Tuesday, 27 August 2019

My Family travel: HongKong 14-17/8/19

Assalamualaikum bloggers and readers..

Nak mencoretkan perjalanan kami sekeluarga ke Hong Kong jap.

Lagipun lama tak berkecimpung dalam arena penulisan akhir-akhir ni. Macam-macam yang berlaku kat Malaysia dan seantero dunia.

Ok tak nak menyimpang pasal isu lain. Macam isu sandakan, bendera terbalik. Tulisan Jawi etc..
eh ok ok stop!


Kami pergi sekeluarga 9 orang ke Hong Kong. Di tika hiruk pikuk (dalam berita dan akhbar) tentang demostrasi di sana. Saat aku menaip ni pun demo di sana belum reda. Jikalau tiket belum dibeli mungkin perancangan kami ke sana tinggal 25% saja . Mungkin batalkan terus. 

Dalam pada dah confirm tiket tu pun aku, dengan telitinya mengikuti perkembangan di sana. Pelbagai perancangan dan plan B,C aku dok buat kalau2 stranded.

Cuak wooo dengan 7 orang anak nak travel tempat cenggitu. Beratus ribu orang demo. Hari hari!

 Aku check berita tiap2 hari kot. Dengan facebook Generale Konsulate Malaysia di HK pun aku follow.

Di pendekkan cerita hari Isnin airport tutup. Ramai sangat pen"demo" berkumpul di airport. Aduhh.. flight kami hari Rabu. 
Aduhhh..macam mana ni....?? Adakah flight akan kansel juga?

Ada dua hari lagi, Tengok perkembangan macam mana. Kalau apa2 MAS akan notify tentang pembatalan . Aku dah prepare untuk tukar tarikh atau  untuk claim refund, Apa lagi yang boleh dibuat. Tu yang mungkin boleh refund. 

Yang dah bayar macam Airbnb dan ticket Disney, kira burn la kot. Ayoyo...

Nak buat macam mana . Kita hanya merancang Allah menentukan. Apa pun mesti ada rahmatNya, disebalik apa yang berlaku.

Hari Selasa, airport dibuka dan sikit-sikit return to normal.

Hari Rabu flight pagi...check email dan phone tak ada apa mesej atau notifikasi dari MAS tentang perubahan penerbangan

So far so good. 
Flight pun selamat mendarat di Hong Kong Inter. Airport (HKIA)..

Now, aku lah yang memikul tanggungkawab keselamatan my family. Ye lah, otak berputar-putar dok main kan scenario what if kami stranded, what if kami caught in middle of protest etc etc.

Dan aku memikirkan exit plan. Nak ke Shenzen atau ke Macau, in case perlu keluar dari Hk segera!!

Perghh, macam macam dok dalam fikiran. Macam mana nak dapatkan transport secepat mungkin kalau ke exit the country dengan segera... Entahlah, pasrah je lah. Aku dok bayangkan macam mana lah pegawai kedutaan Malaysia  yang terperangkap dalam perang i.e kat Iraq dulu tu. 

Eh tak pe lah, depa pegawai kerajaan , mesti gomen utamakan.

Yang macam kami ni pepandailah cari jalan. Tak sempatnya nak jaga semua rakyat Malaysia kat HK ni.

Apapun...Anak anak happy je sampai HK. Tau nak enjoy ja..hahaha

Sebenarnya 3 orang yang paling kecik tak tau pun kami akan ke HK. Saja nak buat surprise kat diorang. Tapi bapanya yang cuak, surprise surprise jugak, kot sangkut @HK kang cari pasal.


Knowing me, aku ambil calculated risk, bukan main redah je pergi jugak. Bukan pergi war zone pun kan.

Back to surprise punya thingy...punya lah seronok anak2 yang 3 orang tu bila dapat tau kami ke HongKong.

Tapi ada juga sorang yang masih prefer  nak ke Legoland, sbb nya dari awal kami dok cerita nak ke Legoland , sampai ke airport pun kata kat dia nak ke JB naik flight.


AIRPORT YANG TENANG

Sampai di HKIA, suasana normal dan tenang. Imigresen macam biasa. Pemeriksaan keselamatantak lah mengambil masa yang lama. Biasa ja.

Nampak polis agak ramai, ataupun memang macam tu keadaannya. Mana pernah aku ke HK!

Anak-anak suka ja depa. Tang berita dunia tak tau pun apa yang berlaku.

Done semua proses dan collect bag semua, berjalan ke luar ke bus stop. Yess, aku plan dari awal naik bus No E21. Memang akan sampai dekat dengan Airbnb kami. Kalau MTR agak jauh dan kena tukar 2 kali.

Teksi pulak, perghh tentunya mahal. Dan barang diingat, 2 teksi sedan tak mencukupi. KAlau 4 satu kereta baru 8 org. Dah kena amik lagi satu teksi. 

Perghh. Dah beratus RM lagi kena tambah. KIta ada option yang lebih baik ...LAst check dengan member yang pergi dekat RM200 naik taksi

Pemilik Airbnb dah advise naik bas sahaja. Dan walawei!!! memang efisien la public transport kat HK ni.Bus no 21E..

Dalam perjalanan ke bus stop hanya ada sorang dok protest. Tu pun dia buka video/youtube tentang demo sebelum ni dan menunjukkan police brutallity sambil ada slogan "Stand For HongKong".


Aku tinjau apakah dalam video tu then aku move on.

Arghh b ukan hal aku nak tengok2 vidoe dan dok sebelah orang demo. Kena cekup dengan aku-aku sekali sekali kena. Demo kat KL pun aku tak pernah pergi. Ni yang kat HK. Apa ke hal nya aku nak sibuk.


ITENARI Di HONGKONG.

Disneyland
Evenue of Star
Kowloon.
Islamic Center
Victoria Park/Peak
Causesway Bay


Itu sahaja, but not in order. Yang penting nak bawa anak2 ke Disneyland.

Bukan senang semua nak berkumpul sekali. Nak nak dah masuk college. Dah praktikal etc, Tarikh ni je nampaknya semua ada. Yang penting travel ramai-ramai. Pasni boleh aku dan Lurvy travel together pulak. Barulah anak2 tak bising. Wohahahah


DAY 1
Touch down.
Bergerak ke homestay ( Airbnb).
Naik bus HKD14.00 each.

Oh ya . NAk travel dengan senang nya kat HK ialah tentunya dengan public transport. Dan mode of payment yang mudah ialah dengan Octopus card. Aku dah survey kaedah lain spt Tourist Pass, namun yang berbaloi ialah dengan menggunakan Octopus card.

Beli kat airport tu je. Opps pembetulan, pinjam kat airport kad. Ambik option Loan Octopus card.

Takyah lah beli kat dan konon nak wat survenir. Tak cantik mana pun. Loan je, then pulangkan. Ambik balik deposit.

Untuk loan anda perlu bayar HKD150 di mana HKD50 untuk deposit dan HKD 100 untuk top up nilai.

Worry not, yang HKD50 tu akan dapat balik bila pulangkan kad.

Sampai sahaja...HKD 150 per pax you all akan spend. Amik card, now you can travel!

Tapi HKD100 tu tak banyak mana. contohnya dari Airbnb kami di King Edward Station  ke Disneyland ialah HKD22 one way. Return fare another HKD22, plus pi makan naik MTR ke sana sini kejap je habis dan kena top up. Kami 3 kali top up card dalam masa 3 hari.


HONGKONG SELAMAT KE.

Ketika aku menulis travelog ni, kalau lah sekarang ni aku nak beli tiket untuk ke HK, memang aku tak akan pi lah.

Memang merisaukan denan apa yang terjadi.

"Hang tak kena tangkap dengan polis HK ke"
"Eh, ok ke kat sana"
"Kami nak pi bulan sepuluh nanti, selamat ke"

Antara pertanyaan kenkawan.

Ermm memang aku tak galakkan nak pi sekarang.

Public transport terganggu, airport dikerumuni ratusan ribu penunjuk perasaan, Cuak wehhh
Masa kami pergi memang tenang tapi nampaknya ada lonjakan besar-besaran dalam kempen untuk memprotes!
Somebody akan dapat untung dari kemelut ini.

Persoalannya adakah tuan besar, kerajaan China Beijing akan berdiam diri melihat wilayahnya mula nak keluar. Hmm anda tahulah jawapanya ..



ok nanti sambung.. kat bawah ni ialah budget kos ke HK 4H3M. Sendiri susun programme dan sendiri bayar. Wohahahha.. mana ada org bayarkan dok..

Nanti sambung cerita..chow dulu,  Sorry kalau banyak typo.. tak review dan edit lagi sbb catatan belum habis




Budget ni patut dok last sekali..
                                                       RM
Flight ticket MAS                          2383.23   1st purchased 4 pax
                                                        3308.00    2nd purchased 5 pax ( total tix RM5,690.00)

 Disneyland Izan/Yasmi                 504.00
                Noni                               292.00
              Along                               276.00
            Akmal                                276.00
            Angah                                 276.00
        Aisya &Danish &Najmi         828.00

Total Disneyland ticket yg  make a bulk of the expenses selain dari ticket flight

Airbnb                                             891.49
Airbnb  2nd payment                       891.49
3nights

Total so far                                     9926.00       




            Tukar Ke HKD     RM3000
                                         RM1300
                                        RM2000
                               Total  RM 6300.00

Grand Total RM 16,226.

Menjadikan jumlah per pax ialah  RM1800. 
Dari jumlah ada lagi duit hongkong tak dibelanjakan dalam RM2000.

So actuall cost per head ialah RM14226 / 9 = RM1580.00

Rate 53.10 per HKD100

2 comments:

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...