Sunday 7 January 2024

Catatan Trip Bali Bahagian 1

Assalamualaikum bloggers and readers..
Hujung tahun aku pergi ke Bali buat pertama kalinya. 
Dengan Lurvy.
Anak-anak tak join sebab tak semua bercuti. Ye lah dok kolej dan jerja bagai.

Entah kenapa baru terdetik nak pergi Bali.
Mungkin jaraknya agak dekat dan masa pun suntuk. Last minit plan. 

Tiket beli dalam 2 /3 minggu sebelum berangkat.
Cuba naik Batik Air ( dulunya Malindo). 
Kali kedua kot naik Batik/Malindo ni.

Bali,..erm, dengan tradisi Hindu dan budaya Hindu mungkin antara faktor aku tak berapa nak pi sebelum ni.

Tiket Batik 7.30 pagi ditunda ke 9.30 akhirnya ke pukul 12 tgh hari.

Mula dah. Awal awal lagi dah ada isu dengan flight. Tapi aku ok ja. Kira timing cantik juga.

 Jangan kansel sudah sebab hotel dah ditempah. Walaupun 2 mlm shj dulu. 

Stay di Bali sebenanrya 5 malam tapi aku sengaja tempah 2 mlm dulu. Then kat sana decide mana pulak nak stay . Boleh tukar2 hotel.. Boleh gitu?

Try Batik Business class, Nak buat "ghaso ghaso", kata org. Balik naik Malaysia Airline. Economy,..
 plan nak usha upgrade option ke Bussiness juga. 
Rupanya kena upgrade awal 72 jam sebelum depature. Hahaha. Aku 24 jam baru semak. Tu pun nak check in online. Wohahaha.
Taklah last minit sgt cuma miss peluang nak upgrade.

Tapi kan..aku kalau plan last kalau last minit mesti jadi. Dok kata nak pi nak pi, tak semestinya jadi.

OK, supir aku Pak Yuyun, Pagi sebelum departure dia kata dia tak boleh bawak.
Balik kampung, Ada kenduri arwah ibunya.

 Digantikan oleh Aan. Ok ja sapa pun bagi aku.

First 2 days stay di Eden Hotel. Aku bagi rating 7/10 la overall. Semua ok la just maintenance and such. Ni gambar hotel tu..
Gambar kafe masa breakfast dan bangunan hotel depan pool



Tapi untuk tidur jelah sbb pergi tempat-tempat menarik dari pagi ke petang atau malam. Bestnya supir ni memang dia bawa sampai malam pun memang dah inclusive dalam kos. Member rekemen kat aku cakap hat ni yg paling best supir Yuyun ni.

Kos 6 hari 5 malam utuk supir.
termasuk  minyak, tol dan parking.
Kira 10 jam la kot seharian. 10 am hingga 8 mlm lebih kurang. Atau 9am sampai 6pm. Ikut la traffic macam mana. 

Kalau hujung tahun masa aku pi.. horror jemnya. 
masa 2 /3 km nak sampai hotel kami kat Kuta..perghhh. 

Penangan masa Krismas dan hujung tahun.

Pengalaman...

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...