Wednesday 5 December 2018

Bangi Makan di Mana??: Xinjiang Mee Tarik.

Assalamualaikum bloggers and readers..Hari ini aku terpempan dengan berita CNN menyenaraikan  makanan/minuman pencuci mulut (dessert)  di mana mengatakan Cendol, dan merujuk kepada Singapura.  Ermm, tak perlu komen banyak pasal ignorance sebegitu dan taktahu lah orang Singapura malu-malu alah untuk mengakui cendol itu asal dari Singapura.

Cuma nak sertakan komen yang “win” dari twitter seorang mamat ni:

"Dear CNN, if Cendol is from Singapore, then Pasta is from Belgium, Tom Yam is from Vietnam and Dim Sum is from India," tweeted @SidLatif, signing off as "A Malaysian".

My komen, huh mau komen juga,??? tadi tak nak tulis panjang pasal ni.. Arghh aku punya blog aku nak juga.

My komen: “ Ala bukan saja cendol dari Malaysia, Singapura tu pun asalnya dari Malaysia”  Mesti win K-O terus..

     Okay catatan seterusnya juga pasal makanan. Aku tak tau asalnya dari mana .,wohahaha. Rasanya dari China kot, nama pun XINJIANG MEE TARIK.
Takkan Malaysia nak mengaku pulak...

Kebetulan pergi shopping kasut futsal utk Danish dan Danial. Cuti sekolah , mesti nak bagi buat aktiviti luaran kan. Takkan nak dok memerap dalam rumah dengan tv dan hp ja.Sebelah, selang beberapa kedai Lurvy nampak ,, Mee tarikk!!!
Sensitive benor dengan mee mee ni. Mee Tarik memang kesukaan kot..
Ok kita cuba…

Seperti mee-mee tarik yang lain, tekturnya memang lembut. Dan mee Tarik Xinjiang seolah memberi persepsi baru tentang kelembutan sebab ada kekenyalan yang enak.  Seolah mencair dalam mulut dengan kuahnya yang kaya dengan perisa.
Ianya sup yang tak pekat, sama seperti sup restoran Chinese Muslim yang lainnya,namun mungkin resipi dan campuran bahan yang membezakan.

Harga bermula RM7.80 hinggalah belas– belas RM dan air diberi percuma, Dimana pilihan airnya adalah air bikarbonat, teh ( seperti air kelapa laut pun ada, lupa nama cina dia) dan asam boi.  

Air asam boi adalah air cordial yang membuatkan aku teringat masa berbuka puasa kecik kecik dulu di kampong. Tapi masa kat kampong lagi sedap kot, ianya mengembalikan noltagia tapi tidak keenakkan. Sebab agak cair dan kurang manis..ermm atau pun kordialnya kurang.

Kita tengok contoh sajian makanannya dalam gambar-gambar berikut:


Mushroom Chic Soup Noodle RM8.80. Simple yet rich with flavour

Sau Zi Minced Beef Noodle RM10.80 pilihan Danish. Ada rasa pedas berbanding menu lain, tapi tak lah pedas sangat

Hot Plate Sau Zi Noodle RM11.80
Aisya order yang ni.. ingat macam sizling tapi agak berkuah dan sedap. Portionnya agak banyak untuk kanak-kanak.

Lain-lain mee yang dipilih adalah Mushroom Braised Beef Noodle RM 10.80


Oh ya, sebab nak kelainan kami order juga nasi kari kambing, dan tentulah menu aku kan. Orang kedah mesti cari nasik punya. Mee aku biasa-biasa ja minatnya.

Mutton Curry Rice RM11.80

 

 Tetapi untuk maklumat pembaca, kalau ke restoran mee, elok lah order dan rasa mee. Sebab speciality adalah mee tarik. Yang gatal order nasi dah kenapa..??
 Nasinya ok . Cuma karinya agak cair dan kurang pedas. Ya lah tentu beza kari cina dengan kari Melayu kan..
Jaa Mata... see u next write up


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...