Monday, 8 January 2018

Bangi makan di mana? Me'nate :- Coretan pengalaman bila aku pertama kali makan di situ ( plus review)

Assalamualaikum bloggers and readers..


Pertamanya aku bukanlah peminat steak dan bukanlah pandai dalam hal hal masakan steak ni. Ni  jenis yang tak reti nak order. Bagi aku mudah. Tak tau kena  tanya.

Oleh kerana kepingin nak makan steak aku ajak Lurvy ke Me'nate di Bandar Baru Bangi.
Me'nate, satu nama gah dalam arena steak ni. Salute kejayaan mereka..


Dalam kedai duduk punya lama tak dek orang peduli pun. Staff ramai. Seat agak penuh. Crew lalu lalang. Muka aku kot, jenis kalau masuk showroom Mercedes entah entah tokey dia aku suruh pi kedai opposite, kedai perodua..wohahaha.

Anyway, setelah sekiannya, panggilan kami untuk ambil order disahut..

Eh bebelan apa punya panjang intro.. biar lah bab tu.

Wokeh..Me'nate ni kalau nak order pergi kaunter. Pilih dari se"wagyu-wagyu" nya hingga ke daging paling murah.
Dalam freezer (ice box ) dalam tu ada daging dan kambing...
* Daging ada pelbagai jenis dan kualiti.
Yang paling mahal wagyu dan yang paling murah grass feed.

Sebenarnya teringin nak makan wagyu tapi setelah tengok harganya.pergh boleh tahan ..RM362.00 sekeping..

Grass feed dlm RM70.00,  anggaran saiz sama.

Ada empat kategory yang aku ingat dan izinkan aku senaraikan harga dia:
1. Wagyu (RM300 plus)
2. Angus (RM90)
3. Grain ( Rm80)
4. Grass (RM 70)

Ni bandingan secara relatif berdasarkan pemerhatian aku saiz lebih kurang sama.

 (Saiz dan berat mungkin tidak tepat sama sekali!Anggaran mata kasar je, segan la aku nak belek satu persatu)







Cara Memesan ( Order)


Nah kau , aku kena explain cari nak order..


Dari seat sila pergi ke kaunter yang ada memacam jenis daging. Siap dengan harga. Pilih jangan tak pilih.


Ambik dan masuk dalam bakul beritahu nak masak macam mana. Aku seperti biasa, bila ditanya macam mana, laju je , "well done". Cepat je jawab .
Lurvy pun "well done". Rare atau medium memang tak gemar. Macam tak masak gitu. Itu taste kami ye.

Tapi dinasihatkan oleh staff supaya masak medium well.

Well, you are the expert, kami pun follow.

Balik ke meja tunggu...

Air percuma dengan pesanan steak. Wow.. .free flow pulak. memang menarik concept dia. Macam Chillis's, tapi berbanding Chilli's depa akan tanya nak refill ke tak dan staff akan pergi isikan dan hantar.

Kat Me'nate ni..
Pergi amik sendiri.

Pesanan kami.
Aku pesan bukan yang first gred ( Wagyu)..sbb rasanya tak tertelan rege mahal mahal. Memikirkan..
okay tak elok ulas pepanjang sebabnya. Walaupun kononnya nak celebrate year end dgn wife.

Memasing ada pendapat sendiri. Aku orderkan Angus untuk Lurvy. Aku suruh dia try Wagyu tapi dia tak berminat. Wokeh ...

Aku pulak ambik grass feed..hanya dengan satu sebab, nak bandingkan apa bezanya high end dgn gred yang lain. Cuma yang high end tu setakat Angus je.


Aku rasa lah kan.. maybe aku silap sbb expalianation dari staff yang aku paham. Grass feed, paling murah sebab makanan dia rumput. Eh bukan kah lembu makan rumput ke?

KEmudian "grain feed". Bijirin..ok logik juga lambu makan bijirin seperti jangung etc.
Kemudian Angus seterusnya Wagyu... Aku tak tau menatang apa lembu makan untuk di namkan Angus dan Wagyu.

Ko ingat aku ada mase nak tanya.
tu satu.. lagi satu segan la pulak. aku dah declare aku first time sampai situ. Kot la depa nak explain..

Ingat depa ada masa nak explain?? Ayaq pun hang pi amik sendiri..

Baik aku google la pulak. Tanya semua nampak sangat malas nak research!!
Sampai la ni ( sekarang) aku tak google lagi pasai pa nama daging tu Wagyu dan Angus..wohahaha

Sementara tunggu aku pun explain kat Lurvy bahawasanya daging yang paling mahal ialah Kobe Beef. Aku cerita lagi yang lembu tu di beri makan special dan minum wine.
Bela dalam tempat ber ekon. Dan badan lembu diurut urut oleh penternak supaya dagingnya elok dan berkuality. Pasal Kobe beef aku tau sikit-sikit. Tapi kat Me'nate semestinya tak ada kot lembu yang minum wine ni.
Nama pun kobe beef sudah semetinya dari Jepun.


Review steak dan cara masakan.


Sampai steak , staff dia kata Angus medium well. kalau tak habaq kami tak kenai Angus ka apa bila dah masak. Mokalau bukan pun kami kayuhhh.

Oleh kerana nak the best for wife dan Angus sampai dulu, eloklah ladies first!!.

Nampak meyelerakan.
Kentang putar nya terbaiklah!!

Ok lets move on steak. Lurvy ada masalah kat sini. Medium well tak sesuai dengan seleranya. Bukan kesedapannya tapi kemasakannya. Maksudnya dia tak boleh medium well. Meduim well yang dicadangkan tadi. Sbb depa kata kalau well done akan kering.

 Bila potong nampak kemerahan..(sekali lagi kami tak expert pasal steak) dan menambahkan masalah bagi dia bila mana ada semacam kuah diletakkan di atas steak tersebut. Aku masih cuba teka kuah tu mesti jus yang keluar dari pembakaran steak, Tu agakkan aku.

Aku tak pasti mana datangnya, atau memang begitu cara finishing masakan steak kat Me'nate..
 Dan aku tak suka. Lurvy lagi lah!
Bila lembap kemerahan tambah dengan dengan jus tadi yang kuning dan kemerahan ( adakah jus daging (yummy) plus darah? yang mengalir dari grill semasa masak steak tadi? ) Aku tak tau, dn aku tak nak pikir. sbb baru nak cuba. Aku tak nak pikir dan tak nak imagine. Kang tanya kang kata tak reti makan reti..Wohahaha

Lurvy beri aku makan sbb dia memang out kot!! Kesian pulak aku tengok.
Datang hantar aku punya grass feed. Aku mintak boleh tak bagi Lurvy punya steak ke well done. So makan Lurvy di return ke kitchen.

Aku pun makan je lah well done aku. Eh silap . Sebb Lurvy dah potong steak Angus dia tadi aku pulang grass feed aku untuk "recook" supaya Lurvy terdaya untuk makan.

Aku bismillah.. layan je . Dah macam tu masakan medium well .. cuba je lah.
Rasanya , ermm biasa saja . Nice and soft and tender. Tapi aku pernah rasa better steak taste kat tempat lain.

Datang grass feed meat untuk Lurvy yang re "cook" tadi . Boleh la nampak macam lebih masak sedikit dari tadi. Lurvy kata macam sama je. Aku cakap mungkin tadi dah sejuk, So masak lagi feww minit tak sempat nak jadi welldone seperti yang biasa kami makan. Mungkin. Aku berteori.

Slow slow Lurvy makan.
Lurvy offer , aku pun laju je menerai . Wahh sedap lagi grass feed dari Angus ni.
Memang la kot. Asalnya lembu kan makan rumput , mestilah rasa yang terbaik grass feed. Hampa kena cuba grass feed ni. toksah dok gatai nak amik daging yang mahai mahai dulu.

Tapi kami memang ada masalah nak makan steak yang diletakkan kuah, atau jus daging(?) di atasnya.
Kami nak yang original yang dibakar. Nak berkuah ke apa celup dalam black pepper souce atau mushroom source sudah.

Kuah tu ada kemerahan.Apakah ia?..argg malas nak pikir,








Conclusion aku

Presentation makanan sangat okey.
Steak: kalau lah sesedap kentang putannya...ermm

Ambience sepatutnya premium jadi macam kedai biasa. Maksud aku se premium harganya. Victoria Station lagi menarik( la ni aku pi dah sbb tak pasti halalan toyibban, kena google semula )
Staff patutnya lebih mesra, jangan salah anggap, depa tak sombong  tapi customer terlalu ramai kot.
At least tanya lah macam mana steak kami etc.

Akan ku ulang kembali,?,, well.. we are done.
aku akan belajar makan steak dan akan cari kedai lain kot,,,

Thanks.


P.s catatan hanya pendapat aku yang tak reti sangat masakan omputih ni. Org kampung mana lah reti steak steak ni..
So maybe pendapat aku tak tepat. I rest my case

No comments:

Post a comment

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...