, semua ingat takdak apa2.
macam tak kisah dah. Dulu kalau Putra Heigt ada covid kat LRT, contohnya. 
Bukan kata LRT station aku takut nak pi, sampai satu shah alam org elak.

La ni tak dak sapa heran..kalau tak lockdown, semua loqlaq!
Dalam loqdown pun ada juga adventure konon boleh pi sana sini.
Hermm.. belum menang dah enjoy.

Balik kepada bola, aku tunggu siot Msia lawan UAE. Jarang aku layan sampai dinihari tapi team kita kan. 
Kena dua kosong minit 80 aku habaq anak. Dah, memang main teruk, takdak chance nak score ni. Takyah tengok la!!

Memang tahap permainan teruk setakat yang aku ingat, yang mana aku tengok live la
Aku malas kecam. Tak perlu kata apa2 setakat menyakitkan hati bila pikir permainan malam tu. 
Bukan aku terer sangat nak kritik, tapi entahlah.

Oh ya dengar result esoknya 0 -4. Walawei..teruknya..

hari ni ada jawapan menerpa aku..
team lawan UAE hari tu mengimport pemain Malaysia, guna pemain naturalisasi Malaysia untuk mencukupkan team meraka. Dan guna coach dari Malaysia.
 So team manakah yg lawan UAE.. pikir2 kan..
so hati ku kurang kecewa...

kerana selalunya team Harimau Malaysia memang garang walaupun level berbeza, semangat tetap waja.
Peminat tetap puas hati dan ceria. Namun yang UAE hari tu..erm.. team dari ??? dot dot dot








sampai ke Shah Ala

Tuesday, 27 April 2021

Kenangan raya lagi

Assalamualaikum bloggers and readers..

Lagu raya dari Sportify berkumandang.
Ya, sangat awal untuk bernostalgia lagu raya.
Tapi sudah terpasang..layan je

Tapi tidakkah korang rindu suasana raya zaman dulu dulu
Atau zaman pre-Covid?

Zaman kecik kecik usah cerita la, mesti penuh memory yang indah.

Dan bersama ayah bonda, yang kini sudah uzur, jika masih bersama kita.
Atau yang telah mendahului kita.
Rindu ya amat,,Al Fatihah (dibaca) untuk yg mewarnai hidup kita..
sangat rindu..
Tak terungkap dek kata, tak tertaip dek tangan. betapa syahdu..

Dan kekadang teringat masa kecik disuruh buat itu dan ini.
Masa tu nak main bunga api.
Kampung ynag gelap gelita,
Tapi meriah dek pelita berhiasan keliling rumah.
Walau tiada apa apa namun ada jiwa..

Ada semangat yang ceria..
menunggu esoknya..
dan.. Tv pulak siaran tema raya..

hmm kenangan kan..

p.s penangan lagu raya yg disiar ..hahahha..dah post pasal raya..
Apa lagu raya favourite korang??

Sunday, 25 April 2021

Quite an eventful weekend..sibuk dan penat

Assalamualaikum bloggers and readers..

Amat memuaskan hati apabila dapat membaiki sendiri. Ye di hujung minggu, boleh lah ambil masa utk pergi kedai hardware. Learn to do plumber.. and its satisfying !..walau pun penat dan panas berada atas syiling.

Sometimes you have to sit back and d.i.y!
And its rewarding..

Ok time to Netflix sat..cerita apa yg best ea!

Actually kinda bz lately.. handling dan monitor jarak jauh kerja kontractor untuk my first kondo and nak lengkapan. Nak discuss design wardrobe , kitchen kabinet and tv cabinet pun amik masa..
So far berjalan lancar..

And i am adding another wing to my homestay.. its getting bigger and hopefully more guests and more merrier. In syaAllah.
Cabaran nya, komunikasi melalui wassap dan aku tak suka. Kalau boleh melawat tapak selalu baru puas hati.  

Not for homestay per se actually. To settle down and for long term. 
Nice to have small pool sebenarnya..tp Lurvy reluctant..hahaha..kita pujuk lagi..atau nanti bila pencen baru buat..ok gak.

.
Ni paip a.b.s yg asyik bocor..pening pening

Spring cleaning...tetiber. atau memang dah due😆

New wing..cewah..wing

Selection and selection

More choices..






Saturday, 10 April 2021

Stop at 5.

Assalamualaikum bloggers and readers..


3 hari tak beriadah, jogging atau skipping..hari ni mulakan balik rutin.
Hajat di hati nak try 10k, tapi stop at 5km..hahaha. 

Aim bukan main tinggi.
Apapun berjaya berlari 5km non stop. Nak usaha juga lepas tu another 5km, tapi lama sgt berhenti. Badan dan sejuk..hahaha. Alasan.

Esok target 21km..kalau nak capai dapat 10km. Tak gitu..yeahhh..

Wednesday, 7 April 2021

Menerima kunci kondo

Assalamualaikum bloggers and readers..
Alhamdulillah..hari jumaat (19.3) kami telah membuat temujanji dan telah diserahkan kunci sebuah kondo di tengah bandaraya. Semoga dipermudahkan urusan kami seterusnya..



Wednesday, 31 March 2021

Gracias Kun..

Assalamualaikum bloggers and readers..

Just a simple note to say thank you to Kun Sergio Aguero.. Joined Manchester City on August 2011 then become a legend.  Was an instrumental and important  player during his stay until now, And it was a joyous to see his play , his commitment for the club. Very humble and hardly creating a scene with official.

Scored an ever important goal to lift the EPL trophy on the last day of the 2011/12 season..
on the last minute of the games/season
. beyond 90 minute. It was 94th minute. to end 44-year wait for ManCity.

Gracias. Thank you Kun 
Credit : Daily Mail. This photo shows the first celebration after scoring goal no 1 for  City in 2011.

Monday, 8 March 2021

i wanna say something..

It's hard for me to say the things I want to say sometimes There's no one here but you and me And that broken old street light Lock the doors We'll leave the world outside All I've got to give to you Are these five words when I Thank you for loving me For being my eyes When I couldn't see For parting my lips When I couldn't breathe Thank you for loving me Thank you for loving me I never knew I had a dream Until that dream was you When I look into your eyes The sky's a different blue Cross my heart I wear no disguise If I tried, you'd make believe That you believed my lies Thank you for loving me For being my eyes When I couldn't see For parting my lips When I couldn't breathe Thank you for loving me You pick me up when I fall down You ring the bell before they count me out If I was drowning you would part the sea And risk your own life to rescue me Lock the doors We'll leave the world outside All I've got to give to you Are these five words when I Thank you for loving me For being my eyes When I couldn't see You parted my lips When I couldn't breathe Thank you for loving me When I couldn't fly Oh, you gave me wings You parted my lips When I couldn't breathe Thank you for loving me Thank you for loving me Thank you for loving me Oh, for loving me

Saturday, 6 March 2021

Putaran kehidupan

Assalamualaikum bloggers and readers..

Esok subuh pasti menjelma .
Umur pagi meningkat..
Mentari akan terbit..
Putaran kehidupan dan pusingan alam seperti biasa.. 
Fauna dan flora..
Zaman berganti zaman..

Ianya tak akan berhenti kecuali ketika satu suasana, apabila mentari mula terbit dari barat.
Ketika itu semua berhenti.jantung pun berhenti, masa seolah berhenti..akan hadir kerosakan dan kemusnahan yang dahsyat. Tak tergambar..

Jadinya, kita patut berubah, ke arah lebih baik. Kerna yg lain akan berputar macam biasa, tak tunggu kita. Kita patut mengejar , kejar kebaikan.


......


Friday, 5 March 2021

Tabiat menyimpan..

Jadikan tabiat untuk menyimpan. Pastikan ada peratusan tertentu dalam/dari pendapatan adalah untuk disimpan. Letakkan target..
Tak boleh banyak, simpan sedikit.

Kita akan sayang untuk gunakan simpanan yang hasil jerih perih kita, namun bila terpaksa juga, ianya akan banyak membantu. Kita tak akan pernah tahu keadaan masa depan...
Bersedia itu perlu..

Cuba lah



Nasihat anak2

Assalamualaikum bloggers and readers..

Semalam, sebelum baca yassin sefamily, amik ruang dan kesempatan beri nasihat kat anak2. Tentang penting ilmu serta perancangan serta pencapaian...

Tentang masa depan, kehidupan.
Jgn alpa dengan apa yang ada, sentiasa dahagakan kejayaan.. dunia dan akhirat.

Jangan jadi sombong dan berahsia yang tak sepatutnya, tanya dan minta pendapat ibubapa..

Thursday, 4 March 2021

Terjemahkan impian kita..

Hari tu buat design kalut2. Visualize apa nak dibuat. Terjemah dalam draf, nanti kita perbetulkan dan cuba jadikan spt dlm gambaran fikiran kita.


Tengah rancang nak buat studio unit satu..atas tanah @kampung.. teringin nak lepak dlm suasana yg kita design..

Oh ya kondo pun dah siap, dpt surat, er, mana ada surat dah la ni..dpt email utk appointment amik kunci..


Alhamdulillah.
Semoga dipermudahkan semuanya.


Tuesday, 2 March 2021

I am 21 again


Wah..i am 21 again.. yezza.dulu 3km 30 minit pun mcm minta nyawa.
Langsung tak minat lari dan jogging ni.. sekarang layan juga..

Slow and steady kata orang.
Achieved 3km less than 22 minutes..yes yes!

Pilihan dan keputusan

Selepas subuh, belek-belek mesej yg masuk di dinihari.
Ada tawaran untuk membeli rumahku, perlu ku jual atau? Pertanyaan kesekian kalinya, kali ni serious..
Isterinya yg ke(?) suka sangat duduk situ..

Ermm. Decision..?

Boleh juga buat modal travel lepas pandemik..ke caner?

Apa yang penting ialah buat keputusan, ya atau tidak...jual atau tidak..?
Looking at m figure..

Bila pasir melekat di kaki..

Langkawi...
Miss this place.


Harapnya dapat berkunjung dan habiskan beberapa ketika di tepian pantai atau bersantai di bilik sambil ditiup hembusan bayu....

Monday, 1 March 2021

Succeed, so far so good

Assalamualaikum bloggers and readers..
Hope all of you stay safe and patient in this  very testing period. Every body affected and hope we all could ride it well.

And.., I managed to reduce 4kg of weight since pkp 2 when it commenced 12 January 2021(?). What a feat!!.. bcoz all this while i do not like running..

So,, keep on ..yeahhh

Tuesday, 26 January 2021

Ada stamina ke tak ni..

Jogging dan berlari?
Memang sesuatu yang aku tak minat. Tapi lately aku aku start jogging, sebab tak ada sukan yang boleh main sepanjang pkp kali ni.
PKP V.2 bermula 12 Januari dan dijangka berakhir 26 Januari, hari ni tetapi disambung hingga 4 Februari.

So aku start jogging. boleh kata everyday. at least 3 km. tengok macam mana stamina dan momentum.
Cuba dulu. Dan tengok samada aku berjaya kurangkan berat badan. huhu

Wednesday, 20 January 2021

Sepatutnya bla bla...TETAPI, arghhh tetapi lagi..


Agak kelakar tetapi menyulitkan… Dan ianya menunjukkan level of service di Malaysia. Menarik juga peristiwa ni..

Dalam coretan kali ini..ada perkataan “tapi” lagi..

Bukan cerita hantu kat hotel (link), tetapi ketika hantar kereta servis.

Waktu lunch semalam pi hantaq kereta. Nak tinggal untuk service.

Sebelum tu service center ni buatkan appointment dan peringatkan. Bagus..aku pun lupa sebab tak drive sangat. Ye lah PKP kan.

So lebih kurang 12.30 sampailah. Dekat ja dengan rumah. Dalam 20 minit perjalanan..

Aku terus ke kaunter, scan dan check suhu.

Setelah check buku rekod kat depan entrance, rekod menunjukkan dah ada set appointment. Cantikk..

Sesampainya ke kaunter, buku service pun diserahkan.

Service advisor pun tengok,

“Oh encik, first service kan”

“Ya” sambil berdiri tepi kaunter dan ber s.o.p penjarakkan social.

 

“Jap ye” sambil dia ambik detail dan belek2 buku..

“Encik. Untuk service pertama memang dapat free service tetapi..”

Wahh.. perkataan” tetapi” muncul kembali.

Apakah tetapi ni untuk apa pula. Teringat tetapi kat hotel shore tempohari hahahaha.

“Tetapi… system kami down”

Dia sambung lagi :”Sistem SAP. Satu Malaysia P****** down“

Ok system S.A.P satu msia. Ada kaitan kah..?

Sebelum aku cakap..”so”..

 dia sambung:,” Jadi tak boleh check encik dapat free service ke tak.”

Aku “pause”  biar dia habiskan apa solusi dia nak bagi.. jeng jeng jeng..

Dia sambung cenggini:”Jadi encik kena bayar dulu kemudian bila system ok dan kita check encik entitled untuk free service, kita refund.”

Ermm.. sound legit kan..

“Jumlahnya RM243.00” sambil tulis kat kertas contengan dia.

Setelah sekian lama pause, sejak  tadi aku mempersediakan diri, untuk mendengar sambungan “tetapi” dia tadi, aku pun jawab.

“Tetapi, (guna tapi juga tu) memang dah clear kan packacge dia free kan.”

Ye encik, Cuma kami tak boleh check. X50 ni ada yang tak dapat ada yang dapat. Hanya 30,000 booking pertama saja dapat”

Ermm itu satu statement! Ok fair la kan. Ada yang dapat ,ada yang tak dapat free service. Logik logic.

Aku menlogik kan pendapat aku kat dia>Oh ya ka. Hermm

“Cik  sorry, gini lsh  kalau first 30,000 booking, sure saya entitled sebab book first day soft launch.” Cuba menrasionalkan hujah  bagi dia paham dan jelas yang benda ni tak dak isu pun.

Maybe dalam 3 atau 4 ribu kot kalau yang booking awal masa tu.

“Yang keduanya takkan dah deliver 30,000 kereta. Kan ada issue production..rasanya baru 5 atau 6k kot keluat. Ok lah the most 10k atau 20k, still sure saya dalam jumlah yang layak.’

 

Dia diam. Berfikir apa la dia nak jawab kot. “Kalau macam tu encik tak perlu service lagi la hari ni. Balik dulu lepas tu kita check dulu layak ke tak”

Aduyai…

“ Cik, kalau macam ni solution kenapa masa cik call nak suruh saya dating service ,tak habaq kata ada issue ni, ni dah datang musim2 PKP ni,  suh saya balik . Patut inform awal la kata kalau on saya kena bayar dulu atau, tak payah datang lagi.”

Ni masa dah terbazir.

Dan menariknya (sebenarnya melecehkan), penyelesaiannya customer yang ke suffer.

Aku membalas macam ni walaupun aku tau cara kerja company Malaysia tak akan terima:

“Apakata saya teruskan service dahulu dan kalau you check system (nanti bila system dah ok ), kena bayar, saya buat payment. Terbalik. Dari you mintak payment kat I, you service dulu then I bayar kalau kena. Saya rasa saya tak perlu balik kot dan datang balik untuk benda yang sama. Kang amik masa lagi.

Problem system you all customer yg kena . Tak patut kan..”

Saja test,,

 

Dia diam seketika :”Tak boleh macam tu. Encik kena bayar dulu.”

Aku pun agak memang tak dak cara lain. AKu boleh je bayar.

Cuma aku nak tengok kaedah penyelesaiannya. Aku keluarkan credit card.

“Tapi encik, kena bayar cash.”

Pulak!!. Aku diam. Malas nak layan. Tengok reaksi dia.

 

 Dalam wallet mana ada cash, tak reti buh duit banyak dlm wallet kalau tak plan beli apa2 . Dan aku tak mau ke bank semata nak entertain masalah dia ni

Dia call admin. Bla bla..

Ok boleh encik credit card. Nanti kita refund setelah kitab oleh check.

Aku confident akaa ada refund. Kalau kena caj jugak, memang nak kena….harap tak lah bat hal lagi.

Takpa lah kita bertolak ansur, Cuma aku habaq kat dia, sepatutnya customer tak perlu dissusahkan atas masalah system korang. Dan sah-sah masa marketing nak jual dulu kata free service. Asyik asyik customer kena dahulukan la, korang amik duit. Then refund.

Patut sebaliknya. Layan la as per package. Kalau kena caj, tanggung la. Ala bukan kah macam tu, customer first! Ye tak.

 

Dah la tu. Itulah ceritanya. Kebanyakkan cara kita, syarikat kita. Budaya service kit ani kena improve.

Tak mau susah sikit. Nak susahkan customer. Masa customer. Duit minyak customer suruh pi mai pi mai. Padahal depa yang salah.

Nak amik duit dulu. Tak percaya kat customer.

 So kita tunggu berapa hari nak refund. Entah2 kena bersilat pulak.huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...