Thursday 6 December 2012

Asal usul gelaran Harimau Malaya

Assalamualaikum bloggers and readers..

Malam ni tadi aku dapat tau lah asal usul Harimau Malaya... Tak tau lah pulak betul ke salah tapi ni satu informasi        yang aku terbaca setelah melayari internet.

PAda awal  80-an iaitu zaman Soh Chin Aun...tak timbul lagi rasanya harimau Malaya.. yang ada masa tu Malaysia A dan Malaysia B..


Lately kot, aku rasa muncul kembali gelaran keramat ni..HARIMAU MALAYA!!!.


..untuk share ........ aku petik dari blog lain, informasi yang menarik ...layannnn: 

SEJARAH ASAL-USUL NAMA HARIMAU MALAYA


Sebenarnya, nama tersebut adalah berasal dari gelaran kepada seorang pemain bolasepak era 1940'an. Pemain tersebut bermain di posisi 'striker' dan beliau adalahDollah Don. Nama sebenar beliau ialah Abdullah bin Mohd Don, dilahirkan pada 23 Mac 1923 di Stulang Laut, Johor.

Mendapat pendidikan awal di Primary School Ngee Heeng dan seterusnya melanjutkan pelajaran di Sekolah Bukit Zaharah dari darjah 2 hingga 4. Beliau menyambung pengajian di peringkat tinggi di English College. Dizaman persekolahannya beliau sangat aktif dan pernah menjadi Olahragawan.

Dollah Don pada mulanya bermain bolasepak semasa kecil dengan menggunakan bola tenis. Sewaktu di sekolah Dollah Don juga merupakan atlit olahraga yang berjaya. Pernah memenangi beberapa acara dan membolehkan beliau bergelar Olahragawan di sekolah.

Sebelum bermain untuk pasukan kebangssan, beliau bermain untuk pasukan Johor di era awal Piala Malaya dan Piala H.M.S Malaya.

PERISTIWA DI SUMATERA

Jika kumpulan rock, SEARCH pernah menggegarkan Indonesia dengan lagu Isabella pade era 1990'an, begitu jugalah Dollah Don dengan mutu permainan bolasepaknya. Dollah Don mempunyai ramai peminat bola sepak di Indonesia. Dari sumber yang dicari, beliau sering menerima jemputan untuk bermain di sana.

Pada tahun 1946, Dollah Don telah dijemput untuk bermain menentang Pasukan Medan di Sumatera. Malangnya beliau jatuh sakit dan tidak dapat diturunkan beraksi. Pada era 1950'an Indonesia dipimpin oleh Sukarno sebagai Presiden negara tersebut.

Sukarno begitu kagum dengan Dollah Don sehingga menggelarkan beliau sebagai 'Harimau Malaya'. Ini semua bermula dari satu perlawanan yang disaksikan oleh Sukarno sendiri.
Perlawanan tersebut ialah sewaktu menentang pasukan Peseja di Indonesia, pada 1953, Dollah Don mewakili Melayu Singapura dan barisan lawan diwakili oleh pemain tempatan dan Belanda.

Penjaga gol lawan, Van Der Veen, dianggap terkenal di Asia ketika itu. Presiden Sukarno turut menyaksikan perlawanan itu. Tamat separuh masa pertama, pasukan Melayu Singapura ketinggalan 3-0.

Bermula separuh masa kedua, mereka mengasak ke kubu Peseja dan hasilnya mereka berjaya menyamakan kedudukan seri. Ketiga-tiga gol tersebut telah dijaringkan oleh Dollah Don sendiri.

" Saya menjaringkan ketiga-tiga gol dan Sukarno menggelar saya ' Harimau Malaya ' Dollah Don mengingati peristiwa bersejarah yang tidak dapat dilupakan.

Sebagai seorang pakar penjaring gol ramai penganalisis bola mengatakan setiap kali Dollah Don berhadapan dengan penjaga gol, bola yang berada di kakinya itu pasti 100% akan menembusi kubu lawannya dan semua ini disempurnakan dengan tenang.

Kemuncaknya beliau telah menerima hadiah sebagai penjaring gol yang terbanyak di kejohanan bola sepak di Hong Kong pada tahun 1950 dengan menjaring 19 gol daripada 26 gol.

Sejak itu gelaran Harimau Malaya melekat kepada Dollah Don dan hingga membawa ke hari ini kepada Pasukan Bolasepak Kebangsaan Malaysia.Sumber: http://azizulhakim91.blogspot.com/2012/12/sejarah-asal-usul-nama-harimau-malaya.html
Credit to azizulhakim91.blogspot.com

Maaf bro ciluk tak minta izin!!!

3 comments:

 1. owhh... baru tahu asal usul.. aku berbangga dengan cerita ini...

  ReplyDelete
 2. oooooo, mcm tu citernya...tak tau pun selama ni...tertanya jugak selama ni mana dpt nama harimau malaya tu, sekarang dh terjwb...

  tengs sharing...

  ReplyDelete
 3. wah Abdullah Don sekarang menjelma menjadi Shafi Salee. now he playing for Pelita

  ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...