Hari ini aku terpempan dengan berita CNN menyenaraikan makanan/minuman pencuci mulut (dessert) di mana mengatakan Cendol, dan merujuk kepada
Singapura. Ermm, tak perlu komen banyak
pasal ignorance sebegitu dan taktahu lah orang Singapura malu-malu alah untuk
mengakui cendol itu asal dari Singapura.
Cuma nak sertakan komen yang “win” dari twitter seorang
mamat ni:
"Dear CNN, if
Cendol is from Singapore, then Pasta is from Belgium, Tom Yam is from Vietnam
and Dim Sum is from India," tweeted @SidLatif, signing off as "A
Malaysian".
My komen, huh mau
komen juga,??? tadi tak nak tulis panjang pasal ni.. Arghh aku punya blog aku
nak juga.
My komen: “ Ala
bukan saja cendol dari Malaysia, Singapura tu pun asalnya dari Malaysia” Mesti win K-O terus..
Okay catatan
seterusnya juga pasal makanan. Aku tak tau asalnya dari mana .,wohahaha. Rasanya dari
China kot, nama pun XINJIANG MEE TARIK.
Takkan Malaysia nak mengaku pulak...
Kebetulan pergi
shopping kasut futsal utk Danish dan Danial. Cuti sekolah , mesti nak bagi buat
aktiviti luaran kan. Takkan nak dok memerap dalam rumah dengan tv dan hp ja.
Sebelah, selang
beberapa kedai Lurvy nampak ,, Mee tarikk!!!
Sensitive benor
dengan mee mee ni. Mee Tarik memang kesukaan kot..
Ok kita cuba…
Seperti mee-mee tarik
yang lain, tekturnya memang lembut. Dan mee Tarik Xinjiang seolah memberi
persepsi baru tentang kelembutan sebab ada kekenyalan yang enak. Seolah mencair dalam mulut dengan kuahnya
yang kaya dengan perisa.
Ianya sup yang tak
pekat, sama seperti sup restoran Chinese Muslim yang lainnya,namun mungkin
resipi dan campuran bahan yang membezakan.
Harga bermula
RM7.80 hinggalah belas– belas RM dan air diberi percuma, Dimana pilihan airnya
adalah air bikarbonat, teh ( seperti air kelapa laut pun ada, lupa nama cina
dia) dan asam boi.
Air asam boi adalah
air cordial yang membuatkan aku teringat masa berbuka puasa kecik kecik dulu di
kampong. Tapi masa kat kampong lagi sedap kot, ianya mengembalikan noltagia
tapi tidak keenakkan. Sebab agak cair dan kurang manis..ermm atau pun
kordialnya kurang.
Kita tengok contoh sajian makanannya dalam gambar-gambar berikut:
Mushroom Chic Soup Noodle RM8.80. Simple yet rich with flavour |
Sau Zi Minced Beef Noodle RM10.80 pilihan Danish. Ada rasa pedas berbanding menu lain, tapi tak lah pedas sangat |
Oh ya, sebab nak
kelainan kami order juga nasi kari kambing, dan tentulah menu aku kan. Orang kedah mesti cari nasik punya. Mee aku biasa-biasa ja minatnya.
Mutton Curry Rice RM11.80 |
Tetapi untuk maklumat pembaca, kalau ke restoran mee,
elok lah order dan rasa mee. Sebab speciality adalah mee tarik. Yang gatal order nasi dah kenapa..??
Nasinya ok . Cuma karinya agak cair dan kurang pedas. Ya lah
tentu beza kari cina dengan kari Melayu kan..
Jaa Mata... see u next write up
No comments:
Post a Comment
Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again