Wednesday 16 December 2015

Analisa: Senangya aku komen pasal bola,,

Assalamualaikum bloggers and readers..

Kembali Pasal bola sepak atau lebih tepatnya Final Piala Malaysia 2015. Amboi KEdah kalah ja terus senyap sepi. MEang ja bising.. Bukan lagu tu cek ooii.
Memendam kepiluan..hahahaha

 Apabila Kedah layak naik divisyen dan layak ke Piala Malaysia aku menjangkakan Kedah paling  terbaik pun tempat ke-3 Kumpulan .. Sila lihat entry ini...


Tu cerita lama..Hakikatnya Kedah layak ke final dan kalah.. Ni komen aku pasal final malam tu. Biar lambat tapi aku nak coretkan kat sini.

Saingan 50-50.

Secara keseluruhan permainan kedua-dua pasukan amat baik dalam keadaan padang yang becak dan hujan. Namun sebagai home round Selangor ada sedikit kelebihan. Ye lah dok train dan main setiap hari kat situ mesti tau mana berlopak dan sebagai nya.. tapi Kedah kalah bukan sebab padang. Hanya sedikit advantage Selangor..


Liridon, pemain yang patut jadi jeneral tengah padang bagi KEdah banyak menggangu flow di mana beliau banyak hilang bola dan terlalu lambat utk relelase kepada flanker..atau target man Kedah. Acapkali bola dirampas dan terserlah pada gol kedua apabila bola direbut oleh Selangor terus menghukum pasukan Hijau Kuning, untuk jaringan kedua.

Entah mengapa jangkaan  sudut oleh penjaga gol, Firdaus pun agak pelik dan ada ruang yang luas di sebelah kiri. MElihat keadaan tersebut aku terus menjangkakan gol akan terbolos.


Tektikal dan gol awal

Mungkin terlalu ghairah dan ingin mencari gol awal maka gawang kedah bergegar pada minit ke4 .  Dan seperti tak belajar dari kesilapan keadaan yang sama berlaku pada separuh masa kedua. Kalau ada tiga interval mungkin Kedah kena lagi. Wohahaaha.

Semasa BAdrol bermain attacking midfield sepatutnya Liridon kena push ke atas lagi utk ganggu pertahan Selangor yang tinggi lampai tu. Dan Chidi dan Sandro kena main wide untuk tarik defence ke tepi.

Cukup lah analisa aku pasal kekalahan kedah..  Lupa nak ucap.."Tahniah Selangor"

oh ya.. Tan Cheng Hoe tak patut balik sehari sebelum dan hande team. Dia patut balik dan tengok saja...Sbb dia telah tinggal team agak lama dan hanya org yang take over tau form mana pemain dan susun strategi ikut keadaan semasann

p.s
"Team mana yang berdisplin dan  tak lakukan kesilapan akan menang"  Itu komen pakar pakar dalam media massa. Tak yah lah komen cam tu. 

KimK pun tau cakap cam tu.

Baik komen sapa score banyak dia menang..

p.s.s
Komen senang kan..cuba hang main!  .erkkkNo comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen dan cadangan.... Please come again

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...