Thursday, 8 October 2020

Cabaran banyak tapi kita boleh hadapi

Assalamualaikum bloggers and readers..

Really?
 Quite long time since i wrote here.. argghh masa begitu cepat berlalu.

Last nite Lurvy had a last laugh..
Borak2 sefamily, bila aku panggil Angah brief mama dia tentang dia pergi interview kat office aku utk programme MTrainee. 

Aku pun bukak sejarah silam zaman bila aku pun join MT dulu.
 Dan aku antara a few bunch of local grads yang dapat. Mostly from US and Uk uni.

Farah kinda hairan, ye ke banyak oversea grad masa abah. Yup abah 3 orang ja local grad. ( dan aku tetap yakin dengan keputusan aku stay dan belajaq kat Msia, itu cerita lain)

Aku pun layan la sembang dengan anak2. Yang kenkawan dapat masuk tempat kerja masa tu banyaklah story dari US. Ye lah sebab study sana.
 Then masuk bab depa dok cerita pasal grup musik, cerita pasal Gun n Roses, Nirvana la etc.

Lurvy mencelah : Abah Lefthanded..! Abah tentuu dok cerita pasal Lefthanded, Search, May. Yantzen
Then dia bantai gelak..

Orang rock group dari US , kita rock Malaysian ja.

Ehhh.... Ok apa Malaysian group. 
In fact yang foreign pun aku layan juga tapi tak lah macam experience kat sana.

Itu lah kenangan bila masuk satu grup reramai join Management Trainee.

__________________......__________________

Covid naik balik. Tapi dalam environment yang boleh kita "contain" kot, harap tak lah kita alpa.

Kesian juga small bisness nak mula naik balik kalau kena lockdown naya kita semua.

FEw days, masalah air berlaku lagi. Kalau it happens again and again, memang ada masalah dalam pengurusan. Tu saja nak habaq.
Kalau sekali dua ok lah kan. Mana ada perfect. Kita kan manusia. Tapi kalau berulang kali, nampak sangat incompetence dan timbul trust issue, whether depa boleh buat kerja ka dak.

Walaupun aku tak terjejas tapi aku tulis bukan sebab aku ja.. aku tulis sbb sebab masalh ni tak patut berterusan. Sian budak sekolah, peniaga yang keputusan bekalan air. Alah, benda tu pun takkan tak tau. Cari la jalan penyelesaian yg unggul dan sepenuhnya. Bukan jadi solution macam ahli bomba terima laporan, ada terbakar terus bertindak. Itu memang tak plan sebab musibah. Ni kena ada plan kontigency dan sebagainya.

Cakap pasal bomba, teringat pulak keterbelaan arwah adib. Apa cerita la ni. Senyap la pulak. Kes durian raub, tanak haram///adus covid2 juga. Keadilan kena ditunaikan, betol tak?

Banyak cabaran masa kini, dan cabaran akan sentiasa ada. dimasa hadapan tak tahu macam mana. Kita mampu dan boleh menghadapinya.
"Ta Tahzan"..Allah kan ada.

Namun kita tak boleh tidak melakukan apa2 , Salah jikalau kita dok diam dan  dengan berharap semua masalah selesai dengan sendiri. Kena usaha. Ikut SOP dan sebagainya..
Baru lah kita menang!!!




No comments:

Post a comment

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...