Sunday, 27 February 2011

Memancing la pulak...


Bila keboringan menjelma... dan lama tak amik photo permandangan... aku pun bergerak ke tasik kat belakang umah... belakang tak belakang pun dalam 3 km jugak kot... teringin nak pi situ nak amik photo masa senja...

Semua nak ikut...
Sambar pancing yang dah lama tak guna... singgah kedai umpan prgi memancing sekali.
Sudah tentulah tak dapat. Bukan aku sorang tak dapat... dalam ramai2 dok pancing situ aku nampak sorang saja bawa balik ikan...

Aku sah2 la tau, tak akan dapat kot. mana ada skill memancing nih. Kalau dapat, boleh wat kenduri.. bukan sebab dapat banyak, sebab aku dapat ikan!

oh pasal gambar... tak menjadi dan tak puas hati..... banyak akmal je yang snap... aku edit gambar atas....

Saturday, 26 February 2011

Picture today




Borobudor....Jogya.....

Friday, 25 February 2011

Moga dia dibimbing sebaik-baiknya


From Daily chilli:
Daphne Iking weds again and embraces Islam


By Noorsila Abd Majid

When news broke that Daphne Iking has remarried, jaws dropped. Not just because the top Malaysian TV host is still entangled in a nasty court battle with her ex-husband, Ryan Chong, but her new husband is a powerful Malay-Muslim businessman - Azmi Abdul Rahman, or fondly known as Joe - whose vast business interests include Redberry, The Malay Mail, Bernama TV and The Malaysian Reserve.

And it took a lot of pursuasion from a mutual close friend to finally have the newly weds open up about their secret nuptials on Jan 8.

"I don't care about her past," Joe told The Daily Chilli in a private chat, hours after the power couple returned from their AIDSAware Campaign in The Gardens Mall in Mid Valley City.

They solemnised their union (akad nikah) in her hometown of Penampang, Sabah - witnessed by their close family members and friends. And no, they will not hold a grand wedding reception - just a private do with orphans and close friends in Kuala Lumpur.

A fiercely private person, Joe said it's his duty to protect his famous wife.


Daphne Iking and the apple of her eye, Isobel Daniella

"In Islam, it's my duty as a husband to guide, to protect and to take good care of her." "We nikah (legally married) to avoid fitnah (false accusations)."

Sure, he was the one who introduced her to Islam. But the controversial Daphne insists she wouldn't have converted out of her free will.

"Islam is a beautiful religion. I've been studying it, especially after all the trials and turbulence in my life."

Her decision to embrace Islam and subsequently, marry Joe came in December last year, as she visited the Taj Mahal in India.

Its sorrowful sight, alongside passages of the Al-Quran, which decorated the majestic Islamic architecture, really moved her. The calligraphy on the Great Gate read: "O Soul, thou art at rest. Return to the Lord at peace with Him, and He at peace with you."

"I was spiritually enlightened. I told Joe I wanted to become a Muslim and be his wife. He was shocked," Daphne recollected.

The discreet couple, who dated for two years, met via mutual friends.

Well, they started off as business partners, doing projects like 2REDchairs (www.2redchairs.tumblr.com), a street talk on taboo subjects in Malaysia like religions, transgender and homosexuality.

"But I wasn't sure if our relationship was going to work out. We broke up before," Daphne revealed. I told him 'Let's just stick to being business partners'. But he is really my jodoh (perfect match). He's been my rock since the failure of my first marriage became a public issue."

Oh yes, the partners in life and business get all emotional at the mention of Ryan as well as Darren Choy - the two lead stars of the real-life soap opera.

Ryan is suing Darren under Section 498 of the Penal Code for "enticing or taking away or detaining with a criminal intent a married woman (Daphne)."

"My marriage with him (Ryan) was over six months after we got married," Daphne confessed. "He can shame me. He can call me names. But please have mercy on Isobel (her daughter). She's only four. She's innocent. She can't understand why she can't call him (Ryan) daddy anymore."

My Kampung...backyard


Suasana kat belakang rumah,,atau lebih tepat belakang umah tok aku... dolu2 masa aku kecik2 selalu merasai kabus semasa berbasikal atau naik basikal abg aku ke sekolah.. dia selalu carry aku...aku mana ada basikal sendri...darjah 6 baru ada beskal..tu pun hadiah penilaian....


Aku juz snap photo ni..tak tau nak compose macam mana nak bagi cantik. Kalaulah ada org tengah buat kerja kat bendang tu lagi menarik...baru gambar ni ada 'life'...

Tuesday, 22 February 2011

Today notes

Rasa penat today,,, rush home sbb batery kereta kong...and so far so good.
Weekend tak kemana-mana walaupun ada bengkel foto and contest kat Putrajaya ,, dan dah daftar pun. terpaksa postpone ..Tapi best sbb brothers turun dari Kedah dan Nilai over the weekend. Layan and masak char koew tiau pun sempat untuk diorang. Hentam sajalah sedap ke tak sedap... Lurvy penat aku take over masak... Kesian gak dia tak ada maid. dgn kerja and uruskan seven children.. Aku masak kekadang dapur jadi kapal karam.. Macam kena taufan.Dia jugak yang kemas..huhuhuuhu..

Malam dia org nak pergi I-city. aku bawa tunjukkan jalan. Pada masa yg sama berlansung reunion kat K.jaya for my batch Starian. It been long long time since we left our school. I m longggg looking forward to be there and confirm to attend but sudden change of programme made be to choose one.. I choose to entertain my brother and kinda mini reunion for about 2o-plus people of 3 family.. After I-city they overnight a my house.... Meriahhh!

Tadi @ ofis ada talk pasal obesity. I think i m nearly become to the O club. Not yet but not far from it, according to the doctor defination of obesity.....






Wednesday, 16 February 2011

Tuesday, 15 February 2011

Mcm mana nak bagi photo penuh,,,


Aku masih mencari2 cara untuk membuat photo penuh dalam ruangan blog ni.. kekadang jadi allignment kiri atau kanan macam kat atas
dan akhirnya setelah dibantu oleh blogger named Mai@wawa,,,, her blog is here ( thankyou so much ,,whoeveer u are) jadilah besar mcm ni,,,yeahhhh
... tempat tutorial ada dlm komen kat bawah...



Catatan pagi Maulud...

Assalamualaikum...

Pepagi lagi Najmi bangun tadi...
"Abah nanti nak pergi berarak kat masjid sana..."
"Tapi surau kita tak buat kan...."
Tak abah..kat Masjid Bt14 sana.. nak pergi...

"jap, dah sembahyang subuh dah..?"
"Belum"...
"Abang, Nabi suruh kita solat dan selawat kat dia, tu yang penting.....berarak tu bukan keutamaan"

Ok Abah, tak jadi pergi lah......

Ha... pergi solat subuh dulu dan selawat kat nabi.......dah lewat ni...

Maulidurasul...

Selamat Menyambut Hari Keputeraan Junjungan Besar Muhammad SAW. Selawat dan Salam untuk Baginda.

Monday, 14 February 2011

Facebook : "Friend" yang bukan kawan

Agak kepenatan hari ini. Siang tadi pergi rumah @ Shah Alam... hanya menunggu rumah tu berpindah tangan. InsyaAllah akan dijual sedikit masa lagi. Harap ada sikit keuntungan dan manfaat.. Oh zakat jgn dilupa ya wahai penulis... Will be sold around half mill. Wink wink...

Penat gak tadi.. Nak pi amik barang and a few fittings . Bawak ja tools box... Tapi malam ni agak penat sehhhh..

Pastu pi tapau Ayam Bukhara @ Seksyen 3. Teringat masa belajaq dulu kekadang pi kedai mamak ni la, masa class break. Tapi tak selalu lah. Mana ada duit. Student lagi..

Oh ya, pasal facebook, aku tak ramai fren, memang jenis macam tu. Dalam tak ramai tak ramai pun aku tak pasti whether nak maintain frenship ke tak,,, jap jap, dont get me wrong.. bukan aku tak mau berkawan.

Tapi persoalan aku macam ni:

1. Ada antara depa yang aku tak penah kenal dan masih tak kenal. Tu tak pa la, ada yang tak penah bertegur sapa, hatta satu msg atau comment pun tak penah. Soklan aku, kawan ka kalau macam tu?

2. Depa ni bukan sedara atau school mate atau ofis mate aku. Macam aku kata tadi, tak ada salam perkenalan atau effort untuk berkenal-kenal. Mana semangat ukhwah sesama kita.

3. Atau kalau aku ada add, mesti aku pernah kenal atau pernah wujud dalam hidup aku sebelum ni. Mungkin ada sorang dua member suggest sbb interest yang sama, industri sama .... Aku make a point untuk thank them for accepting as fren ( ada yg terlepas ke? mungkin ada, coz kita tak perfect...entah, need to check)YEp,,setiap org ada kelemahan.

4. Aku bukan nya buat apa bizness untuk promo bizness aku...juz share my hobby..to my fren yang memang kawan

5. Atau sombongkah aku? Mungkin jugak..... Tapi aku kekadang tak paham status yg depa letak (fren yang bukan kawan nih) .Is it for me as fren???? .. What the heck do i care???? Then persoalannya kembali pada aku>>> Aku juga buat mcm tu ka? Adakah semua fren aku terkesima atau terbodoh atau terkedu atu ter"pelik" ( atau ter"boring") dgn status aku...

6. Entahlah patut ke tak aku masuk entry ni dalam blog aku.. Adakah "fren" (yang bukan kawan) aku akan salah paham?

7. Entahlah..mungkin sbb ni aku tak ramai kawan.....

Salam Ukwah sesama kita dan selamat Menyambut MaulidurRasul....to all my fren...

Sunday, 13 February 2011

Rooney, Wondergoal and Melaka

Pepagi lagi pegi breakfast with Lurvy and Aisya as well as Yasmin. Yang lain belum bangun atau masih kat bilik. Then read some newspaper. And remember most about departure of Hosni and wondergoal by Rooney. All Mat Salehs should watch sepaktakraw lah! Baru terbeliak biji mata....
However, kudos to WR, well executed overhead kick and won MU last night.




Wash car and do some gardening.@ 11.30 move to Melaka to send Nabila. It had been long CNY for her due to viral fever.Yesteday sent her and sisters and brothers to Popular to have "fun" there. Its cost me more than RM100 to have fun at book store. Well spent I hope...

Reach school about 1.00 pm. Then salam2.. balik. Had lunch at newly open eatery, juz wanna try, but sadly food not up to its deco. Could have been better, but its lack something. NVM, not my fav restaurant,..


Bye Along..

Bellboy in action...

Suka sangat heret bag kakak dia


MAin ja tgh panas..
Back to school

.

Friday, 11 February 2011

Valentine...

1. Terbaca dalam online news yang Sambutan Valentine bukanlah dari amalan agama Kristian, kata Rev Hermen Shastri. Baca disini.

2. Setelah berapa lama baru church group nafikan. Mungkin dia org tak tau yang benda ni "dipercayai" amalan Kristian oleh majority penduduk Malaysia. Namun senyap sebelum ni agak menghairankan.

3. Dan semestinya bukan amalan malah ditegah oleh Islam.

4. Jadi kalau bukan ajaran Kristian, adakah mereka menegah atau melarang atau nak senyap juga.

5. Dan kalau bukan ajaran agama maka tak perlu disambut... buang masa dan mewujudkan polemik yang tak perlu saja...

Ini basikal saya...

Setelah beberapa lama kecek abah beli basikal maka dapat la beskal warna hijau kuning, (pulun kedah pulun)....

Maka abah pun amik gambar macam konon2nya org lain amik pic...
macam apa ja....



Dan ni gambar Aisya Qistina... hellooooo...

Would you like to have fries with that......


Yasmin sudah cergas. Dah sihat walafiat. Najmi pun sudah sihat, tak demam lagi. Menggeletek nak pergi sekolah. Akmal muka sedey sahaja sbb kena pergi sekolah hari2. Dia tak puas hati abg dia cuti. So aku bagi option, dan pegi sekolah ke nak demam? Diam saja dia, tapi hati memberontak tak nak pegi sekolah... Aku getting better. Badan letih2 lagi . Mungkin banyak makan ubat kot. And kepung anak2 makan ubat. Huih punya la susah...

Lurvy kat umah katanya sihat dari kat sekolah... Ajak pergi klinik follow up taknak, Banyak kerja katanya... Kerja memang tak akan habiskan... Kalau tak ade kerja takde org amik bekerja...


Petang malas masak.. actually bukan dia malas, tanya aku nak makan apa. Aku teringin nak akan nasi ayam. Pederas pergi beli nasi ayam...


Then singgah Carefour kejap... dari nak beli nasi ayam terus beli macam2.


Macam pagi tadi Akmal nak salinan surat beranak nak diberi kat cikgu dia. Aku pergi kedai buku.. Photostat sekupang shj tapi spent sampai rm3 lebih.Ini yang dikatakan "Impulse purchase"


So nasihat aku kat pekedai runcit, apa yang penting, pastikan pelanggan masuk kedai anda dulu...dia tak akan belanja seposen shj...


Dolu2 la, aku masih ingat masa aku mola2 belajaq masuk KFC or McD,,, yg supervisor kat belakang dok jerit "Oferpprais.. oferprais" Aku ingatkan apabenda..

Rupanya " Offer fries"...

Then dgn lembutnya cashier tu ckp " Do you want fries with that"??? tahu tak dgn ayat ni shj,, those fast food chains made millions . Mind you, ni bukan dari burger dan ayam apabala... Ni kira side order yg sesetengah org mola2 tak terpikir pun nak beli... DAri tak mau beli terus jawab" Ok ...y not...Cewahhh.. Tak mau koman,,ckp org putih jugak.. ni cerita dulu-dulu


Sekarang mana ada dengar dah.. La ni lagi terra... Nahaiii,,, depa hentam pakai package,, main set set sekali... tak payah depa offer2 dah... senang kerja,, dgn kolestrol dgn transfat dan segala macam mak nenek lagi di"bundle" sekali.... Nak beli seketul burger kena cakap burger saja.. kalau tak laju ja dia punch satu set.. nak reverse pulak susah, org kat belakang dah kelaparan..


Apasal aku story pasal burger lak ni...Aku rasa aku nak makan burger....yeahhhh

Thursday, 10 February 2011

Aku suka budak ni...

Argentina 2 Portugal 1

budak ker? dah multiillionaire pun... hanya dgn main bola pun......



aku suka sbb dia prove yg size doesnt matter much in everything. Sometime does... But he shows that passion overcome everything... Viva Messi....

Aku kena simpan soghat ni...

Taksat ni, aku dah nak tidoq. Pusing pi pusing mai dalm internet ni jumpa la soghat ni. Lawak la jugak, bg aku la, org kedah.. Pasai aku lama tak dengaq org cakap kedah. Piauw macm ni. Teghengat pulak kampung aku.. Lama tak balik kedah nih...Nindia soghat dia.. Nin kalau2 sapa kata ada trade mark ka, copyright ka apa ka,,habaq la noooo.. aku boleh bawak kluaq dari blog/page aku...

Nindia ,,,hampa layan la no. Sat sat, lupakan isu apa dia nak highlight, isu tak penting, yg penting bahasa...
( oih, org kedah tau ckp highlight jugak..ingat apa...hampa toksah dok gagai no..:)....)


"Terlebih dulu saya mintak maoh kerana saya tak pandai menuleh pasai mengaji tak tinggi.

Saya bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wataala kerana ataih limpah rahmat dan kurnia-Nya, anak saya telah diterima menjadi sorang cikgu. Saya letakkan harapan yang tinggi semoga anak saya menjadi sorang cikgu yang ikhlaih dalam mendidik murid-murid dia disamping berkhidmat dengan penuh tanggungjawab demi negara.

Walaupun lagu tu, saya ada sikit rasa terkilan tentang pengurusan oleh Jabatan Pelajaran Negeri bab-bab nak hantaq cikgu-cikgu baru dilantik ni bertugaih disekolah dan di kawasan mana.

Saya nak ceritakan pengalaman saya. Kemarin (8/2/2011) anak saya dijemput ke taklimat kepada cikgu-cikgu yang baru dilantik ni di Jabatan Pelajaran Kedah. Bakai-bakai cikgu ni depa tau yang depa akan ditempatkan di Kedah melalui maklumat di internet tapi depa tak di bagitau di sekolah mana dan di daerah mana. Semasa taklimat tu la depa di bagitau yang depa kena pi lapoq diri dan mengajaq di sekolah sekian-sekian pada esok hari.

Pukoi pat petang anak saya pukoi talipon mai kat saya, dia kata: Abah, cek kena mengajaq di Baling. Isok kena pi lapoq diri.

Saya pun jadi kelam kelibut. Sambaq borang cuti, pi sua kat boss. Boss tengok saya mata nin saja. “Ikut peraturan pejabat kita, kalu nak cuti kena isi borang semingu lebih awai. Saya dah plan nak bagi awak buat satu kheja isok.” Kata boss saya. Saya dengan muka belaih kata pulak: “Saya tau boss, tapi ni keh emejensi. Isok nak kena hantaq anak pi Baling. Kena mengajaq disana. Hari ni baru depa bagitau. Jadi pak ( sepatutnya "hat": edit oleh penulis) ni lagu ni la boss. Selagi bab-bab anak pinak ni tak selesai, selama tu la pak jadi seropa cicak putuih ekoq.” Saya cuba bodek boss sikit: “Boss pun tau, bini boss pun cikgu jugak.” Boss pun kata: “Sungguh, bini saya dulu pun lagu tu jugak!”

Hari ni (8/2/2011), bini saya dengan anak yang nak jadi cikgu tu, cerah tak cerah peghecui tala pi Baling bawak segala kain baju, toto dan lain pekakaih penuh dalam kereta seropa orang nak pi meniaga di pekan nat. Saya pulak bo elok cerah tanah, setat mutu tala pi Baling jugak. Dua jam baru sampai. Mutu tu beda anak saya guna nak ulang alik pi mengajaq.

Sampai di sekolah, jumpa dengan sorang warith mai hantaq anak dia mengajaq di sekolah tu jugak. Saya berkenalan dengan dia. Dia kata: “Awat depa buat kalang kabut lagu ni? Nama saja jadi pegawai pejabat pelajaran, tapi buat kheja macam orang tak dak pelajaran!” Jangan marah no, ni dia kata, bukan saya kata. Saya cuma habaq saja.

Saya pun tepikiaq jugak. Pasai apa depa buat kalang kabut? Kalu kita ditawaqkan untuk kheja di sektor awam, kita akan dibagi surat semingu atau dua lebih awai. Dalam surat tu dibagitau, kita kena betugaih di mana dan tarikh bila kena daftat. Bukan hari ni bagi surat, isok kena pi lapoq diri!

Saya ni kira nasib baik jugak. Walaupun dok di Aloq Setaq yang jarak dia dengan Baling lebihkorang 100km, tapi Baling tu bukan asin bagi saya. Saya tau jugak serba sikit jalan dan arah nak ke Baling pasai selalu jugak dok pi mandi ayaq hangat di Ulu Legong. Lagipun adik beradik, pupu poyang ada jugak di Baling.

Walaupun kelam kelibut; tang mana nak cari rumah sewa tapi buleh la takat nak tumpangkan anak semalam dua dirumah pupu poyang. Rumah sewa pulak bukan sa kata pi cari, la la tu buleh dapat macam kita pi beli gula di kedai.

Kalu orang yang tak dak adik beradik, misal kata mai dari Jitra ka, Kola Nerang ka, nak cari rumah tang mana? Takkan nak kena bawak khemah pi tidoq di Lata Bayu atawa Ayaq Hangat Ulu Legong? Kalu nasib baik; ataih ihsan guru besaq buleh la tumpang tidoq dengan budak-budak di asrama buang semalam dua.

Jadi apa yang saya nak kata, YAB tolong la teguq-teguq pegawai pejabat pelajaran. Biaq la depa buat kheja dengan kemaih dan teratoq supaya tak menyusahkan sapa-sapa. Atawa depa buleh jugak atoqkan mana-mana kuaters guru yang kosong untuk bakai-bakai guru ni. Depa ni muda; baru nak masuk alam pekerjaan, baru nak belajaq berdikari. Tentu la depa gelabah bila hadapi hal-hal lagu ni. Saya habaq ni bukan tujuan nak perlekeh sapa-sapa, tapi untuk kebaikan semua pihak.

Saya mintak maoh kalu ada apa-apa silap salah atawa terkasaq bahasa. "

:blogtilldrop

Wednesday, 9 February 2011

Alahai pengulas bolasepak ....

Final result MAS 2 HK 0, stadium nampak macm penuh. Tgk live kat tv macam dengar bual bicara sukan antara 2 org pengulas. Kekadang aku harap sorang saja pengulas yang betul2 bagi point yang bernas. Ni tak, depa seronok dok sembang , bukan tak boleh input pasal lain skit2 tapi aku rasa digress too much.
Malaysia team ..uh no need to comment buat masa ni, aku bukan coach. Tak de mood nak komen pun...
Eh Izan sapa suruh hang komen?? Betul jugak...hahaha gud nite aku nak tidoq... Tak sihat....

Peminat memang setia, tidak seperti pemain kelab...


Hari ni aku start aku punya medical leave,, oops ., hari yang kedua sejak semalam. Lurvy dah pergi sekolah. Dia batuk2. Nak mengajar mcm mana?

Hari ni, Rabu, Malaysia lwn Hkong kat Stadium Shah Alam. Ada jugak plan nak pegi dan nak amik gambar suasana dalam stadium sejak minggu lepas tapi dah kena kuarantin ni, tak patut la pi mana. Geram jugak lama tak pi amik gambar. Kalau pegi jugak,, ha terkantoi la pulak kan.. Macm mana MC boleh pi sana sini..??? Kalau dok pi expose dan jumpa org sana sini not morally right dan boleh mengjangkitkan org. tak patut tak patut... so mlm ni harap ada game Mas lwn HK kat Tv. Best jugak layan kat TV,

Pasai bola ni,, sebenarnya player tak penah loyal dgn team dia. Never Walk alone... ? It should be, never loyal to any team! Player ( professional player) akan loyal kepada RM atau Sterling atau Euro shj. Nama pun professional... They look after after their money.....

Yang dok sokong naik rak ni peminat la...... Dari yang kat England sampai seantero dunia sokong team tu. Ini yg uniknya, peminat sokong team not a player,,, Ironik bukan.

So kalau toress blah, Ronaldo blah, Messi nak blah... tu biasak....
Jgn kutuk2 player tau..... Depa ni bab bab ni memang professional..

Killer swine flu back on rise, warns Health Ministry

Petikan dari Malaysian Insider:
Komen: Benda ni tak penah pergi dari Malaysia. Dia duduk diam2 and tunggu masa nak strike.

KUALA LUMPUR, Feb 9 — The deadly influenza A (H1N1) virus that has claimed at least 92 lives in Malaysia is on the rise again, with week-on-week infections doubling in the first two weeks of the year.

The Health Ministry released data for the first three weeks of the year yesterday, showing that the number of cases per week had risen from 40 to 82 and then, 99.

“This rise could be caused by cold weather or the rainy season,” said deputy director-general of health (public health) Datuk Dr Hasan Abdul Rahman.

Malaysia had experienced lower temperatures last month, with thermometers reading 26 degrees Celcius at midday, instead of the normal range of between 29 and 35 degrees, while heavy rain has caused floods in at least six states around the country earlier this year.

There was also an increase in weekly influenza-like illness (ILI) cluster cases, which rose from two to 22, Dr Hasan said in the letter. Cluster cases refer to multiple infections in the same area, which may signify possible contagion throughout the local community.

Health director-general Tan Sri Dr Ismail Merican had said last August that there were 15,584 H1N1-positive cases and 92 fatalities in Malaysia since the H1N1 outbreak in 2009.

Swine flu is also on the rise in neighbouring Hong Kong, which has reported 10 deaths and 51 victims in intensive care since January 24.

Kelvin To, clinical assistant professor at the University of Hong Kong’s microbiology department, had said that the current winter was colder, dryer and longer than previous years, which increased the survival and transmission of the H1N1 virus.

World Health Organisation (WHO) director-general Dr Margaret Chan had declared the H1N1 pandemic over last August, 14 months after it began in June 2009.

The flu pandemic had killed an estimated 18,000 people worldwide and spread to over 200 countries, according to WHO.

Kalau org, Kalau kita....


Kita secara di bawah sedar mmg biased, kiasu atau pentingkan diri sendiri. Tanpa sedar atau secara otomatik....

- Kalau pasal beratur la, esp masa student dulu, kalau tgh member dah Q,, terus pi join line dia, bersama2 dia walaupun kat belakang tu ada 18 org lagi . Kenapa tak join yang belakang. Sekarang kalau org buat memang tension kan...

-Kalau jalan jam, siap member sebelah suruh potong sayur ikut tepi...amik line tepi dulu then zasss masuk.. Kalau ada org lain buat, bukan main m**i lagi....

-Time kita merokok kat mana2 kalau ada budak kecik ka hapa, buat dek jer.. kalau kita bawak baby, mau hangin satu badan kalau ada org merokok sebelah anak2 kita...Tak sekolah ke????

-Kat jalan ada kereta terhegeh2, slow mcm penyu,, then tetiba masuk simpang, mau menyumpah kita, kalau tau awal kan dah potong,, signal pun tak kasi, apa punya org.. Tapi kalau kita??? Ada kita perasan.. ???

- Kat kafe, ada org depan ceduk kuah sikit,, then patah balik ceduk lagi, then lagi.. Bengang kan. Kenapa la tak amik satu senduk penuh siap2.. Kalau kita? eh tak penah buat ke?

Oh ya ni untuk org yg sewaktu dgnnya.. Kalau tak buat , bagusssss lah

Sekadar renungan....

Dan satu lagi,, kalau kita sms, org tak reply.. Memang jenis tak reti balas ke? Dapt ke tidak... Balas pun susah ke... Kalau kita?

...hahahah..sendiri mau ingat... ? Tak ingat jugak?

Tuesday, 8 February 2011

satu permandangan...






Selepas berenang....



YEss... after a swim.... take off goggle...


P.s, i trying to put atleast one posting a day ( or a picture a day) rather than lying idle in my HDD...

2 more down with fever...alamak

Yasmin...




2 more down with fever, very2 high fever, this what doctor mentioned: if more than 38.5 consider high. Mlm tadi Yasmin around 38.9 and Najmi 38.6.
Aku decide today i will request for emergency leave, urgently need to settle this health issue. Moreover the youngest, Yasmin is also down with fever.
Sms to office saying i m not able to work today.

So off me to clinic nearby, panel clinic. Asked whether they have Tamiflu as the doctor from G/Eagle requested immediate treatment if another person has fever. Too bad they didnt keep stock as it is expensive..around RM200 per box. Wow! i already been priscribed 4 boxes. Now two more down..Do the math, tak masuk ubat lain lagi. dgn test/lab la lagi.. Nevermind, better my company pay RM1000 now dari RM10,000 kalau kena masuk wad.Perihatin aku pasal bill company aku...
Wonder who the last man/person standing..Yang still healthy. Aisya( baru ja dmm pun) Farah dan Akmal....HAhahaha

Never mind i straight up to KL, Traige Nurse took tempreture and they were quite high.
Najmi and Yasmin kena " ubat bontot",, Najmi pandai lak malu2. Then aku brief doc. about the history, and bla bla,,, Dia tanya aku pun under Tamiflu ka? Yep. Doctor check aku lebih kurang
So are u working today.? Tanya doctor
Nope doctor, i informed office that i unable to work today ...
"Better u quarantine kat umah... U should be on leave for 7 days. Better be safe and fit. " Tegas sang doctor.. ( Haha tegas ke.??. tu ayat penulis saja)

I donno whether to be sad/shy or happy.Mana aku penah MC 7 hari... and ok jugak stay at home coz not fully fit..

Monday, 7 February 2011

blogwalking??

Apa ke benda lak ni..baru jumpa term ni....
tak dapat paham sepenuhnya lagi....
erm may be kita masuk blog ke blog utk cari tips dan sebagainya...

sorang lagi down with fever.. what a week..

Ahad 6/2/2011
Blog aku ni mcm blog kesihatan pulak.. Tak pe biar anak2 aku baca nanti, bila2.. Atau bila aku nak imbas kembali, ...
Atau bila aku telah tiada..

Hari ni tak kemana. Monitor anak makan ubat. Nabila pulak down with high fever. Suppose nak kena hantar dia kat MRSM. Huh, macam mana ni. Sangat2 panas walau pun makan ubat.. Ptg @3 decided bawak ke klinik.. 41 degrees celcius. Doctor kata tak penah come across this high. Biar betul.Nak kasi injection kot ada implikasi lain. Kena monitor dan lapkan badan. Doc bagi cuti rehat 3 hari. Tak perlu hantar ke hostel lagi.

Balik call sekolah, dipanjangkan ke nombor warden. Call tak angkat. Htr sms.. tak balas. Call lagi minta no. warden lain.. Cikgu Wirda pulak...call terus masuk msg...

Kang HEP nak create isu kata tak bg tau pulak. HEP situ no comment. Opss sory . i dont wanna comment about others.

Last2 call cikgu rosli yang sewa umah kat AI bula disember. Dia akan tolong inform kat pejabat esok. MAlam baru dapt msg dari both warden.. Settle satu bab.

Nabila aku suruh rest awal.. lepas mkn ubat pg tidur kat bilik aku..settle ...
mlm2 aku nak jaga.
Lebih kurang pukul 11 angah turun kata along panas gila... ayat dia. terus aku naik rasa mmg panas. Doc pesan kalau panas juga kena bawa spital terus. Aku amik tempat yg demah . Aku mmg letak dlm peti ais. Terus aku lap anak dara aku... Then aku suruh Lurvy habiskan. aku kluar cari temometer... Patu tu aku test dah turun 34.4.. sbb letak ais..
Mlm ni sambil tgh Liv lwn Chelsea aku akan observe nabila..

Sunday, 6 February 2011

Pelajar Msia tidak dikesan di Mesir???

Alamak.. ada pelajar Msia kat mesir tak dapat dikesan.. Mana depa pi,, hilang? terkorban? atau memilih tak mahu pulang...
Semoga semua mereka selamat .... kalau memilih tak nak balik hubungi lah sedara, mak ayah dll atau pun kekawan ye.. Berita lanjut disini

Hari yang padat II : Danish Demam Influenza!!!

Sabtu 5/2/2011 Ptg ke malam
Masa makan tgh hari Danish nampak lesu, murung dan makan pun tak lalu.
Demam!
Lagi sorang selepas Aisya. Aisya dah sihat, sambung abang dia pulak. Aku bagi ubat demam, stock kat rumah ada banyak...
Nampak Ok sikit.. Lepas tu panas balik dan muntah2, batuk pun kuat juga.
"Ok Danish, we need to go to hospital." Abah mana tau dah, kalau lebih simptom yang datang ni.
"Ok Abah tapi abah jangan bagitau doctor Danish banyak makan gula2 tau bah....
Danish tak makan gula2 banyak dah.."
"Aiskrim?": Usik aku
Tu abah beli kat Skin robin tu... danish makan la.... mama yang beli la.. My lurvy beli 31 BR bila along nak bercuti and birthday dia coming Feb 17.
"Tapi jgn bagi tau doctor danish makan aiskrim tau..." defensive pulak dia.
Ha ha ha

Dia ni memang panic sikit bab hospital.. Nak2 nenek dia (arwah) ada komplikasi kencing manis
...
"Ok ok abah tak cakap tapi Danish kena pegi klinik..." Lepas maghrib aku pegi. aku n lurvy pun decide nak jumpa doctor sbb badan lemah-lemah. Along ada simptom deman tapi tak nak pegi....

Suhu badan Danish 39.4 degree celcius. Dr amik mouth swap...Hantar test,, ???Apa hal plak
Mushkil aku.
Then check aku,, Lurvy and aku kena nebu..hahaha...ada weezing skit paru2 aku...hampehhh

Then tunggu... REsult balik. Dr call .. Positive Influenza A. Erk.. Tapi doct cool saja tak de mask tak ade precaution yang gempaq2.. Aku panicking skit..Alamak H1N1 ke???Aku pun update doc yg nabila pun nak demam..ok dr pun nak kasi ubat.. so boleh hantar dia ke MRSM tak,,, kalau tu saya kena check dia dulu..okiess doctor

Nurse call suruh pg amik nebulizer. Lurvy dok discuss ngan doctor. Bukan H1N1 la..influenza A jer.. banyak type dia... Huh lega... setakat ni..

Prescription untuk Danish by DR Bal..
Tamiflu 2.7 ml 2times day mix with syrup Simplex 5ml
Singulair Chewable Tab 5mg
Mucosolvant Syr 30mg/5ml : 5 ml 3 times a day
Progesic Susp : 5.7 ml ( wah ada decimal jugak) every six hours

Aku punya..lagi banyak.. cess lagi... nanti lah tbc
Tamiflu jugak 2 i cap 2 time a day

Mama a.k.a. Lurvy
Tamiflu
Panadol

Nabila
Zyrtec Tab 10 g
pasal ubat ni tobe continued ..aku kena blog untuk reference aku....

Pagi ni terlentok dan nak tidur saja. Nurse2 dok sibuk sapu air sejuk kat badan../>


Tamiflu... MAk ai , Influenza A! Tapi bukan strain H1N1 kalau tak kebah dua hari kena follow-up

Nurse ke sapa ni


p.s dalam kereta Lurvy cakap, kita ni minggu ni berapa kali pegi klinik dah..

Tak pe la,, sbelum diaorang nak besar macam nilah........

Yeahhh...camnilah my life..Camnilah?,,,cam iklan coke pulak..sblum brrrrrrrr! now time for my tea o....

Hari yang padat

Sabtu 5 February 2011.

Hari yang agak padat. Pagi-pagi amik keputusan untuk kejut semua orang dan pi jogingg kat kawasan rumah. Yang lelaki aku suruh bawa bola futsal.. Dapat memeluhkan diri dan main kejap dgn anak-anak. Anak jantan 3 orang, semua dah bola tendang bola jadi bola la main 2 sebelah. Main kejap dah penat. Semua mencari botol air. Lurvy bawak satu ja.. mana lah tau yang lain tak bawak.
Ask Najmi and Akmal cycled pegi beli paper.. Then balik rumah........ Rasa penat jugak dan batuk2. Then aku masak bawal tiga rasa dan sayur..... Tak da feel sangat masak hari ni. Lurvy dari semalam belum sihat demam..... Aku take over kat dapur, jadi chef..

Sebelum tu Moon wife Kuann terjah, bawak angpau...berapa orang? Tujuh kan..hahaha.. Dapat bebudak ni angpau. Rumah masih lagi macam kapal karam.. oh ya pepagi aku balik futsal sempat basuh kereta. ..

Apapun bebudak ni happy dapat angpau......Gong XI Fa Cai

.

Home sweet home....

Its nearly 2 am. I couldn,t sleep, still. Nearly 2 hours facing the laptop. Outside it is creepy silent. Not a single sound. Only once in a while a car pass by in front of my housing estate. Or the dog barking when sees who know what. My neighbour in my row almost deserted, on 2 families still in town. I decided to stay home during this long holiday. Travelling during this time is chaotic and restless.Heard news traffic was very heavy. I had a choice and i chose to stay home. Spend more time home. Home is where it is....
I more kind of spontaneous traveller but not this time. It would be much more better if i spend with my children at home .Ya ya.... all of you can blame your dad.

I wish still, that we go somewhere but it was not materialised... Blessing in disguise may be.. My Lurvy is not in good health. Aisya had just recovered from fever...

Today again we went out to mall. Managed to grab 2 trousers and a t-shirt. Then tapau Pizza for another 3 who wanted to stay home.. kindda funny eh... i decided to go in anticipating the are bored but they weare reluctant.... clever boys and gurl...

Friday, 4 February 2011

Great Artist, Bolin from China

anda nampak yang aku nampak????
cari org tersembunyi......




Jalan Jalan Kong Hee Fat Choi: Just Thai Restaurant

Semalam, petang, Aisya masih lagi demam sikit sikit. Dah naik baik dah. So boleh jalan-jalan. Mula-mula nak pi IOI mall nak beli seluar kerja dan jalan-jalan cari makan. Tapi ubah haluan pergi One Utama. Jalan punya la selesa. Sekejap saja sampai.

Kat tol pulak ada discount, jadi singgit saja, aku tanya discount sampai bila kat toll-gate girl tu. Hari ni saja bang. jawabnya. La ingatkan discount setahun ka....

Farah terus gelak..Abah niii...


tak sampai 20 minit sampai 1-U. parking tempat dekat dgn Jaya Jusco. Cari tempat makan dulu. Ada org nak makan Thai hari ni. Survey directory ada satu saja kedai Thai .. Just Thai...

Layannnnnn:





Along posing kat luar restoran, ermm ni selepas makan

Danish, tgh tunggu order....Nasib depa tak kelaparan sangat. orng punyalah ramai. Tak banyak tempat makan yg dibuka. Pelayan dia pulak nama Suzie, jantina bukan pompuan kot...aku konfius... Nasib baik tempat makan bukan tempat lain.. cessss.... tapi layanan dia ok, peramah dan begitu helpful

the interior... agak gelap....romantik gitu


Hospitality with a heart... Akmal tanya, ni restoran yang macam kat hospital ke...kah kah... kena explain jugak



Full house..masih ramai org makan busat..... raya Cina










Akmal ..booking tempat yang luas sikitt






Danishhhh.. tak diam! Low shutter speed .. tempat gelap,, blur jadinya... Aku tak minat pakai flash kalau tak perlu






....Antara menu yang dipesan
SF Minced Chicken W/Basil







Sup ni sedap... tak pedas dan sesuai untuk bebudak.. Clear Glass Noodle Soup.








Nama dia noodles . Phai Thai Noodle....lembut macam keow tiaw. Tak pedas jugak..nama ja makanan thai tapi tak satu pun yang pedas... sebab bawa anak-anak.







pilihan aku...Pineapple Fried rice... prensentation menarik.. rasa biasa saja....





SElesai...



Along belum lagi...sedap katanya...siap tambah nasi




Licin....tinggal kulit nenas saja...








Aisya.. masih lagi kurang sihat.. nasib baik ada bantal kecik kat restoran tu.... dia pun mengantuk sama, satu hari tak tidur...sempat lagi layan nenen




Kesimpulan nya tempat tu menarik.layanan cepat jugak walaupun orgnya ramai....Depa semua kata sedap, aku punya order rasa biasak saja.......Oh ya untuk card credit CIMB/ Direct Access ada discount 15%. Dapat door gift lagi biscut kacang sepeket.. Sib baik suzie bg tau ada discount.... :)

Farah aka angah posing depan kedai roti..


Sempat singgah rotiboy lagi... lapar lagi ker... ????




Jumpa Barnie pulak...tak mau turun Yasmin ni...




Terkejut pulakkk.. toleh2 Barnie kat sebelah...tadi tak perasan ke




Kena lah dukung ajak balik


Parking...RM1 sahaje..... uih murah tul kat one utama nih... Per entry kot..tp RM1?? ermmm not bad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...