Friday, 21 February 2020

Jangan sesuka menghina orang..

Jangan hina orang dan jangan ambil kesempatan dalam kesusahan dan penderitaan orang. Jangn dengki atas kejayaan orang sebaliknya berusahalah sedaya mungkin.
Gagal? Perkara biasa, 
Mana ada hidup berjaya senantiasa.
Kegagalam memangkinkan kebangkitan jika kita mahu berubah dan berfikiran positif.

Sedang saja kalau kita tak berjaya jangan lah sebabkan orang lain tak berjaya juga.
jangan sokong membawa rebah.
Kerana rebahnya dia mungkin menimpa kita. Kerana rebahnya dia mungkin ditimpa tangga dan tangga tu juga kelekuk kena kita. 

Kajayaan bukan satu dan itu sahaja, Kejayaan terbuka luas dan semua orang boleh menggapai dan mencapai. Its not the only one. Its abundant! Dan dunia ini luas, bidang pun pelbagai

Yang penting usaha tetap perlu.
masakan dapat sagu jika tidak dipecahkan ruyung.

Oh ya , tu intro.

Semalam, 20/2/2020, trending bab kfc. KFC? Apakah yang berlaku?
Rupanya ada sales. 2 set RM20.
Sebelum tu aku pun tak pasti satu set berapa RM.. wohahah punya la tak ambil kisah.

 Tapi janganlah kutuk atau perli dalam fb ke kat mana mana ke. Sebab, masa inilah mungkin seseorang itu mampu untuk beli kepada keluarganya, bukan untuk diri sendiri tau. Family. Nak merasa juga..

ok..peace!


Move on move on!!





Sunday, 9 February 2020

Syabas dan Aku. Dan muhasabah

Selasa  pagi.

Aku membuka email peribadi untuk meihat apa-apa notifikasi kot kot ada benda yang penting.

Ada email dari Syabas. Oh bil air dan aku pun semak . 
Rumah aku yang aku pergi hujng-hujung minggu. KEmas-kemas dan merumput. Tanah ada la sekangkang kera. Bakal disewakan in Sya Allah.

Bila buka bil tu jumlahnya RM81 lebih. 
Uih kenapa tinggi ni. Ada paip yang tak bertutup.?

Selalunya memang rutin kami akan tutup paip kat luar setekah kunci semua pagar.
Aku pun telefon Syabas atau Air Selangor kalau tak silap.

Aku: "Boleh semak tak bil rumah saya kenapa tinggi, selalunya tak sampai RM10."
(Setelah bagi detail account no etc etc)

Operator: "Ok encik, kami akan buat semakan dan akan ambil masa seminggu untuk kami maklumkan"

Fair lah, Kena bagi depa buat kerja dan check apa yang patut.

Petang tu aku telefon sahabat yang duduk berdekatan untuk pergi tutup 'stop-cork" dekat meter tu kalau tak tutup. Sambil tu tengok meter kalau kalau berjalan ( logiknya patut berhentilah sebab tangki pun mungkin penuh dah dan tiada orng di rumah tersebut).

Selepas dia habis kerja dia pun singgah. 

Selasa petang

Kawan: " Bro, meter bergerak la. Korang tak tutup air ke"
Aku:" Rasanya tutup semua. Tak pe tak pe kau tolong tutup stop-cork kat meter"
Kawan: " Dah tutup tapi air berjalan lagi, meter bergerak juga.

Ahh sudah!

"Ok k . Kau panjat pagar jap dan tutup pili (stop-cork) air yang naik ke tangki"

"Ok." 
Dia pun panjat dan tutup tetapi..

'Bro, aku dah tutup tapi air masih berjalan.."

Walawei!!. twin problem.

1. Mungkin underground paip pecah
2. Stop cork sebelah meter rosak dan tak boleh ditutup.


"Oklah bro tak pe lah.. dah tak boleh tutup aku call Syabas suruh ganti stop-cork sebab yang aku paham, kalau sebelum meter Syabas punya property, dia orang kena betulkan. 

Tq bro datang rumah aku dan tolong chek...tq.."

Rabu pagi.

Aku: " Hello Syabas, semalam saya report pasal bil dan saya rasa mungkin paip bocor dalam rumah saya, Tak pe yang tu saya akan uruskan, 
Cuma masalahnya bila kami nak tutup stop-cork, tak boleh sebab rosak. Water supply dari Syabas masih masuk"

Operator syabas 2: " Ok saya akan buat laporan masalah stop-cork tak boleh ditutup"

Aku: " Ok thanks, datang tukar segera ya. Dan saya rasa bil tu tak ade isu issue. Cuma minta tukar stop-cork dulu,, Tak nak air masuk"


Jumaat pagi.

Ada panggil dari telefon bimbit, nombor tak dikenali.

Pemanggil: " Selamat pagi, saya dari Syabas, kat depan rumah  tuan"
Aku: "Selamat pagi"
Pemanggil: Saya dah check meter semua normal, dalam keadaan baik so kami rasa tak ade masalah meter dan masalah bacaan bil yang tinggi. Memang meter suma ok"

Orangnya slang India so aku sambung:
" Terima kasih datang, Ya ya saya pun rasa bukan masalah bil. Saya dah maklum semula ke pada Syabas semlam. Ok cik, nanti lagi bila  pihak encik dah tukar stop-cork, tolong tutup ya sebab saya rasa paip dlm tanah bocor kot. Jangan tukar je tau, tutup sekali"

Pemanggil: Ok tuan nanti saya buat laporan.

Aku: "Jap jap , jangan lah lepas tukar nak buat laporan nak tutup paip tu. Just tolong tutup bila ganti stop-cork tu. Saya minta tolong tu je."

Pemanggil: "Saya datang untuk semak meter encik. Nanti dalam masa 24 jap setelah saya buat laporan team lain akan datang tukar"


Aku:" Errr.. ( masih kenot brain) tapi saya dah report kali kedua pasal stop-cork ni. Kenapa datang pasal check billing lagi..

Err, bila nak ganti pula encik. Kalau 24jam maknanya air terus masuk dan bil terus berjalan.

Pemanggil: " Itu kena tunggu dirang tukar la encik. 24 jam ye..

Aku: " Err. 24 jam ? Esok Taipusam..Sabtu..Ada ke team bertugas"

Pemanggil: " saya buat report suruh urgent.."

Aku: "Ok Ok.. urgent ya. Jangan sampai over the weekend.
 Terima kasih, Selamat menyambut Taipusam!!"

Esoknya. Semalam ketika nota ini ditulis.. 

Sabtu, Petang.

Jom Lurvy pi tengok rumah jap. Kot hari tu  dia yang tak tutup paip dalam rumah ke macam mana ke..

Sampai je, 

KRik krik..

Stop-cork belum ditukar.. Sudah lebih 24jam. Aku nak tutup supaya air  tak mengalir pun tak boleh. Meter terus berjalan dan air tetap mengalir ked alam tanah, seperti mengalirnya duit aku...

Aku pun telefon syabas lagi sekali..

Operator: Ok tak pe encik saya akan buat REPORT..

Ahhh sudah!!!!

Report lagi.. Jem otak aku...

Ahad.

Aku tak tahu apa cerita hari ni ..ketika catatan ini ditulis 

Sabar je lah..

Mungkin ada rezeki yang kurang berkat atau ada sedekah yang belum cukup,, atau zakat ada tertunggak  atau...

.....
AstaqfirAllah

kena semak yang tu jugak

Tuesday, 4 February 2020

Simple dan kos yang murah. Cubaan pertama aku untuk buat house make over...Beli rumah yang macam tongkang pecah dan kemudian...

Assalamualaikum bloggers and readers..

Hari ni nak post apa yang aku telah buat ( renovate) kepada apartment yang aku beli ni.

Perasan macam "home make-over " lah. Kan ada kat tv, channel Nat Geo People ke apa tah, pasal depa yang dok buat "home make over" ni kan.

So aku pun berangan la. Dengan budget yang ciput, ku tanam impian nak reno rumah apartment.
Bermula dengan "house hunt", maka terjumpa satu rumah ni kat Presint 9.

Dan aku dah cerita dulu yang mula2 nak beli yang lain tapi owner tak jadi jual walau dah bayar earnest money kat agent.  (earnest money: di mana agent dah tak leh offer kat orang lain sbb aku dah chup). HArga RM240K, dengan dah ada tile. Saiz 1kaki x 1 kaki. Macam ok lah. Tak payah buat tile. Tapi dia pula tak jadi jual,,,

Pendekkan cerita,  dapat tahu ada unit lain dan tuan yang ni sempoi, terus on!

Mungkin dia pun nak balik kampung dan nak letgo apartment dia kat Putrajaya ni. Senang saja urusan jual beli dengan dia. 
Proses yang lain lain tu kena juga lah lalui sperti urusan loan bank dan dengan lawyer.

Kalau korang tengok keadaan rumah ni mula-mula, sure kensel tak jadi beli. Sebab orang bujang trang- tang-tang duduk. Tahu lah kang macam mana keadaannya.

Namun, aku tengok ada value kat sini. Aku dapat harga yang murahlah ( berbanding unit2 sepadan dan tahap penjagaan yang sama. Dibaca: tahap tak jaga, woahahaha). Tuannya pula sewakan dan mungkin tak sempat la nak check keadaan rumah dan perghhh, memang agak teruk!!

Aku anggap ni macam la tanah kosong. berlumpur, selut. So tinggal nak tambah tanah dan buat rumah. Bila naik rumah nanti tentulah nampak lain dan cantik. Cewah, analogi nya macam tu. 

Ye lah, nak explain kat wife bukan senang,  nak beli rumah dalam keadaan rumah cenggini: ( nota: tak sanggup tengok jgn click photo..wohahahah)






Ni pun setelah "clear" kan barang-barang. Adus punya lah banyak barang org bujang yang tak tepakai, tanya sapa punya depa tak mengaku, ye lah dah jadi sampah sarap sapa nak mengaku kan.

Owner asal yang bertindak kosongkan sebab aku dan pesan. Kami nak rumah tu dalam keadaan kosong. Kalau korang tengol gambar masa barangan orng bujang tu  ada, lagi la. 
Berdebu, melekit dan macam- macam lah. 
Owner asal suruh bangla kosongkan rumah dan ada barang yang boleh salvage, bangla tu la amik. Ok selesai satu masalah. 
Rumah dah kosong seperti diatas. Ianya seperti tanah yang tanah yang tak rata , berparit dan berair. cewahh...


Harga rumah ni dibeli pada RM218k. Market price RM240k hingga RM250k .Aku ada lebih kurang RM20k  penjimatan dan akan digunakan utk reno rumah ni. Dan kalau aku nak spent jumlah ni, keadaan nya mestilah lebih baik dari rumah yang "elok" dikejiranan yang sama.
 Ok set. All done, Apa tu expect. Berapa banyak boleh spend. 

Dan yang paling penting, mesti jadi lebih baik dari unit yang mula-mula kami nak beli at RM240k 
( geram, sebab owner tak jadi jual). 

Tak ada banyak yang boleh diubah pun. Interior saja lah. Rumah apartment kan.

Yang pasti.. semua akan di pasang "tile". Keseluruhan unit.
Keduanya, buat table top.
Ketiga, bilik air dan tandas semua tile juga sekelilingnya.
Tandas cangkung ditukar kepada tandas duduk.
Cat baru.

Ermm, tu ja kan.

Misi mencari tile bermula, aku punya plan simple, aku mau pening-pening nak buat decision, asal tile yang bukan kaler atau corak meriah, sudah ok. Bila pasang sure ok punya. Percayalah.
Tapi bila bawa Lurvy kena bincang juga. KDN kan. Mesti mau pilih juga. Of coz la kami kan semuanya bincang bersama.
Kemudian pilih tile bilik air, tile ruang dapur, tile table top.
Bilik air dua kaler ke satu kaler. 
Eh banyak pulak jenis tile nya.Demam aku. Hahah , demam nak decide.
Tapi senang je. konsep aku tak mau serabut-serabut, pilih yang cerah2 dan teori nya bila pasang , sure ok. Wah! konfiden.






Harga pun bukannya yang mahal-mahal punya.Harga sederhana tapi menarik.
 Kekadang kedai tile pun buat sale nak habiskan stock yang tinggal sikit2 tu. 
Ala, apartment pun kecik. tile pun tak banyak diperlukan.

So projek pun berjalan. Suruh tukang Bangla yang buat. Upah je. 
Barang beli sendiri.  Upah pasang tile Rm3.00 sekali. so darab lah dengan keluasan. Tile bilik air kira lain sebab susah sikit nak buat especialy kat dinding.


Dan ini ialah work in progress:








Dan nak bila nak cat , aku pilih Nippon Momento untuk bahagian " feature wall". Itu pun ambil ilham dari rumah ipar. So inilah masanya untuk try dan berexperimentasi.
Dan pekerja mahir ialah Akmal dan aku. 
Sendiri cat woo. Tapi panel tu ja kami cat. 

Bahagian lain biar warna putih ja dan upah pekerja yang cat .






Untuk hiasan dan nak tambah nilai estetiknya, ( betul ke aku tulis ni), kami beli satu lampu yang ada 3 mini spot light. Akan dihalakan ke 'feature wall' tersebut. 
Perghh, idea macam bagus je. 

Ahh tak kisahlah, rumah sendiri, sendiri imagine sendiri buat la kan. Jadi tak jadi belakang kira. Bila lagi nak mencuba, kalau bukan kali ini.

So inilah hasilnya. Suka tak ? suka tak? ( macam kenal tag line ni)










"BEFORE and AFTER"


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...