Sunday, 22 May 2022

Celebrating our Annivesary ( Raikan ulangtahun penyatuan cinta kami..cewahhh)

Assalamualaikum bloggers and readers..

Salam kenal kepada pembaca yang pertama kali masuk blog yang tak seberapa ini.
Selamat berkunjung ke rumah terbuka atau majlis perkahwinan.
Jalan pun agak sesak di hujung minggu bulan syawal ni.
Seperti biasalah, macam  zaman sebelum PKP dan covid19.


Pagi semalam aku mesej admin:

" Saya nak request masseur male untuk saya dan female untuk my wife"
Dibalasnya " Ok  Mr." 
Diikuti dengan emoji senyum.

Haihh, kalau tak ada tukang urut jantan ,memang Lurvy ajalah yang akan ke spa. Lurvy pun mesti tak benarkan. aku.hahahah

Sib baik ada male massuer.

Dan perghh dah macam pergi physio diurutnya aku. Punya lah kuat. Di lipat di siku semua ada. Tadah je lah.

Ingat nak relaxation massage je. 

Maybe sebab banyak otot yang tegang atau keras sebb lama tak streching dan bersukan..
 atau memang sebab bersukan tanpa warm up yg ok kot.

Anyway takpe ,  yang kesakitan kena urut Thai atau Indo tu tak penting.

Yang penting nak treat Lurvy pergi spa dan massage.

Sempena Anniversary. Yezza.anniversary yang ke 27.

Ok. Tu yang pepagi settlekan semua laundry ( termasuklah kisah tak sempat masukkan baju dalam mesin. Lurvy pun kata kalau dia masukkan baju dulu pastu baru tukar duit.. wohahahha).

TENGAH HARI




Tgh hari pergi anak wedding ex-office mate kat Puchong/Putra Height.
Nampak event² makin rancak. Alhamdulillah caterer dan event hall organiser bernafas semula.

 Then baru lah sempat ke KL untuk celebrate our anniversary.
Hotel yang kami pilih untuk staycation ialah Royal Chulan. Not badlah hotel ni aku rasa.
Yang penting Lurvy suka.










Klasik-klasik sikit ukiran dia. Macam seni tradisional lah kan. 

Mcm aku guna kot dah masuk klasik dah, cuma belum antik lagu..wohahaha

Aku risau juga lah kan pasal baru-baru ni Royal Chulan Penang viral kejap. Orang yang book telah dinafikan bilik, katanya VIP potong tang kona.
Naya juga depa yang kena macam tu.

Aku dah la nak treat Lurvy special on our annivesary.Harap tak jadi lah masalah mcm tu.
Tetapi Alhamdulillah..
Semua ok!! malah di upgrade ke Premier room. Aku yang surprise..

Petang bawa Lurvy ke spa Telaga Bunga. Staff yang ramah dan sopan. Boleh bagi 9/10 la spa ni.
Badan terasa ringan lepas di urut. Aku suruh Lurvy amik 2 atau 3 teknik. Nanti boleh urut aku pulak,.. Bijak kan.













Malam pergi Ombak Kitchen Seaffod kat Bangsar. Aku teringat yang Lurvy teringin nak makan lobster sebelum sebelum ni. Ni lah masanya nak bawa dia. 

Bapak besor lobster dia. 

Nanti in another posting aku cerita lagi.

Till then chio!!

P.s Malaysia tadi kalah bola vs Indon. TApi aku no komplen. Kalah on penlti. Aku harap ada masa tambahan tapi penentuan gangsa tak ada lah pulak masa tambahan, Terus penalti.







Saturday, 21 May 2022

Errm..tak berdobi sampai la ni

Assalamualaikum bloggers and readers..

Berpagian dah kusidai baju.
Lurvy ada majlis sambutan raya kat Sekolah.
Ada sebakul lagi cadar dan selimut belum ku dobi. Ini antara tugasan aku bila org checkout homestay.
Dengan selimut cadar dan towel, berat juga. Semua mesti dicuci bersih utk kelesaan tetamu. Banyak kerja tapi yg penting tetamu puas dan kebersihan tip top.

So ajaklah anak² breakfast luar and sambil kekedai dobi  sbb dekat ja antara dua kedai ni.

Drop anak kat kedai makan dulu. Suh depa order.

Ni pertama kali ke kedai dobi ni. 

Sbb tertarik dgn saiz 28 kg. Besaq baqhang. Saiz mesin paling besaq la
. So tak yah guna 2 mesin. 

Sampai ja org tak ramai..mesin 28 kg tu kosong. Cantik

Aku pun pergi ke mesi duit ..tukar 9 ringgit coin. Singgit² aku masukkan.

Ok cukup.

Pusing ja ambil baju, ada sorang tu masukkan baju dia dlm mesin 28 kg tu.
 Alamak.. aku punyalah tukaq duit dulu.

So aku approach dia.
 Bang dah tukar syiling?.
Belum.
Ni ha tukar dengan saya 9 ringgit.
Eh kenapa.
Tak pe lah bang. Tadi saya nak guna mesin ni tapi saya gi tukar duit dulu. 
.pastu abg terus masuk baju dulu dlm mesin ni.
Kalau saya nak tunggu lambat lah pulak,

SIlap saya tak masuk baju dulu..

Ok. Boleh lah tukar.

Aku amik RM9. Angkat barang laundry..pikul masuk keta..
Sampai la ni tak berdobi lagi..


Ye la nak pergi kenduri lagi..

And to spend with Lurvy on our annivesary.
Nanti aku posting lain citer..











Thursday, 19 May 2022

Jangan kita abaikan industri ini

Mari kita bercakap dan bercerita pasal food security.
Sesuatu perkara yang kita kurang ambil peduli atau mungkin kita rasanya ianya tiada kaitan dengan kita.
Food Security; satu terma yang besar dan ruanglitup yg merangkumi pelbagai aspek.

Apa yang mudah pahamnya ialah cukupkah bekalan makanan untuk rakyat Malaysia. Mungkin untuk rakyat Malaysia merupakan skop yang luas. Persoalannya cukupkan bekalan makanan untuk kita dan keluarga kita.

Persoalan ke dua. Apakah ada disposable income untuk kita menjana dan seterusnya membeli keperluan asas tersebut.

Tetapi kalau ada duit pun kalau tiada makanan tak berguna juga. Bukan kita boleh makan duit tu pun.

Pertanaian adalah industri penting yang mana bermaksud mana-mana negara tak boleh abaikan. Kecualai negara yang memang tiada ruang pertanian spt Sgp dan negara-negara beriklmim ekstrim.

Namun negara iklim ekstrim pun ada membangunkan teknologi indoor atau teknologi penghasilan yang optimum ketika cuaca mengizikan.

Malaysia satu negara yang terletak berhampiran equator.  Iaitu garis tengah yang tidak terganggugat sangat dengan musim-musim yang berubah kecuali monsoon dan hujan lebat. Ataupun sekali sekala kemarau kering. Secara lumrahnya kita di Malaysia boleh bercucuk tanam sepanjang tahun.

Namun banyak yang kita import untuk makanan kita. Beras , bawang, hasil daging dan tenusu. Manakala gandum memangnya perlu kita import sebab tiada di tanam di negara kita.

Kalau ada masalah perbekalan atau mana-mana negara ban eksport sesetengah barang, kita yang akan terkesan.

Jadi kita perlu lihat industri makanan ruji dan keperluan asas, Dan juga sumber daging dan protein. Ayam pun senang kita ternak tapi ada pihak yang mendesak dinaikkan harga.
Beras perlu dpertingkatkan teknogi supaya hasil banyak.

So, inilah cabaran kita di pasca millenium dengan penduduk yang banyak Fokus yang tak seimbang dari segi perkilangan dan keperluan rakyat. Ditambah dengan nilai ringgit yang merosot, kos akan bertambah. 

Need to be aware peeps.

Macam seyes ja tulisan aku ni.
Ha memang seyes pun!!

Wednesday, 18 May 2022

Start ke gym dan bersukan

Assalamualaikum bloggers and readers...

Ni foto semalam.. setaelah bertahun gym di pejabat tutup akaibat Covid. Semalam dibuka semula. Dan aku bukan main semangat.. Terus merasmikan diri bersama-sama beberapa org regular sebelum-sebelum ni.

Ya,, nak built up momentum kecerdasan fizikal dan stamina. Bila dh bersukan barulah badan rasa segar dan cergas.

Org kata nak: fit at fifty..or at thirty of fourty.
Ya bila-bila pun kena fit. Tak leh lemau lemau.


Sempat treadmill 2 kg.

Angkat besi sikit-sikit. Ye lah baru nak start semula.. Tak boleh lasak dan ganas-ganas. Terkejut badan nanti.

Tangan pun ke fokus untuk ber eksesais juga. Untuk kuatkan otot bila main squash nanti barulah pukulan padu.

ok. done semalam.. hanya 3 orng di gym..

.....................

HAri ni terus main badminton. Tiber...

Depa ajak join sebab semua dah ready hari ni. Aku on jer sebab kalau tak main badminton pun akan ke gym . Ada je kat situ.

Kemungkinannya routine aku di gym waktu break lunch. Bagus juga sebab kalau tak ke gym ada je nak ke mamak la,, food court la.. tu yang tak leh berdiet. Now kembali routine normal harap boleh la dapat fitness dan mendaki ka apa ka. Or futsal? Maybe
Geng-geng yang main badminton.

Adoi kena layan sampai 5 games.. Pewai la.. baru nak start dah henjut 5 set.

Ingat stroke(pukul) suka2 ja.. dan main kira pulakkk..

Layan je.

Monday, 16 May 2022

Dah agak dah . Mesti tak layan punya


Pagi tadi hujan lagi. Hujan rahmat . Setiap apa yang yang Allah turunkan adalah yang terbaik untuk kita.

Dan aku pun dak kira 100% cergas la kan. Niat nak jogging, Mesti. Niat mesti ada..
Tapi ditukar dengan drive santai dipersekitaran Putrajaya.

Meneroka pinggiran wilayah tersebut sambil survey kalau ada tempat makan yang best. Kira ni pertama kali la makan di satu2 tempat baru.
YA aku jarang pusing-pusing dekat dekat sini hujung minggu.

Maka drive dari Putrajaya ke Pinggiran Putra. Terus ke Kg Limau Manis..ke Sg Merab sambil mata melaliau melihat restoran atau warung.

Hinggalah sampai di Sg Merab. Nampak signboard Mastar . Ala yang salai-salai tu.

Terlajak namun sebab ada nampak macam gerai lain pun beroperasi maka kami u turn.

Melihatkan ramai orang beratur dan rupanya hanya ada satu gerai shj. Alang-alang dah berenti. Terus Q jelah.

Sambil tu terlihat banyaknyaa order yang dibungkus. Rider2 pun ramai dok tunggu nak amik.
Nasi Lemak kak long Sg Merab.

Maka kami pun order nasi lemak dan nasi kerabu.

Selalunya macam tu lah kalau aku dan Lurvy meneroka tempat baru. Diversify, kot satu tak sedap, mungkin lagi satu sedap. Wohahahha

Nasi lemak sedap juga. And nasi kerabu pun boleh la.
Antara dua nasi lemak menang.



Balik rumah anak mendapat jemputan kawan untuk open house. Kota Warisan sana nun. 

"Abah hantar pastu abah pergi la Mitsui Outlet. Lepas datang la amik Aisya"
Hamboiii. Pandai nya set plan

Oklah . Boehlah jalan2 dengan Lurvy kat outlet ni.Lama juga tak pergi.

Nak beli pakaian sukan juga ada sebenarnya.

Setelah masuk kedai keluar kedai dapat la beli satu seluar sukan.




Org tak berapa ramai kat Mitsui, mungkin baru sahaja Aidilfitri. Dah shopping kot hari tu.


Lurvy pula teringat yang annversary kami dah dekat. Tanya aku nak apa.?
Aku cakap : "Nak Yang je"

And aku plan nak beli kan something apa yang Lurvy nak la kat sini sambil dah set surprise kat dia nanti. Surprise tu nanti lah. 





Masuk kedai Victoria Secret. Aku dah agak dah .. Dengan aku pakai seluar trek, sure depa tak pandang. Banyak barang skin care dan serba mak nenek apparel pompuan aku memang nak tanya. Tapi asyik dok tengok phone depa salegirls ..
Kalau depa tak tanya nak beli apa dan buat tak heran memang depa yang rugi.

Aku pun keluar. Lurvy pun tak minat sangat perfume depa. Aku yang paksa masuk kot ada apa nak beli..Elok lah tu.

Nanti belilah  kat mana mana kat KL . Brand lain2 pun banyak

Friday, 13 May 2022

Aku pulak selsema.. cemas!

Assalamualaikum bloggers and readers..

Hari ni bangun ja berat badan.. Lurvy dah gerak ke sekolah aku masih tak berapa larat nak bangun.

Terkejut dek anak dah bersiap. Sekonyong2 aku ke bilik air berwuduk.

Badan lemah. Apakah aku pulak  yang akan kena.


Selsema, batuk dan sakit tekak..

Hari Isnin Danish demam dan batuk/ Malammnya ya. Terus aku pergi ambil ubat. Badannya panas 37.7 celcius.

Selasa dia cuti sakit , Dan rabu juga..

Rabu Aisya pulak selsema/ Khams MC

Hari ini aku pulak flat/lemah/dan selsema...

Ermm senang berjangkit kalau selsema ni. Tapi bukan covid. Common flu.

So petang pergi jumpa doktor. Doktor yang sama masa aku bawa Danish. Masih cam aku.

So makan ubat selsema dan mengantuk.

Kalau tak kebah lagi.. Hari Ahad buat RTk lagi..

Hujung minggu berehat sajalah nampaknya. Kecuali esok dah baik. Boleh trekking kat bukit mana-mana.

So malam ni relex-relex sudah. Badminton dah out. Tak payah tunggu dan berdebar lagi.

Debat depa pun dah habis. Debat yang tiada permarkahan. Cuma rakyat yang dapat mengenal cara dan kaedah penyampaian.

Debat sekadar debat kerana apa yang disarankan jika tidak diterima pakai oleh orang berkepentingan mungkin sekadar cadangan.

Apapun aku nampak yang sorang tu lebih berfakta, seorang tu agak retorik dan mengulang -ulang perkara yang sama tanpa hujah yang tuntas.

Ahh..ahli politik kan.






Wednesday, 11 May 2022

Secangkir teh hijau di pagi hari


Assalamualaikum bloggers and readers..

Kepingin nak mencari nasi lemak sebenarnya.
Tapi digagahi juga supaya tak perlu ke kedai. Kalau tak, memang over.. makanan tak terjaga. Asyik makan dan makan
Syawal tak boleh dibuat pesta makan.
Yang enamnya pun belum dimulai.

Niat tadi nak berjogging tapi hujan di pagi memberi aku ruang utk bersantai di rumah , lagi.
Mudahnya untuk menidakkan yang baik.. kan.
So selamat lah aku dari aku paksa diri aku jogging..
Sepatutnya wfh ni aku boleh manfaat sejam before buka laptop.

Now buka phone dan blog sampai tunggu teh hijau sejuk.

Arghh..jom minum.. Korang minum apa? Apa, starbuck??


Tuesday, 10 May 2022

Wahhh!!! Syarikat penerbangan tambang murah yang terbaru di Malaysia: MyAirline

Wahh!!!! Akan ada satu lagi syarikat penerbangan tambang murah di Malaysia. Syarikat yang dikenali MYAirline Sdn Bhd (MYAirline), sebuah syarikat yang baru ditubuhkan akan menjadi pesaing kepada Airasia dalam tempoh terdekat.





Apakah bisnes modelnya akan sama dengan Airasia atau akan ada sedikit penambaikan dari segi ketetapan masa dan kelewatan dapat di kurangkan, yang mana antara komplen yang banyak dari pelanggan Airasia selain masa penerbangan dijadualkan semula.

Bagi penulis kehadiran syarikat ini diharap dapat merancakkan/ memeriahkan lagi industry penerbangan disamping memberika  persaingan yang positif. Adalah juga diharapkan tidaklah sampai membunuh syarikat penerbangan lagi satu sebaliknya “compliment each other”

Good luck kepada MyAirline dan semoga ianya memberikan servis yang terbaik kepada “travellers”.

Timing yang tepat setelah pandemic berakhir.

Setelah ramai dok marah mintak refund AirAsia

Adakah pelancong akan mula mencari alternatif baru utk terbang dan kini menjumpainya.

Kita tunggu.

Dikhabarkan “livery” atau cat pada kapalterbang pun sudah terdedah ke pada public apabila terakam di Sepang ( credit the Star /courtesy of ­@theplanes­pa­panazzi/Instagram)


Monday, 9 May 2022

Masih beraya ke?

Amboi hempa semua .. 

Masih seronok raya ka.
Atau kepenatan dalam meraikan hari raya.
Takpa lah setahun sekali.
Jem tak jem kena redha lah kan.

Aku tak pasti tentang habisnya minyak di stesen minyak di highway. Memang terlantarlah nak menunggu tanker mai hantaq minyak. Kesian juga.

Maybe trafik terlalu banyak atau stesen salah percaturan dalam merancang bekalan. 
Bukan merancang keluarga ya.

Oh ya . Bila bercuti raya bila berkunjung dan menerima kunjungan ramai juga anak2 kecil dan bayi. Errmm bayi PKP ke ? Apapun Alhamdulillah meramaikkan umat. Satu perkara yang bagus. 

Tapi ada juga yang masih buntu akibat PKP kan. Bisnes out. Kerja tak menentu.
Semoga sekarang boleh bangun dan terus bangun semula.

Banyak perkara yang boleh kita pelajari dari pandemik dan endemik covid19 ni.
Banyak pengalaman dikutip.
Sedar tak sedar dah masuk tahun ketiga Covid ni muncul di muka bumi ini. 
 Memang bikin havoc walaupun ianya sekecil-kecil makhluk.

So sebenarnya kita ni tak kuat mana pun. Tu pun nasib baik dinasour dan species seangkatan dengannya nak musnah. Kalau sekecil ni pun dah kalut, mai yangbesaq gedabak macam mana agaknya kita ya.

Oh ke alam fantasi pula aku. Mana ada dinasour lagi time ni .

Aku balik ke KL amik masa 10 jam setengah.
Pergghh... padatkan?? Kan.
Tapi kalau ental dah ready inSya Allah, kita membawa kenderaan dengan senyuman. Aku rasa 12 jam tapi dah 10 jam lebih kira bonus la kan.

Kita perlu melihat sesuatu dari sudut mana. Aku bersyukur 10 ja sbb jangka 12 jam.

Yeahhh...amik yang positif.
Dok marah dan stress tak guna.
Tapi potong kiri memang mereka yang tak guna, tak guna otak.

Potong lorong kecemasan boleh mengharu-birukan. Tau dak. Lepas tu kalu nak masuk ke dalam semula. Dahh org kena break dan break lagi. Terus yng dibelakang nun melekat. Tak ada apa2 pun. Pasai hang sorang tu la. 

So ambil iktibar . kita nak hidup senang, tenang. Kalau kita tak senang, kita senang kan orang lain. Biar sama-sama jem dan jangan kalut. Kampung tak lari aihh.

Aku kekadang senyum ja, bila dengar orang dok sembang..Aku ambik kiri je..sampai persimpangan sekian-sekian aku potong masuk.. Cepat la macam tu.

Haiya, dah la buat salah. Menyusahkan orang , Boleh bangga pula dok cerita pasal tu. Mau nak dihayun dengan buluh lemang je rasanya.

Tak boleh brain.


Hey guys..apapun teruskan merapatkan saf, menyambung ukhwah dalam bulan syawal dan ya.. jangan lupa.. masjid pun dah boleh rapatkan saf.. dan banyak space..

Kenduri kahwin pun banyak dah..


Jom..semoga persahabatan terus kekal abadi.. Selamat hari raya

 

Saturday, 7 May 2022

Oh my. What had happened??

Assalamualaikum bloggers and readers..

Feel very  sad for my team that i support. But becoz of Eid, it shadowed my sadness. But need to write on this.

Just i thought we are in Final UCL. Real Madrid hit back. It hit down to the deepest of pain. Couldnt believe  it.

But it happen, that's is football. Never say never. But this time Real Madrid came out triumphant. I did not they deserved it. 
It seemed the Man City asked for it. However, to be fair to Pep, all of us thought we nailed it.

Real Madrid being rReal Madrid never surrendered
 More over at their home turf.
Scored 2 goals in space of 2 minute and at the very end of regulation time. 90st mimute and 90+1.

How on earth that could happen?

But it happened. 
I was watching it.. at 3am Malaysian time.
And i felt disbelieved.

Oh my.
But its okay. True fan accepts the loss and move on. Keep on fighting.
Come on City.

Tuesday, 3 May 2022

Raya Tahun ni. Ubahlah naratif yg berlegar-legar kini. (Panjang posting ni)

Assalamualaikum bloggers and readers..

Salam Aidilfitri kepada semua. Penulis ambik kesempatan dan nak tulis sikit pasal ni. Maaf lah dulu naa sebab nak sebut perkara ni. (yang akan ditulis dibawah)
Semoga kita kita semua diberkati dalam meraikan hari yang suci dan mulia ini.



Aidilfitri adalah hari kemenangan. Hari kecemerlangan . Waima sedikit penambahbaikkan dalam diri kita, ianya tetap satu kemenangan atau kecemerlangan, yang perlu kita raikan, serta patut kita syukuri.
Bersyukur atas kejayaan dan kekuatan kita berpuasa sebulan.Ya, bukan mudah untuk melaksanakan ibadat puasa bagi mereka yang baru melaluinya.
Ya,Kita sejak kecil menjadi biasa dan tiada masalah dalam menekuni ibadat berpuasa. Tanyalah rakan-rakan bukan Islam kita , sanggupkah berlapar dahaga setiap siang hari selama sebulan. Susah ke senang?
Jadi bersyukurlah kita dapat melaksanakannya. Teruskan beristiqamah di masa-masa akan datang sambil merapatkan silaturrahim.
Raya tahun ini biasa bagi diri kami macam tahun-tahun sebelum pandemik. Keceriaanya agak lebih teruja sbb boleh balik kampung
Luarbiasa.. berbanding setahun dua tahun lepas ialah kita boleh balik kampung.
Itu yang ditunggu-tunggu oleh seluruh rakyat Malaysia.
Alhamdulillah.

Tanpa kita sedari perkara dibawah ni, membuatkan hati terjentik untuk menulis.
Kita,pelbagai lapisan masyarakat mungkin boleh (atau perlu) merubah naratif yang mengatakan raya tahun ni raya kelamkabut, raya dalam panik dan raya huruhara. Dan pelbagai naratif yang sama erti dengannya.

Harap kita ubah lah, ubah kepada naratif sebegini ka:

Kita Teruja Raya Awal.

Mungkin begini pun okay :

Ceria dan Bersyukur walau tak sangka
Kalau boleh ..Jangan guna yang naratif dan suasana huru hara. Apakah terma tu nak tunjuk betapa kita kelam kelibut sangat. Adakah raya pengertiannya tentang baju raya yang baru yang tak sempat nak kita beli. Lauk pauk yang sangat special yang tak sempat kita masak atau sebagainya.
Ya ,penulis memahami tentang rancangan kita yang sedikit lari namun itulah kehidupan.
Itulah perancangan Allah. Yang lebih baik dari segala perancangan.
Seingat penulis bukan lah kami pertama dalam sejarah negara bila tengok anak bulan terus nampak seterusnya esoknya raya. Dan beberapa kali dah kan.
Jadi janganlah mengeluar terma sampai org ingat hang saja yang kelam kabut.

Mungkin tanpa kita sedari suasana ini memberikan gambaran kepada bukan Islam tentang kita sebegini:
“ish huru hara raya hampa”
“ La awat jadi lagu ni (macam ni) raya orang Melayu”
“Kelam kabut noo”
Sebenarnya kita yang mengeluarkan naratif ni.
Memang ada kesulitan sedikit tapi itulah warna warni hari raya.
Contohnya, macam err, jem kat Jalan. Memang akan jem!
Kita sanggup hadapi demi raya. Demi perayaan kita. Demi ukhwah kita , kita redah jem.
Demi martabat agama kita, tiada kesulitan sangat, kecuali kita yang buat kalut.
Semua kita-kita akan paham. Nikmati dan hidanglah sekadar ada. Sederhanalah kerana semua memahami.
Dan janganlah kata “Setan pun terkejut”.

Tu statement cari view, cari like dan statement untuk content, yang natijahnya kita tak sedari.
Janganlah buat “meme” pemegang mohor besar pun gelak sebab org panik. Bukan urusan kita org biasa dalam hal2 agama dan Majlis Raja2. Dan bukan urusan kita yang bukan ahli dalam bab-bab agama.
Sekian. Kalau salah posting ni sila tegur bebaik ya.
Maaf Zahir Batin . Minal Aidin Wal Faizin

Wednesday, 27 April 2022

Indah suasana sambutan.

Assalamualaikum bloggers and readers..
Lagi gambar² menarik di bawah


Semalam , menghampiri penghujunng Ramadan aku pun ke ATM sebab dua perkara. Tukar duit ,walaupun tak pasti apakah nilai yang disediakan. RM10 atau RM50.

Yang kedua memang nak withdraw duit lah,, sebabnya cash habis, juga nak bayar zakat fitrah. Lambat ek?

Penghujung ramadan ni lagi afdal  nak bayar. Jangan sampai terlepas sudah lah.

Korang dah settle zakat fitrah? Tentu dah kan..Bagus Bagus..

Kadar nya pulak di Wilayah ni ialah RM7 RM14 dan RM21. Jadi bayarlah berpadanan dengan jenis beras yang anda makan ya. 

Ok lepas maghrib naik moto je ke ATM sebab dekat. Lagi pun ada festival Ramadan, mesti tempat parking jauh. Naik moto kan senang...

Memang anak ajak berbuka kat dataran tu tapi macam kalut lah. Nak gerak pergi masjid, Nak ambil wuduk dan ke toilet lagi. Macam kelam kabut ja kan. 

Sememangnya aku lebih suka berbuka kat rumah. 

Tapi situ memang meriah, kebanyakkannya depa depa masih memakai baju ofis dan berkesempatan berbuka dengan kenkawan. BAlik lewat atau memang merancang untuk berbuka situ kot. Cuaca pun elok..
 Banyak tikar2 dihampar dan masih lagi ada makanan terhidang. Masa ni pun dah lepas maghrib. aku sampai ATM tak payah Q waima seorang pun.

Terpegun dengan kemeriahan, aku pun ambil gambar-gambar. Ya selepas keluarkan duit. 
Dan duit raya..


 Biasalah aku, nak ambil gambar nak kena sudut yang sesuai. Makanya ambik masa dan berjalan-jalan dikawasan Dataran Putra berhadapan Perbadanan Putrajaya tu.


Ni gambar-gambar yang aku ambil.












Tengah syok2 fokus telefon berbunyi.. Lurvy call.

" Abang dah  nak isya', kami pergi masjid dulu. Nanti abg pi ngan motor na."

  Terus sambar moto balik umah terus ke Masjid.. 

Tu lah kekadang leka dengan keindahan..



Tuesday, 26 April 2022

Kuih (kek) Telapak Kuda

Korang pernah makan tak kuih ni. Aku first time terjumpa. Asalnya dari Sarawak tapi kami beli kat Nilai nun.

Sedap..


Cuma, sapa tau, kenapa nama di Telapak Kuda ya???





Kat lingkaran dlm sekali tu ada coklat Cadbury.



Monday, 25 April 2022

Wahhh..berita baik untuk pengguna lebuhraya tahun ini

Wah..mcm tak perchaya pulak.., 

Ejaan percaya pun style lama..wohaha

Memang dok sembang dan dok mengaharap, setiap kali raya alangkah  bagusnya pengusaha- pengusaha -lebuhraya di Malaysia memberi kan laluan "perchuma" kepada penggunanya.

Nampak tahun ini ada sinar.

Ya tol perchuma!!! Di lebuhraya plus dan LPT serta discount-discount hebat di tol lainnya.

Ya ..Tak perchaya ? Percayalah..

Memang benar belaka.





Cuma kalau boleh...Nak komen sikit je untuk penambahbaikan..

Sekarang ni diumumkan tol free tuntuk tarikh 30 Mei hingga 1 Mei dan 7 hingga 8 mei. ( dua-dua tu Sabtu dan Ahad. Kalau boleh bermula Khamis ke..kan tak jam..hihihi

Takut semua bertumpa masa ni pulak..


eh!!! org dah bagi free nak lebih2 pulak.

Apapun syukur Alhamdulillah

Friday, 22 April 2022

Tukar duit raya di mana ?

Assalamualaikum bloggers and readers..


Senang kan nak tukar duit raya kalau macam ni. Hanya ke ATM Maybank.

Denomination yang disediakan bagaimanapun terhad kepada RM10,20 dan RM50 sahaja.

Kalau kecil daripada tu kena ke kaunter lah juga.
 Lebih lanjut boleh klik link ini.

Pengeluaran Duit Raya Melalui Mesin ATM Maybank

 

Dapatkan wang kertas bernilai RM10, RM20 dan RM50 dari 27 Mei sehingga 4 Jun 2019. Kemudahan ini adalah khas untuk pelanggan Maybank .


Untuk senarai lokasi ATM pula klik link ini

Thursday, 14 April 2022

Memasang water heater

Assalamualaikum bloggers and readers..

Salam ramadhan hari ke 12. Semoga terua beristiqamah dlm menjalankan ibadah puasa. Setahun hanya sebulan kan dikunjungi dengan suasana sebegini. Suasana yang penuh barakah.
Sama² lah kita menghayatinya.

Dua hari lepas memasang water heater. Survey punya survey maka jenama Joven yang dipilih.
Lurvy suggest beli yang ada pam.
Oklah. Sebab nanti kalau ramai orang guna air serentak memungkinkan perlunya ada pam. Kalau tak guna off je lah pam tu.

Dan siap pasang dengan kerja aku amanah kat wak ni.

Siap dan tested. Laju dan memang tak payah hidupkan pam dulu.

So far so good. 






Friday, 8 April 2022

Cerita sama watak lain. Tiap2 tahun mesti ada

Assalamualaikum bloggers and readers..

Wahhh...meriahnya bazar ramadhan di Putrajaya tahun ni.

Gambar hiasan

Sedap!




Eh, macam ye ye ja, sorry sorry! sebenarnya aku tak pernah sampai lagi tahun ni ke mana-mana bazar.
Tak percaya? 
Percayalah..!

Sekali tu beli bihun sup tepi jalan ja. Sedap.

Ala bulan puasa semua nampak sedapkan..wohahaha.. Tu la dugaan dan cabaran di bulan puasa.Bukan tak biasa, dah bertahun2 puasa , dugaan sama. Tapi tu la, manusia kan , dah tau dugaan, respon tetap sama.

Ada je isu dalam bulan puasa ni.
Bagi pembeli expectation tinggi, ye lah tgh lapar kan. Bayangkan berbuka nanti, nikmatnyaaaaa.

Ok digress jap. Dulu masa Danish kecik lagi la.. Sekolah rendah bawah, err mungkin dalam darjah 2 kot.
Sebelum berbuka aku bagitahu lah family. " Ada dua  kegembiraan bagi orang berpuasa. Pertama, di kala kita hendak berbuka dan yang kedua di saat bertemu Allah nanti"

Aku pun tanya Danish " Danish pilih kegembiraan yang mana?"

Laju je dia jawab " Masa berbuka!"

"Betul ke Danish ? "
". Ye la abah. Berbuka best."
Betul lah jawapan kanak-kanak.
Waima orang dewasa pun banyak yang jawab kegembiraan berbuka, buat masa ni lah kan.

Sebab kita hanya tahu apa yang kita tahu, iaitu nikmatnya berbuka.
Nikmat atau kegembiraan bertemu Allah kita belum pernah rasai. ( Tapi kita yang dewasa ni boleh pikir lah kan betapa satu nikmati jika diizinkan Nya bertemu)

Worry not.. janji Allah itu pasti. 
Sesiapa yang berpuasa dengan penuh ikhlas kerana Allah akan bergembira bertemu dengan Nya. 

Ok habis tazkirah ringkas tengah hari lepas solat Jumaat ni.


Berbalik kepada expectation pembeli tadi, ye lah tak salah juga sebab sebelum ni pernah je beli makanan seangkatan dengannya, jenis yang sama, origin yang yang sama tapi rasa kureng yg ni.
Harga pulak melambung tinggi.

Tapi kan , bab harga tak boleh nak kata apa. Bukan barang kawalan. Kalau barang kawalan boleh komplen. Kalau tak barang kawalan, kawal diri. Tu ja boleh buat.

So apa aku nak habaq sini ialah, terpulang kepada kedua2 pihak untuk memilih, penjual nak letak harga mahal ke murah, manakala pembeli nak membeli ke tak. Tu je hukum penjualan, pembelian, penawaran dan permintaan.

Jangan suruh nafsu yang buat pilihan, susah lah.
Dan jangan teriak satu dunia kalau rasa terkena, Eh jap..ermmm hat ni macam mana ya, Oh ok boleh je war-war satu dunia kata harga sekian2 mahal, tapi dengan cara baik.

Peniaga, kalau org kata makanan mahal, terima je lah. Jangan marah2 bulan puasa.

Dan kurangkan berbazar-bazar sangat musim-musim covid ni.
Ada kena jangkitan tapi steady.
Ada yang kena tapi hospitalised.
Ada yang terjangkit , masuk icu.
Ada yg kena covid, i see you jugak ( in other world).

So jgn suka sangat na..

Take care. Janganmarah, Semoga semua rezeki kita-kita semua  diberkati Allah.

 
Ahh sudah! Teringin nak makan nasi Arab. Tapi maybe beli dari restoran kot yang biasa, dan dah favorite satu family.
. Bukan bazar ya today..
My favorite


Tapi nak juga ke bazar dalam sehari dua ni.
 Akan tanya anak nak depa teringin nak makan apa then zass rempit pergi beli.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...